Mađarski investitor ima zeleno svjetlo za preuzimanje Jelse

Autor: Marija Crnjak , 09. lipanj 2023. u 07:06
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Bohemian Financing došao do ukupnih 98,49 posto dionica društva koji žudi za ulaganjima.

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) donijelo je u srijedu rješenje kojim se mađarskom društvu Bohemian Financing odobrava objavljivanje ponude za preuzimanje hotelske tvrtke Jelsa, pri čemu se obvezuje platiti 0,12 eura za svaku redovnu dionicu Jelse. Kako napominju u Hanfi, obveza objavljivanja ponude za preuzimanje nastala je 21. ožujka posrednim stjecanjem 6,12 milijuna dionica društva Jelsa, što predstavlja 81,99 posto udjela u temeljnom kapitalu odnosno 81,99 posto dionica s pravom glasa društva.

Povlačenje s Burze

Osim tog udjela koji Bohemian Financing drži posredno, mađarsko društvo također neposredno drži i 1,23 milijuna dionica Jelse, tako da ukupno posjeduje 7,35 milijuna dionica ili 98,49 posto dionica s pravom glasa društva Jelsa.

Nastavak je to preslagivanja vlasničkih udjela u tvrtki koja je godinama u financijskim problemima, otkad su u Jelsu ušli nekretninski mešetari Tamas Vitezy i Laszlo Attila Kerekes. Njihove je biznise u Dalmaciji, hotelsku kompaniju Primošten, a potom i Hotele Jadran preuzeo Daniel Jellinek putem mađarske kompanije Bohemian Financing za otkup potraživanja. Hotelska tvrtka žudi za značajnim ulaganjima, a pitanje je hoće li se s tim krenuti nakon preuzimanja, ili će mađarski investitor uskoro potražiti drugog kupca koji će imati ambicije iskoristiti potencijal za razvoj turizma u Jelsi.

Iako se krenulo s tim ovog proljeća s velikim očekivanjima lokalne zajednice, Jelsa d.d. nije prodala zapušteni objekt bivšeg Hotela Jadran izvjesnom francuskom investitoru koji je upravi tvrtke bio predao pismo namjere. Radi se o zapuštenom objektu uz samo more koji je spreman za rušenje, a uz njega Jelsa u svom sastavu ima još i hotel s 205 soba te naselje Fontana sa 600-800 kreveta, te oko 150 zaposlenih.

O ponudi za hotel Jadran na sjednici Skupštine u ožujku nije se međutim raspravljalo, a na istoj sjednici donesena je odluka da u Nadzorni odbor tvrtke uđe Daniel Jellinek, inače hrvatskoj javnosti poznat po tome što je bio zainteresiran za kupnju Fortenove. Nakon toga sazvana je još jedna Skupština za 19. lipnja, s prijedlogom odluke o povlačenju Jelse s Zagrebačke burze. U prijedlogu se obrazlaže da se odluka donosi s ciljem pojednostavljenja poslovanja, a kako se dionicom već dulje nije trgovalo, nema više opravdanja za visoke troškove kotiranja na Burzi.

Kako se pojašnjava u obrazloženju Hanfe, uvidom u javne podatke iz Sudskog registra, na dan nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje utvrđeno je da temeljni kapital Jelse iznosi 9.903.817,11 eura, te je podijeljen na 1.343.473 redovnih dionica pojedinačnog nominalnog iznosa 1,33 eura. U ponudi za preuzimanje Jellinek i Bohemian djeluje zajednički s tvrtkom EMI Kft, u kojoj je ovog ožujka Bohemian Financing stekao 100 posto udjela u ovršnom postupku protiv dužnika Tamása Vitezyja, stekavši ukupno 6.118.558 dionica Jelse, čime je nastala obveza objave i ove ponude za preuzimanje.

Cijena 0,12 eura

Usto, prema dokumentaciji priloženoj zahtjevu Ponuditelja, utvrđeno je da u razdoblju od godine dana prije dana nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje Jelse Bohemian, osim predmetnog posrednog stjecanja dionica, nije stjecao dionice tvrtke, te da je najviša cijena po kojoj je stekao dionice ciljnog društva u razdoblju od godine dana prije dana nastanka obveze objavljivanja ponude iznosila 0,12 eura po dionici. Tako i cijena koju se mađarski investitor obvezuje platiti po dionici iznosi 0,12 eura za svaku redovnu dionicu hotelske tvrtke.

Komentirajte prvi

New Report

Close