Grozdanić: Vrijeme jeftine energije je prošlo, građanima ostaje jedno rješenje

Autor: Poslovni.hr , 18. veljača 2022. u 14:14
FOTO: REUTERS/Michele Tantussi

Pojasnio je da se trenutno odvija energetska tranzicija koja iziskuje da Vlada postavi novu energetsku strategiju.

Energetski stručnjak Igor Grozdanić u N1 studiju uživo govorio je o Vladinom paketu mjera koji bi trebao ublažiti udar rasta cijena energenata. Istaknuo je da je vrijeme jeftine energije prošlo, kao i da su solari jedina jeftina opcija koja ostaje građanima.

“Vlada nije napravila nešto neočekivano. Radila je po principu ostalih europskih zemalja. Drago mi je što su vaučeri veći. Ja sam se zalagao za vaučere i do 600 kuna. S jedne strane, Vlada je napravila što je mogla. Međutim, s druge strane, nisam sretan jer su te mjere fiskalnog tipa i ponovno nas spašava HEP. Vlada provodi socijalnu politiku preko HEP-a. Niti misija niti vizija HEP-a nije spašavanje države i Vlade”, kazao je Igor Grozdanić dodajući da mu nije jasno zašto napokon ne krenemo u veću proizvodnju prirodnog plina.

“Ovo je dobar trenutak da krenemo o tome razmišljati. Moramo dati poruku da više neće biti tako jeftinog prirodnog plina. Prešli smo jednu crtu i nema više jeftine energije, posebno nema više jeftine električne energije”, poručio je energetski stručnjak.

Pojasnio je da se trenutno odvija energetska tranzicija koja iziskuje da Vlada postavi novu energetsku strategiju.

“Građani trebaju definitivno prelaziti na obnovljive izvore, solare, a Vlada treba novu energetsku i industrijsku politiku. Puno industrije, posebno proizvodne, koriste još plin. Njih trebamo čuvati idućih nekoliko godina. Petrokemiji treba omogućiti da normalno i kvalitetno radi”, naveo je Grozdanić.

Pozvao je građane, industriju i cijelo gospodarstvo da se okrenu prema solarima, a posebno solarima na krovovima. Smatra da se nalazimo u ključnom trenutku te da u iduće dvije godine trebamo krenuti u opću solarizaciju.

“HEP donedavno nije uopće išao u energetske projekte. U zadnje vrijeme su se pokrenuli, rade solarne elektrane, imaju jednu vjetroelektranu. Međutim, HEP bi morao biti zamašnjak elektroenergetskog i plinskog sustava, a ne da se odriče svog prihoda”, upozorio je energetski stručnjak.

Komentirao je i informacije da HEP razgovara sa Zagrebačkim holdingom o kupnji Gradske plinare Zagreb.

“To se dosta počelo govoriti, da će zajedno ići distribucija i opskrba. Zagrebačka distribucija je vrlo kvalitetna distribucija. To je jedna od najvećih distributivnih mreža u Hrvatskoj, to je političko pitanje. Što se tiče GPZ Opskrbe oni su uvijek bili u problemima, a nova vlast je možda mogla izbjeći ovo gledajući početkom 6. mjeseca što se događalo. Niz sustavnih grešaka dovelo je da poduzetnici dobivaju enormno visoke račune. Prethodno vodstvo se igralo, nisu zaključali svoju priču u 5., 6. mjesecu. Moglo se reagirati na jesen, ali već je i tada bilo kasno”, pojasnio je Grozdanić.

Na pitanje je li bankrot nešto što se može očekivati, Grozdanić kaže da je teško to reći, ali misli možda i neće jer to ne bi bilo dobro.

Energetsko siromaštvo u Hrvatskoj

“To postoji iako mnogi negiraju. Sa strane sindikata se napuhuje taj balon, s druge strane, struka je protiv, ne protiv te riječi nego protiv broja takvih građana. Govori se o nekih 68 tisuća energetski siromašnih građana. Mene zanima koliko njih doista ima zato što oni doista trebaju dobiti vaučere, dok ostali građani moraju plaćati tržišnu cijenu”, rekao je Grozdanić.

Upitan je li to realno očekivati s obzirom na iznos medijalne plaće Hrvata, kazao je:

“Hrvatska ovog trenutka treba iskoristiti svoje potencijale i početi obnavljati svoje rezerve, proizvoditi svoj vlastiti prirodni plin, jer bi s tim plin bio jeftiniji. S druge strane, imamo HEP koji i tako vodi socijalnu politiku. Građani RH plaćaju jednu od najjeftinijih cijena električne energije u Europi, za razliku od naše industrije i poduzetništva koji plaćaju dosta visoku cijenu. Te priče treba ujednačiti.”

Istaknuo je da se svi moramo prilagoditi novim uvjetima.

“Energija više nikada neće biti tako jeftina, osim ako građani ne krenu doista koristiti solare. Vrijeme prirodnog plina ide kraju. Nažalost je to tako jer Europska unija jednostavno tjera plin u stranu, ali nije osigurala dovoljno dobru alternativu. Jedino rješenje za građane su trenutno solari”, kazao je Grozdanić.

Zaključio je da je energetska tranzcija “jedan zanimljiv, dinamičan proces koji Europska komisija nije dovoljno ubrzala”, ali da će zbog toga to biti i “bolan proces za građane”. Za kraj je dodao i da nije ljubitelj nuklearki, ali da ih ne treba gasiti.

Komentari (2)
Pogledajte sve

A di ce ljudi sa stanovima postavit “solare”.

Kad vise popuste sa ovim ludilom i shvate da je Nuklearna energija way to go.

Malo će Europska komisija popustiti sa tim svojim opsesijama…
Neka ovaj stručnjak malo prati izjave iz automobilskog sektora.

A i kontaktirajte malo umirovljenog profesora Dekanića…

Neće moći bez plina…Još dugo, dugo
NIsam siguran u te priče o vodiku
Možda do određene razine

New Report

Close