Obrtnici na dobitku: tvrtke će raditi s njima i platiti im dugove

Autor: Suzana Varošanec , 07. rujan 2014. u 22:00
Dragutin Ranogajec, HOK/M. Lukunić/PIXSELL

Obrtnici se nadaju strožim uvjetima za ulazak među dobitaše, umjesto jednoga predlažu barem dva uvjeta.

Obrtnici su zadovoljni Vladinom najavom da će od 2015. i malim poduzetnicima olakšati poslovanje plaćanjem PDV-a po naplati računa, no pitanje je kako će reagirati trgovačka društva.

Po novom, ona će, čini se, morati platiti sve obveze dobavljačima ako žele odbiti pretporez u računima. Istodobno, u proračun će dugovati porez sadržan u izdanim računima pod uvjetom da su ih naplatili. Pitanje je, međutim, hoće li ih Vlada i zakonski na to prisiliti, ili će moći birati. To je velika novost u poslovanju trgovačkih društava te se procjenjuje da će mnogi morati angažirati dodatni kapital kako bi počeli novi ciklus zbog promjena u Zakonu o PDV-u. Dosad su, naime, d.o.o.-i sučeljavali izdane i primljene račune, odnosno porez sadržan u njima, a sad će morati platiti račun da bi mogli koristiti pretporez, odnosno njihovo dugovanje u proračun bit će sadržano u naplaćenim računima.

Na takav način, s gotovinom, dosad su radili obrtnici, a prema sadašnjem Zakonu o PDV-u mala poduzeća ne mogu koristiti pretporez sadržan u računu koji je ispostavio obrtnik dohodaš sve dok nije obrtniku plaćeno. Zato su mnogi izbjegavali poslovati s obrtnicima: nisu mogli automatizmom prebiti svoje obveze s PDV-om sadržanim u računu dok račun nisu fizički platili. No, novo rješenje pokrenut će ciklus plaćanja i novčane tijekove, ali pod uvjetom da Vlada bude dosljedna u provedbi odluka. Samo bi se u tom slučaju računi između poduzetnika zaista i plaćali jer je to jedini uvjet da bi svoje porezne obveze mogli umanjiti u trenutku obračuna PDV-a.  Za obrtnike se u ovom slučaju ne mijenja ništa.

Dapače, mogli bi profitirati i naplatiti stara potraživanja jer će trgovačkim društvima biti u interesu podmiriti račune i stvoriti odbitnu stavku pretporeza. U sadašnjem režimu obrtnik koji je ostvario jedan od četiri uvjeta za prelazak u tzv. dobitaše (2 mil. kn bruto prometa bez PDV-a, imovina veća od 2 mil. kn, dohodak veći od 400.000 kn ili više od 15 zaposlenika) morao je silom zakona prijeći na naplatu PDV-a sučeljavanjem, kao što rade mala društva. Kako se sad cenzus podiže na 3 mil. kn, obrtnicima je stalo i da se prijelaz iz sustava dohodaša u sustav dobitaša uvjetuje kombinacijom barem dvaju uvjeta, potvrdio nam je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec. Time bi se postiglo da obrtnici i dalje nesmetano rade.

Ostali bi u sustavu poreza na dohodak s jednostavnim knjigovodstvom, dok bi država profitirala jer bi plaćali porez po povećanoj stopi od 40%, a ne kao trgovačka društva po stopi od 20% poreza na dobit. Po zakonu u dobitaše mora obrtnik koji ima imovinu veću od dva milijuna kuna, što mogu biti dva kamiona, dok istodobno ostvaruje puno  manji bruto promet od sadašnjeg cenzusa, a dohodak mu nije ni približno 400.000 kuna i zapošljava samo nekoliko radnika. Šanse da će HOK uspjeti navodno su velike. U sustavu dohodaša 90 posto je obrtnika, a po sili zakona njih oko 7600 mora poslovati kao dobitaši te iz tog sustava ne mogu izaći pet godina. 

Uvjeti

Dosad su obrtnici morali među dobitaše ako ispune jedan od ovih uvjeta:

  • 2 mil. kn bruto prometa bez PDV-a 
  • imovina veća od 2 mil. kn 
  • dohodak veći od 400.000 kn 
  • više od 15 zaposlenika

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nije problem u fakturiranom ili u naplačenom.
Problem je u bilo kakvoj naplati.

Ova Vlada , nakon što su više puta mjenjali uvjete i poreze , i dokazali da neznaju voditi Hrvatsku Državu , ima povijesnu šansu da spasi Hrvatsko gospodarstvo :

RASPIŠITE IZBORE !

Šta je s onim fakturama koje nikada neće biti plaćene malom poduzetniku ?
Država nikad neće dobiti plaćen PDV.

Problem je u tome da poduzetnici očekuju od Države da stvori pravnu zaštitu da se poštuju rokovi iz faktura.

Kako je sada ?
Poduzetnik Državnoj tvrtki (!) isporuči robu i plati PDV , a lovu nikad ne dobije , onda dođe stečajni upravitelj koji traži da uplatite još 2 % Državi kako bi vaše potraživanje ušlo u stečajnu masu , onda vas traže da otpišete 70 % potraživanja , a 30 % će vam navodno isplatiti u roku 5 godina.

New Report

Close