Milanović smijenio Linića, novi ministar bit će Lalovac

Autor: Poslovni.hr , 06. svibanj 2014. u 11:13
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Za 11 sati u Banskim dvorima najavljena je izvanredna konferencija za novinare premijera Zorana Milanovića, na kojoj je premijer i službeno smijenio ministra financija Slavka Linića.

Za 11 sati u Banskim dvorima najavljena je izvanredna konferencija za novinare premijera Zorana Milanovića, na kojoj je premijer i službeno smijenio ministra financija Slavka Linića. S Linićem je održao sastanak u četiri oka, no detalje tog razgovora premijer nije želio otkriti. Kazao je kako je Porezna uprava "alarm". "Ovako se ne može raditi", kazao je. Upitan je li Linić sam dao ostavku, ili mu je otkaz dao on osobno, premijer je izbjegao odgovor, ponovivši kako je to politička odluka. Upitan hoće li se Linić vratiti u Sabor, kazao je kako je ta odluka na njemu. Milanović je rekao i kako vjeruje da je Liniću SDP važan te da ga neće isključiti iz stranke. Kazao je da, iako to možda nije fer prema Liniću, Vlada na ovakav način pokazuje 'stav i gard'.

Premijer Milanović je od ministra zatražio, i dobio odgovor na pitanje zašto je zemljište vrijedno 6 milijuna kuna država platila 33 i pol milijuna. No, tim odgovorom nije bio zadovoljan – ni pismenim, ni usmenim. "Način na koji je ministar odgovorio na moj službeni upit, da se očituje o tom slučaju, nije ispravan", kazao je Milanović, aludirajući na to da je Linić odgovor Milanoviću objavio najprije na internetu, umjesto da njemu dostavi odgovor. Objasnio je kasnije i kako je s Linićem vrlo malo komunicirao putem medija.

Novi ministar financija bit će dosadašnji Linićev zamjenik Boris Lalovac. "Lalovac je stručnjak s praktičkim znanjem i iskustvom i praktički može početi raditi odmah", kazao je Milanović, dodavši kako je Linić počinio štetu na račun državnog proračuna. 

 Ne vidim više mogućnost za nastavak suradnje s ministrom Linićem – rekao je premijer Milanović na konferenciji za novinare. "To je politička odluka", dodao je. Kao jedan od razloga odlaska ministra financija Milanović je naveo i podatak da je 'Linić intenzivan, katkad i agresivan prema suradnicima'. Početkom ove godine imali su tzv. slučaj pomoćnika ministra, "kojega sam nažalost sam morao isključiti, jer ministar nije vidio što se mora učiniti", kazao je Milanović. Zatražio je od Linića da ga smijeni. "On je to odbio, pa sam morao to učiniti javno.", kaže Milanović. Ministar je nastavio cijelo to vrijeme do dana današnjeg govoriti o svom bivšem pomoćniku kao žrtvi, dodao je. "Meni je trebalo dva tjedna da naložim da Šegon ode. Moji kriteriji su svima u Vladi jasni", objasnio je, dodavši kako je hrvatska javnost već 'istraumatizirana' od bivše vlade.

Milanović je Liniću rekao da nema njegovo povjerenje i da ne vidi kako bi mogli nastaviti ovu suradnju. Do ovoga je, kako je kazao, došlo jer ga je prije dva mjeseca bivša šefica Porezne uprave upozorila na neke sumnjive predstečajne nagodbe. "Pretpostavljali smo da je riječ o grešci, ali trebalo je odgovoriti na pitanje zašto? Predstečajne nagodbe su diskrecijski postupak i moraju biti besprijekorne. Moj posao je da provjeravam, postavljam pitanja i dajem naputke. Greška se može dogoditi", kazao je. Predstečajna nagodba je dobra stvar ako se strogo kontrolira, kazao je također.

Prema dokumentima koje je objavio Jutarnji list, Linić je osobno potpisao odluku kojom se kupnjom oranice briše milijunski dug Darija Puljiza, bivšeg vlasnika nekada moćnoga vinkovačkoga drvnog diva – Spačve.

Premijer Milanović je od ministra zatražio, i dobio odgovor na pitanje zašto je zemljište vrijedno 6 milijuna kuna država platila 33 i pol milijuna. Ministar Linić tvrdi da u tom poslu nije bilo nezakonitosti, a za neutemeljeno nisku procjenu zemljišta optužuje donedavnu ravnateljicu Porezne uprave Nadu Čavlović-Smiljanec. Odbio je komentirati i odnose u Vladi i stranci. Poručio je kako ne želi prepucavanjem u medijima ugroziti izglede SDP-a na europskim izborima.

Ministar financija Slavko Linić prema pisanju Večernjeg lista izašao je iz Banskih dvora u 9.25. Okupljenim novinarima nije želio reći ništa osim što je ljubazno pozdravio sa "dobar dan". Nekoliko minuta prije 10 sati u Banske dvore došao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić koji nije želio reći apsolutno ništa vezano uz smjenu ministra financija, a nije želio reći niti tko će biti novi ministar.

 Prije konferencije za novinare Milanović je u Banskim dvorima primio sada već bivšeg ministra Linića koji nakon razgovora novinarima ispred Banskih dvora nije htio dati nikakvu izjavu.

Linićeva smjena "visila je u zraku" nakon jučerašnjega teksta u Jutarnjem listu vezanog uz predstečajnu nagodbu o vinkovačkoj Spačvi.

Do smjene je došlo nakon što je iz vlade jučer poručeno da je premijer od ministra zatražio očitovanje o slučaju "Spačva" nakon čega će razmotriti sve podatke iz tog očitovanja kako bi imao cjelovitu informaciju o tom slučaju.

Nakon što je u medijima objavljeno da je ministar u toj predstečajnoj nagodbi oštetio državu za 27 milijuna kuna, jer je osobno potpisao da se porezni dug Spačve prebije zemljištem čija je vrijednost višestruko precijenjena, Linić je na web stranici ministarstva optužio donedavnu ravnateljicu Porezne uprave Nadu Čavlović Smiljanec. Ona je, naime, u ožujku ove godine zatražila novu procjenu koja je pokazala da zemljište vrijedi 6, a ne 33,6 milijuna kuna koliko je procijenjeno u predstečajnoj nagodbi.

Linić tvrdi da je riječ o procjeni koja nije provedena na temelju zakonskih propisa, da nije sačinjena korištenjem podataka koji su već bili na raspolaganju vukovarskoj Poreznoj upravi te da nisu uzete u obzir prethodne procjene koje su proveli ovlašteni sudski vještaci. Zaključuje da je ta procjena neutemeljena i napravljena mimo pravila struke, jer se nije držalo usporednih cijena i tabličnih pokazatelja.

Nakon njegova očitovanja mediji su objavili da je Linić u kronologiji događaja vezanih uz Spačvu zaboravio spomenuti da su i procjenitelji iz Erste nekretnina spornu zemljišnu česticu u svibnju 2011. procijenili na 6,3 milijuna kuna, gotovo isto kao i vinkovačka porezna uprava.

U cijeli slučaj uključio se i Uskok koji je od Ministarstva financija zatražio žurnu dostavu cjelokupne dokumentacije o kupovini zemljišta Spačve.

Komentari (18)
Pogledajte sve

još jednom je zoran milanović dokazao koliko je prizeman. smijenio je ministra koji je jedini nešto u vladi radio. slavko je odavno u javnosti prozivan kao mafijaš, gospodar rijeke. vedrana rudan o tome je govorila u više navrata,javno na na tv. premijeru se tek sad upalila lampica. zbog njegove taštine ostali smo bez ministra koji je imao u radu rezultate.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/upoznajte-linicevog-nasljednika-slusaj-me-sad-moj-prijatelj-boris-lalovac-stoji-iza-mene/743842.aspx

Parlamentarni izbori što prije to bolje.Na jesen bi bilo idealno.

Katastrofalno imenovanje, no tim su sigurno uspjeli postici sporazum.

New Report

Close