Kako Cloud smanjuje troškove poslovanja i fokusira resurse?

Autor: PD VL native tim , 21. travanj 2024. u 22:00
Podatkovni centar DataBox-a ima najviše sigurnosne standarde/Domagoj Kunić

Zašto je iznajmljivanje virtualnih poslužitelja i pohrana u javnom oblaku najtraženija usluga te kako će razvoj umjetne inteligencije utjecati na podatkovne centre, pojašnjava Filip Olujić, izvršni direktor DataBoxa.

Uz softver kao uslugu (SaaS) i platformu kao uslugu (PaaS), IaaS (Infrastruktura kao usluga) jedna je od tri glavne kategorije usluga u oblaku na koju se tvrtke odlučuju jer je jednostavnije, brže i isplativije infrastrukturu unajmiti od druge tvrtke i njoj prepustiti sve – upravljanje, sigurnost i dostupnost podataka – nego o tome brinuti sam.

I dok će startupovi i male tvrtke preferirati IaaS kako bi izbjegli trošiti ograničene resurse u obliku vremena i novca na kupovinu i održavanje hardvera i softvera, velikim tvrtkama, koje imaju brzi rast, sviđa se širina koju IaaS nudi, prije svega mogućnost mijenjanja hardvera i softvera sukladno razvoju njihovih potreba.

Da su brojne prednosti IaaS-a u usporedbi s tradicionalnom infrastrukturom, slaže se i Filip Olujić, izvršni direktor DataBoxa, privatnog data centra u Hrvatskoj, koji – uz sve druge usluge u svojem portfoliju – nudi i infrastrukturu kao uslugu.

Ključne prednosti IaaS-a

Redundancija, brzina implementacije i razvoja aplikacija, skalabilnost, manji troškovi nabave fizičke opreme i njenog održavanja, sigurnost i bolja iskoristivost resursa.

“Redundancija, brzina implementacije i razvoja aplikacija, skalabilnost, manji troškovi nabave fizičke opreme i njenog održavanja, sigurnost, bolja iskoristivost resursa zbog pay-as-you-use modela i brži time-to-market, ključne su prednosti IaaS-a.

Istovremeno, IaaS klijentima pruža potpunu kontrolu nad njihovim podacima”, kaže Filip Olujić, napominjući kako prelazak na Cloud može rezultirati i smanjenjem troškova infrastrukture i održavanja, što omogućava tvrtkama da fokusiraju svoje resurse na ključne inicijative.

DataBox vodeća je hrvatska tvrtka specijalizirana za pružanje sigurnih i inovativnih rješenja za pohranu i upravljanje podacima, čije poslovanje – potaknuto digitalnom transformacijom, ali i svjesnosti poduzetnika da je sigurnost podataka ključna za efikasnost poslovanja – posljednjih godina rapidno raste. Njihov podatkovni centar projektiran je po Tier 3 i Tier 4 standardima, što znači da imaju najviše sigurnosne standarde, a povezani su i na sve telekomunikacijske operatere.

Filip Olujić; izvršni direktor DataBoxa/D. Kunić

Prednosti virtualnih poslužitelja
Iako je, kaže Filip Olujić, zbog regionalnih i globalnih ekonomskih nepoznanica, trenutačno teško i nagađati koji će segment tržišta u Cloud-u doživjeti najveći rast, jer to ovisi o industriji i trendovima, SaaS (softver kao usluga) globalno prednjači. Razlog je, smatra ovaj stručnjak, što korisnici s lakoćom koriste aplikativna rješenja bez potrebe za instalacijom i održavanjem lokalnih verzija.

“No iz iskustva možemo reći da IaaS (infrastruktura kao usluga) i dalje najuvjerljivije raste jer organizacije prepoznaju prednosti iznajmljivanja virtualnih poslužitelja, pohrane i mrežne infrastrukture. Idući segment je PaaS (platforma kao usluga) gdje tvrtke koje se bave razvojem aplikacija s lakoćom žele deploy softverskih rješenja, a određeni sektori poput financija i zdravstva sve više traže specijalizirana cloud rješenja za svoje potrebe”, smatra Olujić, a na pitanje kako će razvoj umjetne inteligencije utjecati na podatkovne centre, odgovara:

“Prije svega će znatno podići potrošnju električne energije po metru kvadratnom, odnosno IT ormaru podatkovnog centra. Kod implementacije IT infrastrukture potrebne za rad AI tehnologije, sada već govorimo o ciframa od 20 kW po IT Ormaru (nekada je bilo 5 kW), a u inozemstvu od ožujka ove godine spominju se i cifre od 100 kW po IT ormaru za Nvidia-inu Blackwell platformu.

Olujić: Organizacije prepoznaju prednosti iznajmljivanja virtualnih poslužitelja, pohrane i mrežne infrastrukture.

To ujedno i znači prelazak iz klasičnog koncepta hlađenja IT infrastrukture zrakom u hlađenje tekućinom”, kaže Olujić, naglašavajući kako će za hostanje AI infrastrukture podatkovni centri morati uložiti u specifičnu infrastrukturu i tehnologije kako bi osigurali optimalne uvjete za rad AI infrastrukture i njenih aplikativnih rješenja.

Takvih podatkovnih centara danas je jako malo u svijetu, a energetska učinkovitost i sofisticirani sustavi hlađenja postaju ključni kako bi se podržale potrebe AI infrastrukture, minimizirala potrošnja energije i osigurala održivost.

“Sigurnost podataka i usklađenost s propisima o privatnosti također zauzimaju centralno mjesto, zahtijevajući od podatkovnih centara da uspostave stroge sigurnosne protokole i mjere zaštite. Zadnje, ali ne manje važno, infrastruktura podatkovnih centara mora biti dizajnirana s mogućnošću skaliranja na umu, omogućavajući brzu adaptaciju na rastuće potrebe AI aplikacija.

Ulaganje u ove ključne aspekte infrastrukture ne samo da će podatkovnim centrima omogućiti da efikasno hostaju AI radna opterećenja već će im i osigurati konkurentsku prednost u brzo evoluirajućem digitalnom tržištu”, smatra Olujić.

IaaS klijentima pruža potpunu kontrolu nad njihovim podacima/DOMAGOJ KUNIć

Ključno rješenje, a ne trošak
Bilo kako bilo, ulaganje u bilo koju od IT usluga, a pogotovo u Cloud, više se ne gleda kao na trošak, već kao ključno rješenje za poslovanje. Donedavno su hrvatski korisnici teško migrirali u oblak, no sada su hrvatski pružatelj računalnih usluga iz oblaka dokazali svoju pouzdanost i fleksibilnost. No važno je odabrati pravog poslužitelja usluga, a tu znalci poseban naglasak stavljaju na domaće pružatelje kao što je DataBox.

No nije dovoljno, smatra Olujić, dizajnirati i sagraditi infrastrukturu podatkovnog centra, već i stalno nadograđivati sustave i razvijati vlastita znanja, a to je upravo ono što DataBox čini čitavo desetljeće.

* Sadržaj omogućio DataBox

Komentirajte prvi

Organizator
Powered by
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close