Plenković predstavio paket mjera protiv rasta cijena: Smanjujemo PDV na plin, hranu, uloške…

Autor: Poslovni.hr , 16. veljača 2022. u 10:44
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković objavio je danas mjere pomoći zbog vala poskupljenja, osobito kad je riječ o cijenama energenata. Uz predsjednika Vlade, na predstavljanju mjera bili su i potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović te ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

“Ovaj globalni porast cijena energenata izazvao je val poskupljenja u Europi. Cijena plina u Europi raste zbog veće potražnje nakon covid-krize, drugi je razlog Rusija koja je najveći dobavljač i ima smanjenu proizvodnju, Norveška ne može povećati proizvodnju, u Europi dolazi do veće potražnje uslijed oporavka i hladnijih zima. 43% europskog plina dolazi iz Rusije, 23% iz Norveške, 11% iz Alžira. Europa uvozi 61% ukupnih energetskih potreba i 90% plina koji čini 21% energetske potrošnje”, rekao je premijer Plenković te naveo da će paket mjera biti na snazi od 1. travnja.

“Prosječna cijena je 120 mW/h, 2.7 puta veća nego u Hrvatskoj. U Hrvatskoj smo imali sustav u kojem su cijene regulirane godinu dana.

Da nema ove intervencije, od 1. travnja računi za struju bi poskupjeli 23 posto, a za plin 79 posto”, naglasio je čime je došao na odgovor vlade na ovu energetsku krizu.

“Paket koji danas predstavljamo je vrijedan 4.8 milijardi kuna. Rađen je sustavno, u kordinaciji svih ministarstva i tijela. Odnosi se na kućanstva, na firme i poljoprivrednike. Univerzalan je, smjeren je na sve korisnike. Odnosi se na smanjenje računa za kućanstva, za porezno rasterećenje, jednokratne naknade za umirovljenike, poseban program za ribare…

Plin će s ovim mjerama rasti najviše do 29 posto.

Kako ćemo ublažiti cijene struje? Prosječna cijena je bila 3400, bez mjera bi cijena narasla na 4189, a ovako će narasti na 3700 kuna”, kaže Plenković.

S našim mjerama, ono što je bilo 3.400 narast će na 3.725, dakle 325 kuna godišnje. Mjerama što uštedjeli našim građanima 457 kuna, rekao je Plenković.

Što se plina tiče, da ne napravimo ništa 0,326 kW/h bi skočilo na 0,574 kn. Kada smanjimo PDV dolazimo na 0,482, a s dodatnom subvencijom dolazimo na 0,382 kn po kW/h, rekao je Plenković.

Potpore građanima odnose se na sva kućanstva koja koriste plin. Iznos potpore direktno po računu je 10 lipa po kilovatsatu. Iznos popusta iskazuje se na računu posebnom stavkom. Trošak ove mjere je 600 milijuna kuna, a osigurat ćemo ga prodajom emisija stakleničkih plinova na dražbi, rekao je Plenković.

PDV na plin i toplinsku energiju ćemo promjenom zakona trajno sniziti s 25 posto na 13 posto. Time se PDV na struju i plin i toplinsku energiju izjednačava, rekao je Plenković.

S 25 posto na 5 posto smanjuje se plin od 1. travnja 2022. do 31. ožujka 2023. godine.

Smanjuje se i PDV na hranu, i to s 13 posto na 5 posto na svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječju hranu, troškove u poljoprivredi, sadnice, gnojova i pesticide te s 25 posto na 5 posto na maslac i margarin.

Smanjuje se i PDV na higijenske uloške i tampone i to s 25 posto na 13 posto.

Smanjuje se i PDV na ulaznice za sportske, kulturne i ostale priredbe s 25 i 13 na 5 posto.

Iznos vaučera za najugroženije se povećava s 200 na 400 kuna.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Tako se osjećam poniženo ko baba,  dok VLADA RH,  moš mislit , jebote…daje ženama

POPUST  NA ULOŠKE…/ u qurac….bi ih poslala   najrađe..

Zar to nije trebalo biti odavno  muškarcima jasno… da to trebaju žene. svaki mjesec od kad  POSTOJE ŽENE ……/  ?!/.i to ih treba

moliti …da se dokazuju  da odlučuju i o takvim naporima za nas …!!!    ah….gr…!

Što se tiče HNB-a, jedina mjera vezana za inflaciju je savjet guvernera Vujčića: Kupujte tamo gdje je jeftinije.

New Report

Close