Ovako je tekao politički put Slavka Linića

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. svibanj 2014. u 11:23
Photo: Goran Jakus/PIXSELL

Politički se angažirao 1990. godine kao član SDP-a te je iste godine izabran za gradonačelnika Rijeke.

Slavko Linić, danas smijenjeni ministar financija, svojim stručnim i žučnim nastupima privlačio je pažnju na domaćoj političkoj sceni više od 20 godina, bilo kao gradonačelnik Rijeke, potpredsjednik u Račanovoj Vladi ili ministar financija.

Slavko Linić rođen je 19. rujna 1949. na Grobniku, a diplomirao je 1972. godine na Ekonomskom fakultetu u Rijeci.

Politički se angažirao 1990. godine kao član SDP-a te je iste godine izabran za gradonačelnika Rijeke. Tu je dužnost obnašao do 2000. godine, a od 1997. bio je i zastupnik u Saboru.

U Vladi Ivice Račana od 2000. do 2003. godine bio je potpredsjednik zadužen za gospodarstvo, jedan od najzaslužnijih što je tada savladana golema nelikvidnost državnog sektora i što su postavljeni temelji za budući rast gospodarstva.

Nakon parlamentarnih izbora 2003. godine, na kojima Račanova koalicija gubi vlast, od 2004. do 2011. godine Linić je bio zastupnik u Saboru.

Nakon parlamentarnih izbora 2011. godine, postaje ministar financija u Vladi Zorana Milanovića.

Kao ministar često je bio u sukobu s različitim lobističkim skupinama zbog uvođenja financijske discipline u gospodarstvo, provedbe fiskalizacije – projekta usmjerenog na suzbijanje utaje poreza – i predstečajnih nagodbi, uvedenim kako bi se ubrzao proces restrukturiranja prezaduženih kompanija.

Inzistiranjem na uvođenju poreza na nekretnine, Linić je često bio i izvor sukoba s SDP-ovim koalicijskom partnerom HNS-om.

Unatoč tome, građani ga, među ostalim zbog donošenja zakona kojim su smanjene kamate na bankarske kredite u švicarskim francima, u anketama navode kao jednog od najpopularnijih hrvatskih političara.

Prije političke karijere Linić je radio u nizu tvrtki u Rijeci. Od 1974. do 1976. godine radio je u riječkom brodogradilištu „Viktor Lenac“, da bi 1976. godine postao financijski direktor u tvrtki „Gradšped“. Od 1979. do 1990. godine bio je direktor financijsko-računovodstvene službe u Ininoj rafineriji nafte u Rijeci.

Komentirajte prvi

New Report

Close