Institucije i poslodavci pokazuju sve veću spremnost poslovnog angažiranja

Autor: Ivan Tominac , 20. travanj 2022. u 22:00
Albina Žnidar (u sredini), voditeljica projekta s članovima udruge Zamisli koja promiče kvalitetno obrazovanje mladih s invaliditetom/P. Glebov/PIXSELL

Hrvatski savez udruga za mlade i studente s invaliditetom provodi trogodišnji program Zajedno kroz izazove čiji je cilj veća zaposlenost i samozaposlenost te promicanje inkluzije.

Zapošljavanje osoba s invaliditetom problem je s kojim se suočavamo već godinama, a iako svjesni tog problema, mnogi i dalje stoje skrštenih ruku. Međutim, ne i SUMSI – Hrvatski savez udruga za mlade i studente s invaliditetom. SUMSI tako već drugu godinu za redom provodi program Zajedno kroz izazove.

Cilj programa je veća zaposlenost i samozaposlenost osoba s invaliditetom na realno i konkurentno tržište rada, te bolja slika u ostvarenju integracije i inkluzije osoba s invaliditetom, s naglaskom na ostvarenje radnih mjesta.

Sinergija je ključ uspjeha
“S obzirom na to da ovaj program provodimo drugu godinu za redom, pomake vidimo u puno većem interesu svih dionika, kako posloprimaca kojih je ove godine preko dvadeset, tako i poslodavaca kojih je ove godine zainteresirano sedamnaest.

No, ova priča zainteresirala je i medije, te sve one institucije koje mogu pomoći u krajnjem cilju, a to je bolja slika zapošljivosti osoba s invaliditetom na otvorenom i konkurentnom tržištu rada”, rekla je voditeljica projekta Zajedno kroz izazove Albina Žnidar.

Program je trogodišnji, a ovo mu je već druga godina provođenja. Promjene su vidljive, a zadovoljstvo na vrhuncu. Promjene su, saznajemo od voditeljice projekta Albine Žnidar, vidljive u praktičnom prevladavanju predrasuda, ali i sve istaknutijoj želji za uključivanjem osoba s invaliditetom u rad.

To je vidljivo od strane relevantnih institucija, koje tu želju pokazuju kroz brojne poticajne mjere, ali i od strane poslodavaca koji njihovom projektu daju povjerenje koje na koncu vodi do spremnosti poslovnog angažiranja ciljne skupine.

17

poslodavaca i više od 20 posloprimaca sudjeluje u programu ove godine

Kada je riječ o zapošljavanju, tu nije riječ o izdvojenom problemu koji se tiče samo poslodavaca, on se nalazi u srži društva. Problem je to predrasuda i stereotipiziranja, stoga program Zajedno kroz izazove uključuje više različitih dionika.

Na radionicama su okupili osobe s invaliditetom koje se žele (samo)zaposliti, poslodavce te predstavnike saveza i institucija. Osim predstavnika Saveza SUMSI, na radionicama sudjeluju i predstavnici Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI), Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara (HUPT-a) te Studijskog centra socijalnog rada.

”Sinergija je svakako ključ uspjeha, budući da se radi o vrlo kompleksnom području djelovanja, te da isto traži suradnju više dionika”, dodala je Žnidar.

U drugoj godini provedbe održali su tri grupne radionice u koje su bili involvirani poslodavci, a predstoje još individualne radionice koje će biti namijenjene isključivo njima – poslodavcima.

“Iz svega do sada vidljivog možemo reći da su utisci poslodavaca usmjereni prema volji i želji za realnim uključivanjem osoba s invaliditetom u njihove poslovne timove, potrebi za korištenjem što jednostavnijeg, odnosno praktičnijeg načina poticajnih mjera koje su postojane od strane relevantnih institucija i ravnopravno odnošenje prema osobama s invaliditetom, kada je riječ o njihovoj integraciji i inkluziji u cjelokupnu društvenu zajednicu. Pravo na rad i radno mjesto dakako se ubrajaju u to”, istaknula je voditeljica projekta Žnidar.

Da samo mijena stalna jest čuli smo već nekolicinu puta, a upravo promjena u sustavu razmišljanja ono je što se želi postići provođenjem programa Zajedno kroz izazove.

“Ono što pokreće poslodavce da u svoj poslovni kolektiv uključe i osobu s invaliditetom, je svakako ravnopravno odnošenje prema toj skupini potencijalnih djelatnika, uvažavanje njihovih stručnih kompetencija i realno prihvaćanje novih djelatnika bez obzira na različitosti kao što je to invaliditet”, rekla je naša sugovornica.

Svaka od radionica koncipirana je tako da obuhvati sve najvažnije segmente zapošljavanja, odnosno samozapošljavanja osoba s invaliditetom na otvorenom i konkurentnom tržištu rada.

Dobra i efikasna komunikacija
“U to se svakako ubraja predstavljanje glavnih obilježja same tematike programa, mogućnosti koje su na raspolaganju kako poslodavcima, tako i posloprimcima, sagledavanje mogućih teškoća i izazova koji se nameću u tom području te pružanje rješenja na iste, ali ostavljamo i prostora za odgovaranje i pronalaženje odgovora na pitanja koja nam postavljaju krajnji korisnici a to su poslodavci i posloprimci odnosno potencijalni samozaposlenici – osobe s invaliditetom”, objasnila je Žnidar.

Dobra i efikasna komunikacija nameće se kao ključ u rješavanju problema zapošljavanja osoba s invaliditetom. Na njihovim radionicama pronalaze se odgovori na sva pitanja koja su do sada stvarala upitnik iznad glave, a da se događa nešto dobro, govori i činjenica da se interes dionika povećava te im to daje vjeru u pozitivan ishod ovog programa.

Komentirajte prvi

organizator
pod pokroviteljstvom
glavni partner
partneri

New Report

Close