| Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
|---|---|---|---|---|---|---|
RIVP |
6,42 |
48.477 |
7,548 |
6,38 |
6,42 |
-0,31%
|
@klaster Sa ovim zadnjim brojkama se slažem, samo je pitanje kako ih inpretiramo.
I prema mojim informacijama Valamar je u Srpnju ostvario 51% lanjskog rezultata u prodanim jedinicma, što je 280.000 prodanih smještajnih jedinica. Kampovi su bili na 70%, a hoteli na 30%. Kolovoz je bio i bolji, tako da vjerujem da je g. Wurmbock govorio o baš ta dva mjeseca, i da bi Kolovoz stvarno prešao 50% lanjske popunjenosti u hoteli, da nije došlo do otkazivanja rezervacija zbog crvenih listi.
Prema HTZ-u je Srpanj u Hrvatskoj na 61%, tako da i tu vidimo taj gap od cca 10%.
Kolovoz je prema HTZ-u na 65% od lani, tako da mi je teško vjerovati da je Valamar mogao biti na više od 60%.
Rujan već sada vidimo da će biti lošiji od špice (u usporedbi sa prošlom godinom).
U austrijskom izvorniku (25.8.) stoji slijedece:” Kako trenutno ide vaš posao?Wurmboeck: Jako različito. Primjerice, u Dubrovniku su otvorena dva od naših pet hotela. Od kraja srpnja ponovno se leti za grad i od tada imamo oko 30 posto popunjenosti u odnosu na prethodnu godinu. U Istri smo s hotelima trenutno na oko 50 posto. Kampovi su bolji, imamo oko 70 posto. Što se tiče hotela, nadali smo se da ćemo u kolovozu postići prosječno 50 posto. To više neće biti moguće zbog upozorenja za putovanje.”
Iz Q2 izvjesca znamo da 13.7. Valamar ima 52% popunjenosti, a iz HTZovih podataka znamo da je broj turista (osobito u Istri) brzo rastao (sve do 25.8. kada i Wurmboeck objavljuje podatke), pa je ukupni Valamarov srpanjski prosjek popunjenosti vjerojatno bio visi od onog sredinom srpnja. Vrlo lako je moguce da nije bio nizi od opceg prosjeka srpnja (61%), mozda cak i visi obzirom na preteziti broj smj. jedinica (osobito luksuznijih) otvorenih na Sjeveru.
Kolovoz je bio i bolji od srpnja, pa je tako 25.8. bio na 67% opce popunjenosti. Wurmboeck kaze da su valamar sjeverni hoteli na isti dan na 50%, juzni na 30%, a kampovi na 70%. I to nakon sto su turisti mahom rastjerani crvenim listama, sto znaci da je popunjenost Valamar hotela prije toga bila veca, opet vjerojatno (bar?) koliko i opca popunjenost u kolovozu. Stoga smo kolovoz na kraju zavrsili na opcih 65%, a toliko je vjerojatno u kolovozu bilo i u Valamaru. Naravno, tesko je staviti ruku u vatru za ovu procjenu, ali je lako moguca. Hocu reci, vasa pretpostavka o gapu je prilicno diskutabilna. Osim ako nemate neke dodatne konkretne podatke koje bih, u tom slucaju, rado vidio.
Sve u svemu virus kao i gripa, samo sve prenapuhano..
Znam par ljudi od 30 do 40 godina starosti koji su imali i preboljeli doma u izolaciji, te je isto kao da imaš gripu, sve te boli , kašlješ i to je sve, za starije ljude sa slabijim imunitetom i sa nekom bolešću koju već imaju je naravno smrtonosan covid..
Kako smo i pretpostavljali sezona 2021 odlična, možda čak i bolja od 2019.
A zasto bi bio veci problem? Imali smo lockdown, vise ga necemo imati, imamo 14-to dnevnu karantenu, uskoro je necemo imati, nego 5-to dnevnu, rusi su razvili cijepivo koje je po svemu sudeci dobro, jos 3 firme su pri kraju razvoja.
Rusko cjepivo, kaze veceras Djikic, ali i najugledniji medicinski casopis The Lancet, je zaista djelotvorno. Konacno cjepivo se izvjesno ocekuje pocetkom iduce godine, a Lauc (u istom linku) tvrdi da je pandemija gotova najkasnije do iduceg proljeca ili putem cjepiva ili putem imuniteta krda stecenog dotada prokuzenoscu 30-40%. https://zimo.dnevnik.hr/clanak/znanstvenik-djikic-komentirao-stanje-s-epidemijom-u-hrvatskoj-brojke-nas-ne-pokazuju-u-dobrom-svjetlu-u-europi—619811.html
Zanimljivo – identicno ocekivanje vec anticipiraju i svjetska dionicka trzista. https://novac.jutarnji.hr/rasprave-i-rjesenja/jesu-li-dionicka-trzista-pocela-vjerovati-da-ce-imunitet-krda-zaustaviti-pandemiju/10473154/
https://zse.hr/userdocsimages/stjecanje_otpustanje/RIVP_stjecanje_otpustanje_2020__119202091954.pdf
Kada NO kupuje, to bi trebao biti dobar znak
Gospodin Markoč se natrpao sa 17.000 🙂 pa Vi prodajte 🙂
Nemojte se toga držati, to ne kupuju vlastitom lovom
Kako sam napisao danas ujutro sve prenapuhano , tko se natrpao, natrpao se 🙂 tko nije neka plaće i kuka kako Valamar ne valja 🙂
https://www.seebiz.eu/trzista/turisticki-pad-znatno-manji-od-ocekivanog/240723
Podrav ekipa, evo jedna dobra vijest upravo objavljena u Jutarnjem listu. Pad je manji od ocekivanog, naime u periodu od sijecnja do kolovoza je ostvareno 47,5 mil nocenja sto je 53% razine prometa u odnosu na lani. Što se pak tiče prometa po vrsti smještaja za srpanj i kolovoz najviše je ostvareno u objektima u domaćinstvu i OPG-u (2.500.448), a slijede hoteli (925.118) i kampovi (876.171). Najbolje lokacije su; Vir, Rovinj, Medulin, Crikvenica i Porec.
Ovdje je jednostavno neizvjesnost i dalje vrlo velika. Prihodi do kraja godine, koliko god su inače mali, će ove godine bit minimalni. A što će bit iduće godine na ljeto nemamo pojma. Uopće mi se ne da zamarati o tome kakva će bit iduća sezona, jer je to nemoguće predvidjeti.
Pored drugih prilika, RIVP mi je totalno u drugom planu, iako ga svakodnevno gledam… i ovo trgovanje mi baca na mlaćenje polukrepane mačke.
Ima i prezentacija na kraju, pa kom se da čitati…