Evo koliko hrvatski radnik dobije za sat rada

Autor: VLM , 20. ožujak 2019. u 11:51
Foto: DPA/PIXSELL

Rast plaća usporio je prema kraju godine, a najveće međugodišnje povećanje satnice u Hrvatskoj zabilježeno je u drugom kvartalu i to za deset posto.

U četvrtom tromjesečju 2018. godine u usporedbi s istim tromjesečjem prethodne godine, trošak sata rada u EU 28 rastao je za 2,4% u industriji 2,8% a u građevinarstvu i sektoru usluga po 3 posto. Tranzicijske zemlje u pravilu su imale brži rast plaća, primjerice u Rumunjskoj povećanje je bilo 13 posto, dok je vodeća njemačka ekonomija povećala cijenu sata rada za 2 posto. Među zemlje s rastom plaća od 10 posto ugurao se i Portugal.

Hrvatska se po dinamici rasta plaća našla u sredini, s međugodišnjim povećanjem cijene sata rada u zadnjem kvartalu u odnosu na godinu prije od 4,9 posto. Rast plaća usporio je prema kraju godine, a najveće međugodišnje povećanje satnice u Hrvatskoj zabilježeno je u drugom kvartalu i to za deset posto. Lani se bruto cijena sata rada u državama članicama EU kretala od 5 eura u najslabijoj Bugarskoj do više od 40 eura u Danskoj.

Prema domaćem statističkom zavodu, u prosincu je neto cijena sata rada u Hrvatskoj bila 37,41 kuna i u godini dana porasla je za 1,72 kunu, odnosno 4,8%. Najniža neto satnica u Hrvatskoj isplaćuje se u restoranima i kafićima, svega 25 kuna, a najveća 64 kune u zračnom prijevozu. Metodologija europskog statističkog ureda Eurostata uključuje sva bruto davanja i obaveze poslodavca prema radniku, i prema njoj Hrvatska je sa satnicom koja je blizu 11 eura sedma najlošija članica EU.

Prema Eurostatu prosječno plaćeni hrvatski radnik poslodavca stoji oko 13.000 kuna na mjesec, kad se u primanja uključe javna davanja prema državi, prijevoz, naknada za godišnji odmor, dnevnice, terenski dodaci i slično. Malta je lani jedina smanjivala plaće za pola postotnog poena. Hrvatska je u grupi zemalja gdje se brže povećala cijena sata rada od ostalih naknada koje se isplaćuju uz plaću. Prosječno plaćeni hrvatski radnik lani je na ruke dobio 6242 kune.     

Komentirajte prvi

New Report

Close