Profesor prava: Pa ne može poslodavac prisiliti radnika da se cijepi

Autor: Poslovni.hr , 02. srpanj 2021. u 13:15
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u četvrtak je najavio da će državne potpore tvrtkama u pandemiji uvjetovati cijepljenjem njihovih vlasnika i radnika. Izazvalo je to burne reakcije, ponajprije poduzetnika.

Plenković je rekao da bi, ako Vlada osigurava cjepivo, bilo fer da svatko da svoj mali doprinos.

“Ako će netko koristiti pomoć za očuvanje radnih mjesta, onda bi bilo dobro da se cijepi”, rekao je premijer, a na pitanje novinara znači li to da će cijepljenje uvjetovati mjere za očuvanje radnih mjesta, odgovorio je: “Da, nastojat ćemo da to tako bude”.

Plenkovićev prijedlog komentirao je izvanredni profesora Pravnog fakulteta u Zagrebu Viktor Gotovac s Katedre za radno i socijalno pravo.

“Želim krenuti od početka. Principijelno smatram da je premijer Plenković u pravu kada kaže da nema smisla posebno nagrađivati ljude da bi se cijepili. Ne vidim razlog za to. Ja sam cijepljen i ne vidim zašto bih kao porezni obveznik nagrađivao nekoga tko se opire cijepljenju jer misli da iza toga stoje abortirana djeca ili što već. Ne ulazim u njihove razloge”, rekao je Gotovac za Index.

Dodaje kako se slaže s Plenkovićem i u vezi s tim da je velika stvar što je država nabavila cjepivo i ponudila ga besplatno svojim građanima. S druge strane, bizarno je da se kampanja cijepljenja provodi djelovanjem na potpore, smatra Gotovac.

“Dakle, imamo ljude koji su već pogođeni, već kažnjeni, jer postoje neka ograničenja u poslovanju koja ljudi sada moraju poštovati. I sada ćemo nekoga tko je već kažnjen dodatno kazniti? Pa ne može poslodavac prisiliti radnika da se cijepi. Doći ćemo u situaciju da npr. ugostiteljima kažemo ‘vama je već ograničeno djelovanje, a mi ćemo vas još dodatno kazniti uskraćivanjem potpore’. Ne postoji zakonski način da poslodavac natjera radnika da se cijepi. To nije pravi način”, kaže Gotovac te upozorava da će se poslodavce dovesti u situaciju da oni budu kažnjeni ako im se radnici, iz bilo kojeg razloga, neće cijepiti.

Ipak, Gotovac tvrdi da Vlada ima mogućnost zakonom propisati obvezu cjepiva.

“Kao što je propisuje za malu djecu. Država može i uvesti neke negativne društvene posljedice za one koji se odbijaju cijepiti”, kaže Gotovac.

Gotovac smatra da se Plenković iz populističkih i demagoških razloga odbija suprotstaviti lobijima koji se tome protive i tako država propušta izvršiti svoju obavezu zaštite javnog zdravlja.

“Plenkovićevim prijedlogom država ne samo da prebacuje odgovornost na poslodavce već ih i kažnjava”, zaključuje Viktor Gotovac.

Komentirajte prvi

New Report

Close