Radnici u prosvjed za veće plaće; A1: Već sada imaju više no što traže

Autor: Josipa Ban , 14. rujan 2023. u 05:55
Iz kompanije negiraju optužbe sindikata da 20% njihovih zaposlenika radi za minimalac od 590 eura/B. Ščitar/PIXSELL

Sindikat traži kolektivni ugovor, no odbija s Upravom potpisati izjavu o tajnosti podataka.

Radnici A1 Hrvatske povećanje plaća tražit će na ulici. Prosvjed “Radimo, a živimo na rubu siromaštva”, bit će održan 7. listopada, na Svjetski dan dostojanstvenog rada, u 11 sati u zagrebačkoj Gajevoj ulici, ispred prodajnog mjesta A1, najavio je na konferenciji za medije Hrvatski sindikat telekomunikacija (HST).

Epilog je to bezuspješnog pokušaja da se uopće otvore pregovori o kolektivnom ugovoru između sindikata i A1, a koji se od lipnja 2022., i održanih deset sastanaka, nisu pomaknuli s mrtve točke. Vesna Mamić, predsjednica HST-a, tvrdi da poslodavac, odnosno A1, opstruira pregovore.

Podrška iz A1 Austrija
“A1 Hrvatska jedna je od najprofitabilnijih kompanija u Hrvatskoj, a stotine njezinih radnika radi za minimalac”, navodi Mamić. Prema tvrdnjama sindikata oko 70% radnika A1 Hrvatska radi za plaću nižu od državnog prosjeka dok za minimalac od 590 eura u A1 radi oko 400 zaposlenika. To je, ističu, 20% radnika.

U članstvu 50 posto radnika

Koliko bi se prosvjednika 7. listopada moglo okupiti u Hrvatskom sindikatu telekomunikacija ne žele špekulirati, no poručuje da u članstvu imaju gotovo 50% radnika A1.

“Svima je jasno da se od toga ne može živjeti”, poručuje Mamić podsjećajući da se radi o kompaniji koja je zbog inflacije digla cijene usluga za 8,5%. Napomenula je i da sindikat ima podršku kolega iz A1 Austrija, a “koji imaju kolektivni ugovor i kojima su plaće rasle kako bi se uskladile s troškovima života”.

“Ako su plaće mogle biti povećane u A1 Austrija, zašto ih A1 Hrvatska ne može povećati? Zar smo građani drugog reda?”, pita se Mamić. Na prosvjedu će od Uprave A1 tražiti povećanje minimalne plaće za 100 eura (s 590 na 690 eura), usklađenje plaća s troškovima života te da postojeća prava (topli obrok, božićnica, otpremnine…) budu zajamčeni kolektivnim ugovorom.

Inače, kamen spoticanja u otvaranju pregovora sindikata i Uprave A1, na čijem je čelu Jiří Dvorjančanský, izjava je o tajnosti podataka, a na čijem potpisivanju, kao uvjetu početka pregovora, inzistira pregovarački tim A1. Tu izjavu sindikat nikako ne želi potpisati jer tvrde da im njome “poslodavac onemogućuje komunikaciju s radnicima o sadržaju pregovora. Sadržaj pregovora ne može biti poslovna tajna”, napominje Mamić.

No, izjava o tajnosti podataka ostaje uvjet na kojem će, unatoč najavi prosvjeda kao obliku pritiska, inzistirati Uprava A1. “Hrvatski sindikat telekomunikacija, nažalost, opstruira kolektivne pregovore ne pristajući na temeljna pravila pregovaranja i zaštitu podataka o zaposlenicima i poslovanju. Istovremeno, predsjednica Sindikata je zaposlenik i član Nadzornog odbora glavnog tržišnog konkurenta, i vodi pregovarački odbor Sindikata”, odgovaraju iz A1.

Za stol, a ne u medije
Navode i da od samih početaka žele potpisati kolektivni ugovor. Sindikat stoga pozivaju na nastavak pregovora, no žele da on bude za pregovaračkim stolom, a ne “preko medija”. Iz A1, također, negiraju optužbe sindikata da 20% njihovih zaposlenika radi za minimalac od 590 eura. Podaci kompanije o visini plaća, naime, dijametralno su suprotni od onih koje iznosi sindikat.

Tvrde da minimalna primanja iznose 768 eura neto, što je 33% više od državnog minimalca te 100 eura više od sindikalnog zahtjeva. Također, navode da su prosječna primanja u kompaniji 33% veća od državnog prosjeka. “Čak 70 posto zaposlenika u A1 Hrvatska ostvaruje primanja iznad državnog prosjeka”.

Dodaju i da su u njih posljednje dvije godine uložili dodatnih 7 milijuna eura. Niti jedna strana, za sada, ne popušta. Inače, u ljeto prošle godine isti je sindikat organizirao prosvjede radnika HT-a, a i poruke su bile gotovo iste – da 70% radnika najvećeg teleoperatera u državi ima manju plaću od državnog prosjeka. Kolektivni je ugovor krajem 2022. ipak potpisan te je na snazi do kraja 2023.

Komentirajte prvi

New Report

Close