Kako želite da izgleda hrvatska kovanica eura? Ovo su prijedlozi, možete dati svoj glas

Autor: Poslovni.hr , 01. srpanj 2021. u 14:27
FOTO: Pixabay

Premijer Andrej Plenković i guverner HNB-a Boris Vujčić održavaju novu sjednicu Nacionalnog vijeća za uvođenje eura.

“Ulazak u europodručje je obveza koju je Hrvatska preuzela pristupnim ugovorom EU”, rekao je Plenković, koji je naglasio da će uvođenjem eura građani i gospodarstvo ostvariti niz prednosti.

“Nestat će valutni rizik, mjenjački troškovi, smanjit će se kamatne stope, potaknut će se strana ulaganja, povećati mogućnost financiranja na tržištu kapitala, a kreditni rejting bi mogao povesti za dvije razine”, kazao je Plenković, prenosi RTL. Dodao da će se olakšati izvoz i dolazak turista iz europodručja.

“Uvjereni smo da ćemo biti spremni ući u europodručje 1. siječnja 2023. godine”, kazao je Plenković.

Na konferenciji je Vujčić objasnio da će danas biti predstavljen izbor motiva koji će biti na hrvatskoj varijanti eura.

Motivi su objavljeni na stranici euro.hr, a možete glasati za motiv koji želite na kovanici. Motivi koji se nude su karta Hrvatske, šahovnica, kuna, Dubrovnik i glagoljica. Glasati i birati možete OVDJE, a možete poslati i svoj prijedlog ako vam se ne sviđa nijedan od ponuđenih.

Svaki od predloženih motiva možete ocijeniti ocjenama od 1 (jedna zvjezdica) do 5 (pet zvjezdica), pri čemu 1 označuje “uopće mi se ne sviđa”, a 5 “najviše mi se sviđa”. Svaki motiv može dobiti bilo koju od pet mogućih ocjena, što znači da više motiva, ili svi, mogu dobiti istu ocjenu.

Komentirajte prvi

New Report

Close