Dok recimo na ovim obveznicama ce imati siguran prinos u dvije godine od cca 360.000 kn. To su vec ne jedan nego dva polovna automobila srednje klase 🙂
Tipovi koji imaju 5 milijuna kn “viška” obično znaju u što uložiti. Manje od 1% tipova ima taj novac. 99% ljudi u Hrvatskoj ima jako malu ili nikakvu financijsku imovinu. U razvijenim kapitalističkim društvima do 10% ljudi ima nešto od toga, a preostalih 90% uglavnom nemaju.
Sa pet milijuna kuna trebaš otići ulagati na strana tržišta kapitala.
Ja bih uložila u DSX i Gogl, ali ja sam previše sklona riziku 🙂
Sa pet milijuna kuna trebaš otići ulagati na strana tržišta kapitala.
Ja bih uložila u DSX i Gogl, ali ja sam previše sklona riziku 🙂
To sam mu i ja rekao nema sta traziti tu na ZSE.
.
GOGL i DSX mu ipak ne mogu savjetovati, mislim da su trenutno svi ti strani bulkeri jako precijenjeni.
Pita me frend, ima 5 milijuna kn viska i pita me u sta da to ulozi. Ja mu ne znam reci. Nesto sto ce mu dati neki umjereni povrat, samo da pokrije inflaciju, ali da je dovoljno likvidno da lako moze prodati.
.
Sva ova nasa izdanja su mi premalo likvidna da bih mu se usudio bilo sto preporuciti.
.
Prijedlozi?
Koja bi to dobra zabava bila, skuriti 5 milijuna kuna i to na ZSE!
Bolje od s….!
Neka ode na Tajland i malo se zabavi tako će pobjediti inflaciju a bit će i dalje likvidan… Za više savjeta zapratite me 😜🙃
Ja brodare isključivo trejdam.
Na ZSE moram kupiti pa čekati dva tjedna do mjesec dana za prodaju.
DSX i Gogl mogu istrejdati non stop. Danas se moglo odlično zaraditi na tim dionicama.
Da, pet milijuna kuna na ZSE 😅 cijeli dnevni promet sam napraviš😂
Iz principa neću kupiti obveznice.
Inflacija 13%, prinos na obveznicu nešto preko 3%
ECB još uvijek vrti palčevima.
Kupiti ću nešto pametnije kad ovo sve pukne.
Jednom😋
U međuvremenu dionice i cash .
Iz principa neću kupiti obveznice.
Inflacija 13%, prinos na obveznicu nešto preko 3%
ECB još uvijek vrti palčevima.
Kupiti ću nešto pametnije kad ovo sve pukne.
Jednom
U međuvremenu dionice i cash .
Ni ja necu obveznice. Mozda zato jer sam mlad
Ja sam prije dva tjedna nakupovala brodara(Atpl, Ulpl) i meni su bili bb.
Za sada sam u plusu. Dalje budemo vidjeli 🙂
Razmisljam na glas, kratak rezime glede obveznica.
.
Centralne banke rade sve da uspore gospodarstvo i smanje inflacije. U tome ce sigurno uspjeti, imaju za to vrlo jasne i jednostavne mehanizme, pitanje je samo hoce li biti hard ili soft landing, ali to nije sada tema.
.
Prinosi na obveznice zbog ovoga trenutno rastu, inflacija je visoka ali se hladi, krivulja prinosa je naopaka…
.
Sto ce se dogoditi kada se gospodarstvo u konacnici i ohladi? Inflacija ce pasti, prinosi na kamate ce pasti. 3,25% ce u tom slucaju biti vrlo dobra kamata.
.
Ovo sve ce se vjerojatno raspetljavati tokom ove godine.
.
Zato sam odlucio kupiti obveznice i drzati do dospijeca. U obveznice cu staviti 70% cjelokupnog kesha koji mi je trenutno na raspolaganju. Manji dio kesha mi je u dionicama (trenutno oko 15%), tu igram rizicnije i lovim prinos. U slucaju potrebe za keshom racunam na lombardni kredit kojemu je kamata trenutno upola manja od prinosa na obveznicu. Ciljana inflacija je 2-3%, tako da ce mi prinos pokriti inflaciju, sto je ustvari trenutno prvi i osnovni cilj.