Kako se reciklira mobitel: Ovo su 3 najvažnija koraka

Autor: PD VL native tim , 22. travanj 2024. u 09:01
Foto: Pixabay

Ako i u budućnosti želimo uživati u prirodi, nužno je i hitno odgovorno djelovati u smjeru zaštite okoliša.

Proizvodnja elektroničkog otpada u svijetu raste pet puta brže od recikliranja e-otpada, otkriva UN-ov Globalni monitoring e-otpada (GEM). Rekordnih 62 milijuna tona e-otpada proizvedeno je 2022., što je 82% više nego prije 10 godina.

Do 2030. očekuje se da ćemo na globalnoj razini proizvesti dodatnih 20 milijuna tona e-otpada ili ukupno 82 milijuna tona. U isto vrijeme, manje od jedne četvrtine (22,3%) godišnje mase e-otpada ispravno je prikupljeno i reciklirano!

Ovi alarmantni podaci ukazuju da nešto hitno trebamo mijenjati kad su u pitanju naše potrošačke navike (jer, u Hrvatskoj je čak pet milijuna mobitela koji se ne koriste; gotovo svaki 10. građanin mobitele koje ne koristi baca u obično smeće, a samo 13% ispitanika zna da se oko 80% dijelova mobitela može reciklirati), ali i zbrinjavanje e-otpada kako ne bi postao još veća prijetnja okolišu i ljudskom zdravlju.

Otkad je prije godinu dana, povodom Dana planete zemlje, Hrvatski Telekom pokrenuo ‘Poziv koji ne propuštaš’, platformu usmjerenu na zaštitu okoliša, učinkovitije korištenje prirodnih resursa, kružno gospodarstvo, savjesnije upravljanje elektroničkom opremom i otpadom te ostale teme održivosti, građani su u T-Centre donijeli 23.000 mobitela koje je ova tvrtka odgovorno zbrinula.

Reciklirati i vratiti u opticaj!

E-otpad raste tri puta brže od svjetske populacije. Kad se dobro ne upravlja e-otpadom, on može otpustiti čak 1000 različitih kemijskih tvari u okoliš, uključujući štetne neurotoksične tvari poput olova. S druge strane, izvlačenjem plemenitih metala iz odbačene elektronike, proizvodi se 80% manje emisije ugljičnog dioksida od vađenja zlata direktno iz zemlje. Prema istraživanju World Economic Foruma reciklirani su metali iz elektroničkog otpada dva do deset puta energetski učinkovitiji od metala koji su rastaljeni iz prethodno nerabljene rude.

“U sklopu ICT opreme ljudi su, osim mobitela, u velikom broju donosili i punjače, tablete, rutere, laptope, fiksne telefone, kablove, medijske prijavnike/TV dekodere, vanjske baterije, laptope, satove, narukvice, slušalice…

Drago nam je što odaziv građana na poziv koji smo uputili prije godinu dana ni danas ne jenjava te što velik dio javnosti prepoznaje vrijednost ove platforme u očuvanju okoliša te rado sudjeluje”, kažu iz HT-a, koji su u 2023. godini prikupili i zbrinuli dvostruko više mobitela nego godinu ranije, a ukupne elektroničke opreme još i više.

Ova stalna platforma u prošloj je godini ostvarila i suradnju s poznatim umjetnikom Nenadom Soviljem, koji je od dijelova starih mobitela i ostalih elektroničkih uređaja napravio limitiranu seriju medaljona; omogućili su i zamjenu starih mobitela za ulaznice za neka sportska događanja; a pomogli su i rad Čistećih medvjedića, udruge građana koji od otpada čiste livade i šume.

“Uvijek gledamo kako kroz samostalne i partnerske aktivnosti dati još veći doprinos te ukazati na nužnost odgovornog djelovanja u smjeru zaštite okoliša. Jer, radi se pozivu koji ne smijemo propustiti ako i u budućnosti želimo uživati u prirodi kakvu danas uzimamo zdravo za gotovo. I zato je angažman svih nas ključan”, poručuju iz HT-a, koji već više od dvije godine koristi 100% električne energije iz obnovljivih izvora; a cilj im je i što prije postići nultu stopu emisije stakleničkih plinova unutar kompanije.

“Tijekom proteklih par godina HT je smanjio ukupne emisija stakleničkih plinova za čak 55% (8230 tona emisija CO2 manje), količinu otpada za 81% (1869 tone), potrošnju energije za 7,6%, a potrošnju papira za 20% (7 tona). To su podaci iz našeg Izvještaja o održivosti za 2022.

Također, potpisali smo i prvi korporativni vPPA sporazum u Hrvatskoj, čime je podmirena znatna količina potreba za električnom energijom iz obnovljivih izvora u budućnosti. Smart city rješenja HT grupe su prezentirana na najvećim svjetskim pozornicama, poput Mobile World Congresaa u Barceloni, a sustavno gradimo i nove, modernije i energetski učinkovitije mreže”, kažu u HT-u.

Naime, postupnim gašenjem 3G mreže ubrzat će se prelazak na energetski učinkovitije i za korisnike kvalitetnije 4G i 5G tehnologije, čime osnažuju i digitalnu transformaciju društva.

“Umirovljenje 3G tehnologije omogućit će nam da frekvencijske resurse upotrijebimo za 4G i 5G tehnologije, što će se reflektirati u boljoj usluzi za naše korisnike. Završetkom ovog procesa HT mobilna mreža smanjiti će ugljični otisak po prenesenoj količini podataka s obzirom da je 4G tehnologija pet puta, a 5G tehnologija čak 15 puta energetski učinkovitija od 3G-a”, kažu u ovoj ekološki svjesnoj tvrtki.

Njihov primjer, čini se, slijede i korisnici, jer broj korisnika e-računa sustavno raste te više od polovine HT korisnika imaju e-račun.

* Sadržaj omogućio HT

Komentirajte prvi

New Report

Close