Rijetko viđen slučaj: Šoping centar ima problema zbog nedostatka kupaca

Autor: Poslovni dnevnik , 13. svibanj 2024. u 16:44
Foto: SHUTTERSTOCK

Od otvaranja do danas “Deltu” muče problemi s nedostatkom posjeta i kupaca, zbog čega je i u ranijem razdoblju bila zatvorena. 

Najmanje šest lokala u trgovačkom centru “Delta Planet” u Banjoj Luci u posljednjih nekoliko mjeseci zatvoreno je zbog visokih najamnina.

Kako je portalu Capital potvrdilo više sugovornika, neki su jedva dočekali da im isteknu šestogodišnji ugovori koje su potpisali s “Deltom” pa da izađu iz zgrade, jer zarada od prodane robe nije ni izbliza dovoljna da pokrije sve troškove.

Prema riječima djelatnice jednog od zatvorenih butika, zatvoreni su “Astra”, “Suwen”, “Opposite”, “Geox”, “Lindex” i “Desigual”, kao i pult s krafnama “Donuto”, a u pripremi je i izlazak roštilja “Kruna”.

“Od korone nema dovoljno posla da se zaradi i preživi. Vikendom je ipak nešto više kupaca, ali radnim danima je slabije”, objasnila je jedna radnica “Delte”.

Vlasnik Krune Mišo Kovačević potvrdio je da napušta “Deltu” jer je posao prodao lancu restorana “Walter”.

“Prodao sam posao franšizi “Walter” iz Srbije. Ne znam za druge, ali kod nas je najamnina bila ogromna. Nemaju fiksnu najamninu, nego gledaju i inflaciju i tržište. Zakupninu sa strujom, vodom i ostalim troškovima platili smo oko 23.000 maraka, kaže Kovačević.

Kaže da je kvadratni metar u zatvorenom prostoru plaćao 50 eura, a terasu 25 eura, što je skuplje nego u istom centru u Beogradu.

“Posao je uglavnom vodila moja supruga, ali znam da su ugovori bili na šest godina, a najamnine su bile ogromne. Znam i da je u Banjoj Luci najamnina skuplja po kvadratu nego u Beogradu u “Delti”. Gledaju tržište i po tome rade”, kaže Kovačević i dodaje da hotel i restoran “Kruna” u Budžaku ostaju u vlasništvu njegove obitelji.

Od otvaranja do danas “Deltu” muče problemi s nedostatkom posjeta i kupaca, zbog čega je i u ranijem razdoblju bila zatvorena. 

Komentirajte prvi

New Report

Close