Milanović: Linić je smijenjen zbog narušenog povjerenja te političke odgovornosti u slučaju “Spačve”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. svibanj 2014. u 13:23
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Zoran Milanović smijenio je Slavka Linića s mjesta ministra financija zbog ozbiljno narušenog povjerenja te političke odgovornosti u slučaju predstečajne nagodbe vinkovačke “Spačve”.

 Premijer Zoran Milanović smijenio je Slavka Linića s mjesta ministra financija zbog ozbiljno narušenog povjerenja te političke odgovornosti u slučaju predstečajne nagodbe vinkovačke "Spačve" u kojoj je za namirenje poreznih dugova, temeljem Linićeve potpisane odluke, uzeto zemljište čija je vrijednost prema procjeni Porezne uprave šest puta manja nego što je "država uzela pod račun".

"Danas ujutro sam se susreo s ministrom Linićem. Došao je u vladu i rekao sam mu da više ne uživa moje povjerenje iz nekoliko razloga te da zbog toga ne vidim mogućnost nastavka naše suradnje. Za njegovog nasljednika Saboru ću predložiti Borisa Lalovca, zamjenika ministra, čovjeka koji je upućen u sve procedure i događaje u ministarstvu, od procedure prekomjernog deficita nadalje, mladog stručnjaka, bivšeg bankara", kazao je Milanović na izvanrednoj konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Obrazlažući razloge smjene, Milanović je kazao da ga je čelnica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec prije više od dva mjeseca upoznala s nekim predstečajnim nagodbama u kojima je, kako je rekao, odmah uočeno da se radi o velikim nesrazmjerima.

Dao joj je naputak kao predsjednik Vlade, da se odmah obrati ministru financija, kazavši da je vjerojatno riječ o grešci koja se može popraviti, ali treba utvrditi odgovornost zašto se zemljišta uzimaju pod račun pod, očito je bilo, višestruko povećanoj cijeni.

"U dva mjeseca se nije dogodilo ništa, a to tako ne može", kazao je premijer ističući da su predstečajne nagodbe diskrecijski postupci koji moraju biti besprijekorni, bez ikakvih sumnji.

Napominje pritom kako je njegov posao da provjerava i postavlja pitanja i uvjeri se da institucije kojima je na čelu, "a one su brojne i s velikim ovlastima, svoj posao rade na čist, transparentan način, u interesu Hrvatske i državnog proračuna".

"Greška se može dogoditi, ali onda očekujem da se utvrde odgovorni za to, koji su ministra, to sam uvjeren, doveli u zabludu da potpiše ugovor koji nije dobar za Republiku Hrvatsku", ustvrdio je.

Drugi razlog Linićeve smjene, naveo je Milanović, slučaj je bivšeg pomoćnika ministra financija Branka Šegona i Linićevo ponašanje vezano uz taj slučaj, koje Milanović drži neprihvatljivim.

"Ministar Linić je jedan intenzivan, katkad i vrlo agresivan čovjek prema suradnicima, sve mi to znamo. Ali to je nešto s čim živimo, cijena je posla koji radimo. Međutim, početkom ove godine imali smo slučaj pomoćnika ministra kojeg sam, nažalost, morao osobno isključiti iz tima jer ministar financija nije vidio problem u tome da njegov pomoćnik, vrlo utjecajna osoba u sustavu, u vrijeme svog mandata uzme kredit u HBOR-u", kazao je.

Dodaje kako je čekao odgovor, Šegonovo obraćanje javnosti, tražio od ministra Linića da ga smijeni, a on je to odbio. "Na kraju sam to morao učiniti javno – priznat ćete da to prilično narušava povjerenje jer ukazuje na to da neke stvari koje su bitne u politici, etici politike i funkcioniranju vlade, gledamo na bitno različit način. Meni je to potpuno neprihvatljivo, kao i ostalim članovima Vlade, ministru nije", ističe premijer.

Zamjera Liniću što je i nakon Šegonove smjene o svom pomoćniku "nastavio cijelo vrijeme govoriti kao o žrtvi".

Kao posljednji razlog Linićeve smjene Milanović navodi način na koji mu je ministar odgovorio na službeni upit o postupku predstečajne nagodbe "Spačve", odnosno to što je očitovanje objavljeno na internetskim stranicama Ministarstva financija prije no što ga je dobio premijer. "To se tako ne radi", kazao je Milanović dodavši da ga ne zadovoljava ni samo obrazloženje.

"Ne daje odgovor ni na jedno pitanje, a prebacuje odgovornost i to na osobe koje su samo pokazale službeničku revnost dobrog gospodara u zaštiti interesa države, bez ikakve smetnje za provođenje predstečajne nagodbe", rekao je.

Milanović ponavlja da postupci predstečajnih nagodbi moraju biti lišeni svake sumnje u regularnost te naglašava da kad ona stoji, a za njega u slučaju "Spačve" politička odgovornost itekako postoji, ministar treba reagirati "i pozvati na odgovornost ljude koji su to pripremali".

"Ti ljudi imaju ime i prezime i ne znači da se radi o kaznenom djelu i o tome uopće ne želim spekulirati. Ali, se radi o grešci na štetu državnog proračuna. To je potvrdila Porezna uprava kojoj u ovom slučaju vjerujem, jer to je alarm. Mora se postupiti kada Porezna uprava procijeni da nekretnina vrijedi šest puta manje nego što je država uzela pod račun. Nešto tu nije normalno", naglašava.

Ponovivši kako je Linić smijenjen zbog političke odgovornosti i ozbiljno narušenog povjerenja, Milanović mu je zahvalio na dosadašnjem doprinosu u radu Vlade te poručio: "Stvari moraju biti čiste. Izbori su bitni, ali čiste ruke su bitnije".

Komentirajte prvi

New Report

Close