Tek sada ćemo vidjeti koliko je Linić bio uspješan kao ministar financija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. svibanj 2014. u 13:32
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Promjene na čelu Ministarstva financija neće dovesti do promjena u smjeru fiskalne i ukupne Vladine ekonomske politike, a tek će vrijeme pokazati koliko je Slavko Linić bio uspješan kao ministar financija, kažu ekonomski analitičari.

Promjene na čelu Ministarstva financija neće dovesti do promjena u smjeru fiskalne i ukupne Vladine ekonomske politike, a tek će vrijeme pokazati koliko je Slavko Linić bio uspješan kao ministar financija, kažu ekonomski analitičari.

Zahvaljujući bivšem ministru financija Slavku Liniću, postignuta je financijska disciplina u zemlji, no bio je nemoćan u pokušaju da smanji potrošnju, pa će tek vrijeme pokazati koliko je bio uspješan kao ministar financija, ocjenjuje Ante Babić, nezavisni ekonomski analitičar.

Premijer Zoran Milanović danas je smijenio ministra financija Slavka Linića i na njegovo mjesto predložio Borisa Lalovca, dosadašnjeg Linićeva zamjenika. Do smjene je došlo nakon sukoba između Milanovića i Linića, koji je izbio početkom godine, sa slučajem Linićeva pomoćnika Branka Šegona, a kulminirao nedavnom ostavkom ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec.

Ocjenjujući rad bivšeg ministra Linića, Babić ističe da je zahvaljujući njemu postignuta financijska disciplina, no i da se pokazalo kako bez razvojne politike ne ide.

„Također, očigledno je da Linić nije uspio natjerati kolege ministre da 'ušparaju', pa je državna potrošnja povećana, kao i proračunski deficit. U tome je naprosto bio nemoćan“, kaže Babić.

Osvrnuo se i na činjenicu da je krajem prošle godine donesen proračun za ovu godinu, a tri mjeseca nakon toga se shvatilo da se ne može nastaviti s takvom potrošnjom zbog procedure prekomjernog deficita Europske komisije.

„Donijeti proračun i ne znati da će s takvom potrošnjom izazvati protivljenje Bruxellesa, s obzirom na proceduru prekomjernog deficita, mislim da ukazuje na loše planiranje“, navodi Babić.

Napominje i da će se Linićevo naslijeđe gledati ne samo kroz postignutu financijsku disciplinu, već i kroz predstečajne nagodbe, koje izazivaju dosta prijepora.

Imenovanje Borisa Lalovca na mjesto ministra financija Babić smatra kontinuitetom dosadašnje financijske politike.

„Ako Linić nije uspio u smanjivanju potrošnje, onda sumnjam da će bilo tko drugi to uspjeti napraviti“, ističe Babić.

I ekonomski analitičar Damir Novotny smatra kako promjene na čelu Ministarstva financija, osim što su rezultat političkih odnosa u Vladi, neće dovesti do promjena u smjeru fiskalne i ukupne Vladine ekonomske politike.

"Ministarstvo je do sada vodilo reaktivnu fiskalnu politiku koja nije vodila prema ekonomskom oporavku i nije bila stimulativna za ulaganja privatnog sektora. Najnoviji istupi novog ministra u javnosti ukazuju da će Ministarstvo nastaviti dosadašnjim smjerom fiskalne politike", kazao je Novotny.

Po njegovoj je ocjeni "ova smjena posljedica sukoba unutar Ministarstva financija koji postavljaju temeljna pitanja uloge tog ministarstva i pozicije i uloge porezne administracije (Porezne uprave), koja se mora kao institucija potpuno depolitizirati".

Komentari (1)
Pogledajte sve

”Dvije teške stvari na burzi jesu prihvatiti gubitak i ne realizirati profit. Najteže je, ipak, imati svoje mišljenje i činiti suprotno od većine.“

André Kostolany

New Report

Close