Nova zvijezda na našem gastronomskom nebu: Puna je vitamina, minerala i zdravlja

Autor: Poslovni.hr , 28. travanj 2023. u 12:21
Foto: Unsplash

“Francuzi su nekako najupoznatiji s ovom biljkom, oni je uvijek krenu prvi brati i jesti”, kazala je Radović Lovrenčić.

Ekipa HRT-a bila u ninskom kraju, u berbi šparoga, ali kakvih? Šparoga iz mora! Oni koji su ih kušali kažu da su bolje od onih koje poznajemo. Iako su izgledom slične, po okusu nisu ni malo. Morska šparoga je, naravno, slana, ali osvježavajuća, pomalo poput citrusa, te puna vitamina i minerala. U Ninu su je odlučili i brendirati pa je u ponudi već ima gotovo svaki ninski ugostitelj, piše HRT.

Morske šparoge. Malo je tko čuo za njih, a kamoli ih jeo. Paulina koja radi u ninskoj solani voli ih brati. A jesti ih vole vlastelice, iznimno rijetke ptice koje se najviše gnijezde upravo u Ninu.

“Očito da kad nam dolaze svake godine. Možemo se pohvaliti da već jako dugi niz godina dolaze tu. Naša slanuša je slana, dodatak jelima, može se koristiti u salatama, može u brudetu našem dalmatinskom”, za HRT Dnevnik rekla je Paulina Radović Lovrenčić, voditeljica maloprodaje ninske solane.

Vole one muljevito, pjeskovito tlo. U ovo doba tek se počinju brati, a izdanci im katkad dosežu i do trideset centimetara. Krčkaju se morske šparoge u ninskim loncima od davnina, a sada je došlo vrijeme da ih brendiraju i predstave i malo šire.

“U Hrvatskoj mi smo prvi koji smo započeli s brendiranjem morske šparoge. Turisti u Zadru na nekim punktovima pitaju gdje se mogu jesti jela s morskim šparogama”, kazala je Marija Dejanović, direktorica TZ-a grada Nina.

“Francuzi su nekako najupoznatiji s ovom biljkom, oni je uvijek krenu prvi brati i jesti”, kazala je Radović Lovrenčić.

Koriste ih kuhari gotovo svakog ninskog restorana

Ova Ninjanka voli ih više brati i od onih kontinentalnih, divljih. I ne, uopće, nemaju jednak okus.

“Pa morske, morske su mi draže za sad. Osjeti se morska sol, osjeti se bogatstvo okusa, zbog same ninske soli. Sad su se uključili naši ugostitelji što je po meni jako odlično jer je to dodatna promidžba ovoga kraljevskoga grada Nina”, objasnila je Ana Glavan, Nin.

Zbog bogatstva vitamina i minerala Ninjani ih blaguju od davnina. A danas se njima koriste kuhari gotovo svakog ninskog restorana, pa i u pripremi pizza. Podjednako se dobro ljubi i s ninskim šokolom, ali i plodovima mora. Nema što, nova zvijezda na našem gastronomskom nebu.

Komentirajte prvi

New Report

Close