| Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
|---|---|---|---|---|---|---|
RIVP |
6,42 |
63.968 |
9,962 |
6,40 |
6,44 |
0,31%
|
Na početku korone sam pisao o ovome i na žalost vjerujem da će se tako nešto dogoditi.
Treba gledati širu sliku
Kolega, vi ne gledate siru sliku…ovdje je samo bombardiranje naslovima. Ako cemo sire..onda gledajmo koliko turista ima u ovim nenormalnim uvjetima..koliki postotak ce ih biti sljedece sezone kad se ljudi malo vise opuste ( to govorim ako cjepivo ne bude ili virus ne nestane). Kolika je tendencija rasta kad vidimo da nam Europa vjeruje vise nego ikome. Ne mozemo racunati da nam se dionica vrati na 38 kn, ali sad tek vidimo koliko nam je turizam jak.
To je sira slika za mene.
kolega klaster i tih 50-65% naspram prošle godine, koliko tu otpada na Valamar, Vi gledate stalno ukupno koliko ulazi turista, no ako ste danas gledali turizam.hr više idu u privatne manje smještaje turisti i u svoje apartmane i rodbini..
A naravno da naši žmuklaju sa svim, pa i sa brojem oboljelih, da nije ni jedan turista zaražen isto ne vjerujem
No uostalom vidjet ćemo kvartalno izvješće
Kolega, gledam ja ukupan broj turista, ali i onaj u Valamaru. Ono sto nas, pretpostavljam, razlikuje je ocekivani udio koji ce se od ukupnog broja smjestiti u valamar. Prije svega, drzim da popunjenost valamarovih kampova ne bi trebala biti problematicna, a vjerujem i vi, iz istog razloga – zbog ep. distanciranosti. A imamo cak 15 kampova. I to podosta luksuznih. Kazete da se turisti pretezito smjestaju u privatne male smjestaje, a ja bi tome dodao vjerojatno i luksuzne kuce na osami itd. Medjutim, ja to vidim ovako:
”Isto tako, većina ljudi pretpostavlja da se sav smještaj puni barem približno jednakom dinamikom, što je daleko od istine. Najčešće se događa da se najprije puni najkvalitetniji smještaj na najboljoj lokaciji, kao i onaj s najboljim omjerom cijene, kvalitete i pružene usluge – a tek se onda „prelijeva“ odnosno puni i ostali smještaj. Dakle, ako zbirne brojke budu pokazivale da smo na polovici prošlogodišnjeg prometa, to ne znači da neće biti zatvorenih restorana ili soba i apartmana koje neće imati niti jednu rezervaciju; dapače, gotovo je izvjesno da će u tom slučaju biti onih s potpuno praznim apartmanima, ali će zato biti i onih s 80- postotnom popunjenosti.”
http://arhivanalitika.hr/blog/ovogodisnja-turisticka-sezona-u-hrvatskoj-nece-biti-katastrofalna-kako-se-ocekuje/
Buduci nemamo eksplicitni uvid u valamarovu popunjenost, ali imamo opci postotak mjeren prema lanjskoj godini, prema gornjoj raspodjeli realno je za ocekivati da ce postotak popunjenosti u valamaru biti osjetno veci od ukupnog broja koji se zasada krece na razini 55%. Tim vise sto je kategorizacija znacajnog broja hotela podignuta na bitno vise, pa je atraktivnija i stoga za ocekivati i najprije popunjena.
Ako zaista pratite emisije “turizam.hr”, pa i “Destinacija: Hrvatska” na HRT, onda ste u dosadasnjim prilozima mogli primjetiti krajnje profesionalno zavidnu razinu posvecenosti i provedbe ep. zahtjeva u valamarovim objektima, a osobito hotelima. Tako da i s tog aspekta nema nedostataka koji bi ove objekte ucinili neprivlacnima. O tome su cak i brojne inozemne TV ekipe svojim prilozima izvjestavale svoje gledatelje na emitivnim trzistima (imate moje linkove ovdje).
A sto se tice vase primjedbe oko “zmukljanja” nasih vlasti sa brojem oboljelih, a to sam ovdje vidio vec nekoliko puta, ja bih vama postavio pitanje – je li vama, na kraju krajeva, vazno “istjerati pravdu” oko tog broja da biste ispali u pravu pod svaku cijenu ili je ipak vazno nadasve ostvariti dobar turisticki rezultat? Ako nam je sustinski bitno ovo drugo, jasno, bez znacajnijih zdravstvenih posljedica po turiste, a znamo da su klinicke slike covid pacijenata u ljetnom razdoblju, zbog 5-10x slabijeg virusa i jace mukozne barijere, u najvecem omjeru lakse i najcesce asimptomatske, onda ja tu ne vidim problem cak i da ste u pravu oko “zmukljanja”! A uvjeren sam da svejedno niste, da su ep. sluzbe i njihovi podaci vjerodostojni. Tjerati mak na konac oko tog broja je Sizifov posao vezan uz obim i postulate testiranja, nacelnu pouzdanost testova, asimptomaticnost bolesti, upitan opci konsenzus o dijagnosticiranju covida sa stanovista prisutnosti virusa u nosu ili medjustanicnom prostoru ili krvi itd. itd. Ako su turisti ostvarili postenu i za njih zadovoljavajucu razmjenu svojih deviza za nasu turisticku uslugu, drzim da nikome, pa ni njima, u tom razdoblju nije bitno jesu li pritom nesto smrcali ili imali neke druge blage ili nikakve simptome prehlade, uobicajene sezonske viroze, covida ili sl.
Na početku korone sam pisao o ovome i na žalost vjerujem da će se tako nešto dogoditi.
Treba gledati širu sliku
Ako zaista vjerujete da ce se tako nesto dogoditi, onda vise nije vazno sto ce se dogoditi sa turizmom i valamarom, jer je ovo najava Sudnjeg dana. Ja nekako ipak drzim da vi tome ne vjerujete, jer odavno ne biste ovdje postali.😉😎
kolega klaster i tih 50-65% naspram prošle godine, koliko tu otpada na Valamar, Vi gledate stalno ukupno koliko ulazi turista, no ako ste danas gledali turizam.hr više idu u privatne manje smještaje turisti i u svoje apartmane i rodbini..
A naravno da naši žmuklaju sa svim, pa i sa brojem oboljelih, da nije ni jedan turista zaražen isto ne vjerujem
No uostalom vidjet ćemo kvartalno izvješće
Šta tebi smeta što turisti dolaze? Ti bi volio da ne. Nerazumijem. Što si prodo dionice pa ti krivo.
Najvjerniji dubrovački gosti spašavaju sezonu, danas ih je sletjelo više od 700
Ovi ce vjerojatno, buduci puno trose i vole luksuzni odmor, zavrsiti u Valamar President hotelu 5*! Kako god, aviogosti su, sukladno najavama, poceli pristizati i na Jug, u Split i Dubrovnik. Ovi na Sjevernom Jadranu vise i nisu neka vijest. https://bodulija.net/croatia-airlines-se-vraca-u-zracnu-luku-rijeka-linijom-za-munchen/
Izgleda da je nas turizam jaci od corone. Steta sto su granice bile zatvorene, avioni nisu vozili tj ljudi nisu mogli niti znali da li ce moci putovati, ali i sa ovom situacijom ali otvorenim granicama, mi ne bismo imali nista losiju sezonu od zadnje. U svakom slucaju ovo je dobar zalet za iducu sezonu i pod gripom, a da ne pricamo ako je ne bude…
Ovaj petak na putu za Split od Lučkog do Karlovca sam se vozio sat i pol vremena kolika je guzva bila i to sve strane tablice, za razliku od vikenda prije kad nije bilo uopce guzve, dakle moze se reci da je krenulo. Na bosiljevu 70% vozila je islo prema Rijeci. Ako sezona bude to je ovih 25 dana sad pogotovo u Istri, sto se tice Dalmaciie evo me u St i stanje je otuzno, ali nesto gostiju ipak ima…
Zato jer polako cure vijesti iz firme.
Dajte nam onda te vijesti iz firme, podijelite ih javno da ne bude dileme oko istinitosti te vase tvrdnje. Meni se pak cini da je ovo ustvari bio kratkotrajni lov u mutnom na gotovo svim dionicama, u sjeni straha od jos uvijek nepostignutog EU dogovora oko financijske pomoci zbog covida. Netko je, vjerojatno fondovi, opet dobro prosao i jeftino pokupovao.
Po mom misljenju daleko relevantnija informacija o tome kako prolaze hoteli koji su epidemioloski profesionalno pripremljeni za goste. Ovdje je popunjenost hotela 50-60%, a radi se o hotelima u Dalmaciji, koja je “potpuno prazna” (toliko o utjecaju trecine neprijavljenih gostiju u RH na tur. kompanije). To znaci da su valamarovi hoteli na Sjeveru vjerojatno i bitno bolje popunjeni od tih 50-60%. https://novac.jutarnji.hr/karijere/pretvorio-je-svoje-hotele-u-covid-free-zone-i-zasad-je-u-tome-uspjesan/10426783/
“Unatoč kriznom početku sezone, pa i zaoštravanju epidemije kojemu svjedočimo posljednjih dana, u hotelima kojima upravlja Sunce računaju da će ostvariti 50 do 60 posto lanjskog prometa. Da, to je upola manje, ali daleko od propasti kakvu su mnogi najavljivali još početkom lipnja.” “Unatoč smanjenom broju agencijskih rezervacija i vidljivo praznoj jadranskoj obali, pogotovo na njezinu dalmatinskom dijelu, uspio je privući dovoljno gostiju da većina hotela kojima upravlja njegova kompanija danas može biti zaposlena.”