Procurio novi vladin plan, ovako će potpore uvjetovati cijepljenjem

Autor: Poslovni.hr , 06. srpanj 2021. u 09:16
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Plenkovićeva vlada ne odustaje od uvjetovanja covid-potpora u gospodarstvu cijepljenjem.  Potvrdio je to sinoć sam premijer Andrej Plenković, a nakon toga je procurio i vladin plan kako to izvesti. 

“Ne govorimo o tome da netko neće dobiti plaću, nego ako želi potporu da treba dati neki doprinos. Bili bismo jako sretni da sutra ukinemo sve restriktivne mjere i da nemamo više nikakvih dodatnih troškova. To bi bilo idealno za proračun”, rekao je Plenković.

Dodao je kako će vlada pronaći zakonsko uporište da provede uvjetovanje potpora cijepljenjem.

“Pronaći ćemo. Čuli ste niz pravnih stručnjaka koji ni na koji način nisu osporili da se to veže. Mi želimo potaknuti ljude na ono što je racionalno, razumno i dobro za njih. Mi ne živimo sami, živimo u kolektivu i ne možemo pretpostaviti pravo pojedinca pravima svih, to je ključno. Molimo ljude da svatko da svoj mali doprinos”, kazao je Andrej Plenković.

Novi vladin plan za potpore

Dnevnik Nove TV javlja kako će u utorak ministar rada Josip Aladrović poslodavcima i sindikatima ponuditi novi model. Njegova je računica jednostavna: više cijepljenih, veća potpora.

Aladrović smatra da će takva mjera doprinijeti procijepljenosti.

“Ima financijska stimulacija za najodgovornije i to će biti model kojem ćemo pristupiti”, rekao je ministar.

Model je jednostavan: “Vezivati ekonomske mjere s covid-potvrdama, da se najšire izrazim, odnosno s tim dokazom da je odgovornost građana negdje na višoj razini nego negdje drugdje.

Na pitanje “Više potvrda, više novaca?” Aladrović je odgovorio: “Posredno – vjerojatno da. Imamo više od 1.5 milijuna onih koji su se cijepili, koji više ne mogu sufinancirati ekonomski oporavak onih drugih.”

Komentirajte prvi

New Report

Close