Plenković: Ukidaju se korona potpore kakve su bile dosad i prelazi se na novi princip

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. srpanj 2021. u 14:42
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Vlada će, kako je rekao, izići i s mjerama povezanima s procesom cijepljenja protiv koronavirusa.

Vlada od srpnja završava s horizontalnim pristupom mjerama za očuvanje radnih mjesta i prelazi na prilagođeni pristup, ovisno o potrebama pojedinih sektora u budućnosti, rekao je u četvrtak na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković.

Najavio je da će Vlada u dogovoru s predstavnicima poslodavaca pojedinih sektora pratiti kretanja i na vrijeme reagirati u slučaju potrebe.

“Vlada nastavlja pomagati poduzetnicima i programom mjera aktivne politike zapošljavanja u koje se planira uložiti više milijardu kuna u 2021 godini”, rekao je Plenković.

Napomenuo je da se nastavlja i s provedbom mjere skraćenog radnog vremena, za poduzetnike kojima je zbog korona krize smanjen opseg posla. Unutar te mjere, koja, kako je rekao, ostaje na snazi do kraja godine, pokriva se do 90 posto plaće s doprinosima, a najviše 3600 kuna plus doprinosi.

Vlada će, kako je rekao, izići i s mjerama povezanima s procesom cijepljenja protiv koronavirusa.

Plenković je ocijenio da napuštanje horizontalnih potpora dolazi u trenutku kada svi pokazatelji svjedoče o uspjehu Vladinih potpornih mjera za poslodavce, obrtnike i radnike tijekom pandemije.

Rekao je tako da je od ožujka 2020. godine do zaključno 30. lipnja 2021. godine, za potpore za očuvanje radnih mjesta izdvojeno je 11,7 milijardi kuna, odnosno 17 milijardi kuna s doprinosima i dodao da je do sada mjerama za očuvanje radnih mjesta i poslovanja obuhvaćeno gotovo 700.000 radnika i više od 120.000 obrtnika i poslodavaca.

Broj osiguranika je veći za više od 56 tisuća u odnosu na kraj lipnja 2020. godine i za više od četiri tisuće u odnosu na 2019. godinu, a broj nezaposlenih je manji za osam i pol tisuća u odnosu na ožujak 2020. godine, rekao je premijer.

“Brojke pokazuju da smo ne samo očuvali radna mjesta, nego gospodarstvo uspješno izveli iz krize prouzročene covidom i omogućili poslodavcima uspješan nastavak poslovanja”, rekao je Plenković te zaključio da pokazatelji signaliziraju da je došao trenutak “za prelazak iz faze očuvanja u fazu kreiranja radnih mjesta” te u taj kontekst stavio prestanak horizontalnih potpora.

Osvrnuo se i na uspješno izdanje sedmogodišnjih kunski obveznica na domaćem tržištu kapitala u nominalnom iznosu od devet milijardi kuna, uz godišnju kamatnu stopu od 0,50 posto te prinos do dospijeća od 0,533 posto.

Istaknuvši da je interes bio znatno veći, 19 milijardi kuna, rekao je da su postignuto vrlo povoljni uvjeti posebno kad se ima na umu da će veći dio izdanja biti upotrebljen za refinanciranje. Ako se uzme u obzir da će se prikupljena sredstva većim dijelom iskoristiti za refinanciranje postojećeg izdanja obveznice dospijeća 8. srpnja 2021. u ukupnom nominalnom iznosu od šest milijardi kuna, implicirana ušteda na kamatama iznosi više od 135 milijuna kuna, rekao je premijer.

Komentari (2)
Pogledajte sve

cijepljenje je jedina preventivna zaštita i ako je netko toliko neodgovoran da se ne želi cijepiti onda ne zaslužuje niti potpore za koje svi mi izdvajamo…

Objava čeka odobrenje

New Report

Close