Ministarstvo umirovljenicima pojasnilo kako da rade, a da im se ne smanji mirovina

Autor: Poslovni.hr , 06. svibanj 2019. u 12:19
Foto: Getty images

Ovo vrijedi za sve umirovljenike koji rade do pola radnog vremena uz punu mirovinu”, kažu u Ministarstvu.

Povodom natpisa u medijima koji se odnose na slučaj gospođe Vlastice Barišić koja je jedna od 10.000 umirovljenika koji su iskoristili mogućnost rada do pola radnog vremena uz primanje pune mirovine, Ministarstvo rada oglasilo se priopćenjem.

>>> Zvali umirovljenike da rade, ali im nisu rekli da će dobiti manju mirovinu

U njemu podsjećaju da je mjesečni osnovni osobni odbitak od 3.800 kuna u cijelosti neoporeziv.

"U konkretnom slučaju gđe Barišić, ukoliko je njena mirovina 2.329,26 kuna kako je navedeno u medijima, a dohodak od plaće 1.440, 00 kuna (1.800,00 bruto plaće minus 20% doprinosa za mirovinsko osiguranje) gospođa Barišić ne treba platiti porez na dohodak. Međutim, postoji mogućnost da je gospođi naplaćen porez iz mirovine ukoliko se zaposlila i povukla svoju poreznu karticu sa HZMO-a pa je HZMO morao obračunati porez iz mirovine bez korištenja osobnog odbitka ili ukoliko ista nije napravila preraspodjelu osobnog odbitka u skladu s visinom ostvarenih primitaka na poreznoj kartici zbog čega osobni odbitak nije u cijelosti iskorišten. Porezna kartica je dokument temeljem kojega se računa osobni odbitak", objašnjavaju iz Ministarstva.

"Ukoliko gospođa ode u svoju ispostavu Porezne uprave prema mjestu prebivališta (ili putem sustava e-građani) te zatraži preraspodjelu osobnog odbitka i to u sljedećem postotku: 62% u korist HZMO-a (3.800,00*62%=2.356,00 kuna) i 38% u korist poslodavca (3.800,00*38%= 1.444,00 kuna) gospođa od sljedećeg mjeseca više neće biti u obvezi plaćanja poreza na dohodak.

Gospođa Barišić neće biti oštećena za porez koji je do sada platila jer će joj Porezna uprava po službenoj dužnosti u godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2019. godine koji se isplaćuje u kolovozu 2020. godine izvršiti povrat uplaćenog poreza na dohodak za 2019. godinu. Sve ovo vrijedi uz napomenu da su podaci koji su se pojavili u medijima točni i da gospođa Barišić tijekom ove godine neće ostvarivati dodatne oporezive primitke.

Ovo vrijedi za sve umirovljenike koji rade do pola radnog vremena uz punu mirovinu", kažu u Ministarstvu.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Najbolje bi bilo kada bi poslodavci umjesto otpremnine dijelili lijesove.
Ako ides u penziju sa 30.g staza, dobijes lijes od jelovine, 30-35.g staza smreka ili aris, do 40.g hrast, a iznad 40.g staza mozes birati neko egzoticno drvo, bajcano, sa kromiranim lajsnama i postavom od bambusa.

Umirovljenicima je najbolje kada uđu u mirovinu da umru.

Sve ostalo previše opterećuje Vladu i ove s povlaštenim mirovinama.

Brinem se za njihovo zdravlje kada se jednog dana probude a novaca za njihive mirovine neće biti.

Hrvati će živjeti i Irskoj i Njemačkoj a umirovljenici (koji također plaćaju porez na svoje mirovine) će biti mrtvi.

Možda uvedu porez na mrtve i dijasporu?

Baka treba uzet knjigovođu i nece joj ostati nista. Zar kod nas ne vrijedi ona da se najbolje zivi od socijale

morate razumjeti da ljudi moraju imati posla
drugo totalno je u redu da penzioner beskamatno pogura državu do 8. 2020.

New Report

Close