| Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
|---|---|---|---|---|---|---|
RIVP |
6,42 |
48.477 |
7,548 |
6,38 |
6,42 |
-0,31%
|
“Hrvatsko Ministarstvo turizma zasad je temeljem svojih analiza napravilo tri moguća scenarija za domaći turizam ove godine. Prvi scenarij ili razina s padom noćenja od 60 posto godišnje već se ostvaruje, i to ako se pandemija zaustavi u svibnju. Drugi scenarij predviđa lipanj ili srpanj kao datume mogućeg olakšanja, a tada se radi o drugoj razini i padu noćenja od 75 posto.
Ministar turizma Gari Cappelli nedavno je izjavio da smo zasad ‘najbliže tom scenariju 75-postotnog pada noćenja, i to pod pretpostavkom da ulovimo nešto prometa u turizmu u kolovozu, rujnu, listopadu i do kraja godine’.
No ako to ne bude moguće zbog nastavka pandemije, najcrnja prognoza predviđa pad broja noćenja od 90 posto. U svemu tome će prvenstvenu ulogu odigrati upravo volja građana da poštuju preporuke nadležnih. Kako kod nas, tako i u inozemstvu.”
25.04.2020.
Komentar je suvisan.Vjerovatno resorni ministar zna vise od nas,zar ne?
Clanak u hrvatska -danas,objavljen je 05.04.2020.,dakle u ovom mjesecu.
Treba vidjeti i pratiti sto ce ministar prognozirati za 5-6 mjesec itd.
Dakako,okolnosti se mogu i mjenjati na bolje sukladno razvoju pandemije.
O pretezito stecenoj imunosti, prokuzenosti i “opravdanosti” zaustavljanja gospodarstava zemalja:
To su vijesti koje se cekaju SAMO prilicno mali uzorak, preliminarno istrazivanje, pitanje tocnosti testova, pitanje dali se uopce stice imunitet i koliko traje (ni to jos nije sigurno).
I to testirano u NY koji je daleko najpogodjeniji. Ono sta jos brine da nisam vidio nikakvo odusevljenje kod Faucija i ostalih znanstvenika. Reakcija kao da je izostala.
Kad zbilja bude neki pravi breakthrough bez brige, to ce biti breaking news na CNN-u a ne da moras traziti po netu jel netko to otkomentirao.
Do tada ti je puno pametnije pratiti sta kazu nasi turisticki djelatnici. Kod njih ne vidim bas nikakav optimizam.
Imam nekoliko prijatelja vlasnika kafica svi su mi rekli da nema sanse da otvore kafic. Drzat ce ga zatvoren najmanje dok drzava placa ovu subvenciju. Pa koji to manji kafic moze prezivjeti ako mu limitiras da moze imati max 10 gostiju? Veci trosak osoblja, struje i vode. Bolje drzati zatvoreno.
Isto ti je i Ostojic rekao za hotele.
Clanak u hrvatska -danas,objavljen je 05.04.2020.,dakle u ovom mjesecu.
Treba vidjeti i pratiti sto ce ministar prognozirati za 5-6 mjesec itd.
Dakako,okolnosti se mogu i mjenjati na bolje sukladno razvoju pandemije.
Bisakovi, stavljate linkove iz 05.04, skoro pa mjesec dana unazad, dok je jos epidemija kod nas bila na vrhuncu i nije se znalo nista. Pogledajte Cesku, ukinula mjere preko noci.
Stvari su se promjenile i kod nas a i kod pojedinih zemalja.
evo ovako, moja rod ima par apartmana na zapadnoj obali istre. pričao sam jučer s njima kako im ide s otkazima i rekli su da su oni sami goste obavijestili da do 6 mjeseca ne uzimaju rezervacije, a rezervacije za 6.mj. dio su im gosti tražili da im prebace za 9. i 10 mjesec, a dio je rekao da sigurno dolaze samo ako granice budu otvorene… za 7. i 8. mjesec kažu da otkaza za sada nema, ali ni da nema puno upita za nove rezervacije jer sami ljudi ne znaju hoće li moći preko granice, ali da su im gosti rekli da žele doći ako to bude dozvoljeno, a da vjeruju da hoće jer da je hrvatska praktički corona free destinacija, tako da oni očekuju pad gostiju od max -20%, uglavnom zbog predsezone.. osim ako se naravno nešto drastično ne pogorša. Slična situacija je kod njihovih prijatelja koji se također bave rentanjem apartmana pa imam dojam da bi nas situacije s turizmom sve mogla pozitivno iznenaditi.
Naravno, ali ja sam misljenja da ce upravo Hoteli u ovoj situaciji vise profitirati nego privatni iznajmivaci, razlog ce upravo biti mjere kojih ce se hoteli pridrzavati i naravno da ce ljudi htjeti da se osjecaju sigurnije.
@Gonzales pise ,citiram:
“Bisakovi, stavljate linkove iz 05.04, skoro pa mjesec dana unazad, dok je jos epidemija kod nas bila na vrhuncu i nije se znalo nista. Pogledajte Cesku, ukinula mjere preko noci.
Stvari su se promjenile i kod nas a i kod pojedinih zemalja.”
To je izjava dana ovaj mjesec i dok nema nove izjave resornog ministra,ona je aktualna!Ne vidim neke bitne promjene u smislu otvaranja granica,protoka ljudi i roba kod daleko najveceg dijela drzava iz kojih nam dolaze turisti.Ako bude vecih promjena,ne brinite,ministar ce ih obznaniti.
Ne znam po kojoj to logici smatras da ce hoteli profitirati bolje od privatnih iznajmljivaca?
Privatni iznajmljivac nema nikakve troskove i ima svoj mali apartman. Najvise njih ne nudi nikakve dorucke i zajednicke prostorije i puno je lakse osigurati epidemioloske mjere.
Pa vidis da Veljko Ostojis kaze ako ovakve predlozene mjere ostanu da hotele nece ni otvarati. Oni imaju masu ljudi za placati, velika je to masinerija. Vidis da vlasnici kafica isto odbijaju otvaranje do god im drzava placa minimalac. Ti kafici tako i tako jedva krpaju kraj s krajem. Bez duplog skladista i razno raznih eskivaza jedva da bi prezivjeli. A sad im se ogranicava za jedan prosjecan kafic max 10 gostiju odjednom. Pa tko ce za to otvoriti?
A kakve to konkretno veze ima koliki je broj oboljelih?
Mi taman da smo corona free zemlja (sta nema sansi da ijedna bude) to bi znacilo da cemo se moci kretati samo unutar zemlje. Na strane turiste nemoramo racunati da cemo otvoriti granice da nam donesu bolest.
Taman da svaki nas covjek ode na more i ostavi placu nas turizam je vjerovatno 80% u minusu. A u doba kad su mnogi na potpori drzave (a ide sve na gore jer se situacija ne popravlja), mnogi ostali bez posla jel to bas realno?
UGLEDNI NJEMAČKI LIST OBJAVIO: ‘Hrvatske odluke su se isplatile, dobra je šansa da će Nijemci tamo ljetovati’
https://net.hr/danas/hrvatska/ugledni-njemacki-list-objavio-hrvatske-odluke-su-se-isplatile-dobra-je-sansa-da-ce-tamo-nijemci-ljetovati/