Cijepljenje uvjet za nove potpore? Evo na koje sektore bi se to trebalo odnositi

Autor: Poslovni.hr , 02. srpanj 2021. u 09:13
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Poduzetnici pogođeni covid-krizom u Hrvatskoj više nemaju pravo na horizontalne potpore od 2000 do 4000 kuna po radniku ovisno o padu prihoda niti na nadoknadu fiksnih troškova, a ubuduće onaj radnik koji nije cijepljen neće imati pravo ni na kakvu potporu države, najavio je premijer Andrej Plenković.

“Mi smatramo da bi bilo fer, ako država u krizi osigura cjepivo, ako osigura plaće za normalno funkcioniranje cijelog sustava, da svatko da svoj mali doprinos. Ako će biti korisnik naknade za očuvanje radnih mjesta, onda bi bilo dobro da se taj cijepi”, poručio je premijer, ali bez detalja kako će se povezati potpore gospodarstvu s cijepljenjem.

Ministri rada i zdravstva, Josip Aladrović i Vili Beroš, sada su dobili zadatak precizirati mjere koje će donijeti Hrvatski zavod za zapošljavanje kako bi se povezala ta dva procesa.

Naime, ovo je tek ideja koja je najavljena iz Vlade, moguće da će je pravno i ustavno biti teško provesti, pa zasad izgleda tek kao pritisak da se radnici u onim sektorima koji su u doticaju s ljudima, a koji su u lockdownu morali biti zatvoreni i primati pomoć države, u što većem broju cijepe. No, premijer je danas rekao da će se tražiti rješenje koje će biti zakonito i ustavno, piše Jutarnji list.

“Ne možemo bezgranično imati mjere jer cijela Europa ide u smjeru kreiranja radnih mjesta, ali i dalje postoje sektori, poput ugostiteljstva koje ima djelomične restrikcije, te oni koji nemaju restrikcije, ali su pogođeni jer im je objektivno onemogućen rad, poput prometa, turizma, event industrije, i naša je zadaća sada voditi dijalog s poslodavcima i prijeći na prilagođene sektorske mjere. Dakle, ne prema svima kao dosad”, pojasnio je premijer nakon sjednice Vlade.

Pratit će se kretanje i na vrijeme reagirati u slučaju potrebe

Do kraja godine pak ostaje mjera skraćenog radnog vremena kojom se pokriva do 90 posto plaće s doprinosima, a najviše 3600 kuna s doprinosima.

Plenković je napomenuo da će se u dogovoru s predstavnicima poslodavaca pratiti kretanja i na vrijeme reagirati u slučaju potrebe, što će ići ukorak s mjerama aktivne politike zapošljavanje, a u što će se ove godine uložiti više od milijardu kuna.

Vlada je danas donijela i program potpore za ugrožene djelatnosti u sektorima prometa, turizma, kulture i event industrije. Riječ je zapravo o nadoknadi fiksnih troškova koje te djelatnosti nisu imale jer nisu bile formalno zatvorene odlukom Stožera, ali su pretrpjele velike gubitke.

Potpore su vrijedne ukupno 150 milijuna kuna, a iznos je osiguran rebalansom proračuna. Potpore će biti isplaćene jednokratno nakon javnog poziva. Moći će aplicirati oni koji su zabilježili pad prihoda od najmanje 75 posto u odnosu na 2019. U sektoru prometa fiksni troškovi nadoknađivat će se tvrtkama za kopneni i pomorski prijevoz putnika, te putničkim agencijama i turoperaterima koji su povezani s nautičkim prometom. U sektoru turizma potpora se odnosi na putničke agencije, i to do maksimalno 10.000 kuna po radniku.

U sektoru event industrije prihvatljive su tvrtke koje se bave organizacijom festivala, koncerata i sličnih kulturno-umjetničkih događanja te događanja namijenjenih profesionalcima iz područja kulturnih i kreativnih industrija, i to oni koji mogu dokazati da im se više od 50 posto poslovne aktivnosti u 2019. vezuje uz prihvatljiva događanja, ali i oni koji su vezani uz tu industriju (najam opreme i prodaja ulaznica), doznaje Jutarnji list.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Napokon pametna odluka države! Zašto bi država tj.svi mi, i dalje plaćali nekome da zbog covida sjedi doma i dobiva naknadu plaće i dr., a da se taj ne želi cijepiti i tako pripomoći da se ova covid agonija što prije završi i da nemamo 4.val i novi lockdown na jesen!?

Iako od toga nemam nikakve materijalne koristi niti sam dobivao ikakve potpore, cijepio sam se s 2 doze jer smatram da svi mi tako pridonosimo povratku u normalu pa onda isto to očekujem i od onih za koje izdvajamo iz naših plaća u proračun iz kojeg idu te potpore,  da barem naprave što i mi ostali – da se cijepe!

New Report

Close