EN DE

Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

ivana7, 01.03.2026. u 23:20

Informanka, 23 – 27/2.

– u ovom tjednu malo jači minus od -2.9% .

– u ovoj godini +4.5%.

– izvješće KODT mi je srušilo portfelj, samo izvješće nije loše, više bi rekla da je dobro ali nije ono bombastično i izostao je veći rast cijene dionice.

– ali firma i dalje dobro radi, ima posla, marže su dobre ide širenje kapaciteta,

– biti će jednog dana ovo i više nego dobra dionica.

– idući tjedan će mi rat u Iranu ponovno rušiti portfelj ali to vam je to investiranje, tko to ne želi ima banku, oročenje, obveznice, vidite i sami, nije lako praviti prinose od 100%.

Pozdrav Ivana 7,dugo se nismo čuli.

Ima li ovdi mogućnosti poslati tebi poruku ili ?

Postoji li neki aktivniji forum od ovoga ili ?

Hvala

RIBAR 007, 06.03.2026. u 20:27

Postoji li neki aktivniji forum od ovoga ili ?

Forum.

– imate jedan forum na kojem se previše piše, ja ne stignem sve pročitati ali pratim par tema.

– taj forum vam ja zovem forum za drukanje i navlačenje, tamo vam pišu svi drukeri iz HR uključivo i dvije vještice.

RIBAR 007, 06.03.2026. u 20:27

Ima li ovdi mogućnosti poslati tebi poruku ili ?

– ne znam ima li ovaj forum mogućnost poslati poruku, ali i da ima ja vam te poruke ne čitam niti se dopisujem s nepoznatim ljudima.

– ali ako vas što zanima, napišite tu i dobiti će te odgovor.

– sve odluke o investiranju donosim samostalno, kako me ide kad dobivam a i kada gubim pišem svaki tjedan na ovoj temi, bez navlačenja, i puno puta sam napisala kako moj trenutni stil investiranja u samo jednu dionicu nije baš nešto pametno ali me ide, zarađujem stvarno fenomenalno, sad mi je rast portfelja zastao zbog rata, ali ti ratovi dođu i prođu i nakon njih moja firma ima još veće potrebe za njihovim proizvodima (KODT transformatori).

Informanka, 2 – 6/3.

– portfelj mi tone isto kao i iranski ratni brodovi, ovaj tjedan minus mi je sličan prošlotjednom -2.8% .

– prije mjesec dana 30/1. portfelj mi je bio na +12.8% .

– sada je dobit u ovoj godini pala na samo +1.7% .

– a za idući tjedan su velike šanse da mi portfelj prijeđe u negativnu vrijednost.

– znam da sam u dobroj investiciji (KODT) pa me stvarno ne brine je li trenutni plus ili minus.

– bitni su mi fundamenti i zaposlenost, a to je stvarno o.k.

– svaki rat nosi razaranje i uništavanje energetske infrastrukture, kat tad će ovi ratovi završiti i ako ne bace bombu na moju tvornicu tu će vam biti velika zarada.

Porezi.

– ovaj tjedan vam je bio zadnji rok za platiti porez.

– čestitala bi svim domoljubima koji su platili porez.

– ja volim ovu zemlju ali ne volim uhljebima plaćati porez.

– tako sam svela svoje trgovanje na minimum, najviše mi je žao zbog brokera i prometa na ZSE.

– ja vam obično čekam dok mi se dionice ne usmrde (2.g.) jer tada uhljebima nisu više zanimljive.

– trenutno sam u dionicama 100%, trenutno to stvarno nije pametno, u ovim vremenima puno bolje vam je biti 100% u kešu.

– nisam u strahu jer znam što imam, mogla sam dosta toga besporezno prodati, ali onda bi iste ponovno kupila i ušla u novu poreznu obvezu.

– ovim stilom investiranja kad završe ova sva ratna shranja moje dionice (cijeli portfelj) će biti van poreznih škara.

– eto ja aktivno radim da porez ne platim, prošle godine sam puno poreza platila, ali zato ove godine ništa i to me stvarno veseli (više nego gubitak u portfelju).

Informanka, 9 – 13/3.

– u ovim nemirnim ratnim vremenima moj portfelj ovaj tjedan +0.9% .

– u ovoj godini prinos portfelja +2.6% , dosta slično državnim obveznicama.

– ne trgujem ništa, u dionicama sam 100% što i nije nešto pametno,

– sada čekam da vidim kolika će biti div. na KODT i kakav će biti 1Q26.

Poštovana ivana7, molim Vas lijepo komentar za HEFA-R-A.

Hvala unaprijed

Informanka, 16 – 20/3.

– ovaj tjedan potop koji će se na žalost do daljnjeg nastaviti.

– u ovom tjednu lijepi minus od -2.64% .

– nakon dugo, dugoooo vremena evo kod mene u ovoj godini minus u portfelju od -0.04%, minus nije velik, ali kako stvari stoje povećavati će se.

Kresho, 15.03.2026. u 22:08

Poštovana ivana7, molim Vas lijepo komentar za HEFA-R-A.

Hvala unaprijed

HEFA, MDKA, JDOS i KODT.

– ja ne investiram u dionice toga tipa (HEFA).

– ali to ne znači da se i na dionicama toga tipa ne može dobro zaraditi.

– tu je cijena u kratkom vremenu porasla skoro duplo, po tome bi ovo bi bila jedna od boljih ako ne i najbolja dionica na ZSE.

– tu se nešto događa, što ??? ja nemam pojma.

– ako želite zaraditi dobro proučite ovu dionicu i idite malo do Hvara i pitajte uposlene o tim hotelima, sigurno će te znati više.

– kako ja gledam na tu dionicu :

– nije mi jasno kako jedna hotelska kuća posluje u minusu ???

– gledam FI, pa to je katastrofalno loše.

– vlasnička struktura, gdje imate jednog većinskog preko 75% ne valja.

– kad bi ja vodila tu tvrtku to bi sigurno pozitivno poslovala, jer vam ne treba neka velika pamet da bi hotel na moru poslovao pozitivno.

– možda loše posluju da izbace male dioničare po što manjoj cijeni.

– evo vam za usporedbu dionice MDKA i JDOS.

– jedna se bavi prodajom lijekova druga osiguranjem.

– i lijekovi i osiguranje su poslovi na kojima je vrlo jednostavno pozitivno poslovati i dobro zaraditi.

– ali većinski dioničari ne žele tu dobit s vama dijeliti, žele sve sebi, te će delistirati  obje dionice.

– ja sam imala dosta dionica MDKA, ali sam prepoznala te njihove loše namjere i na vrijeme sam prodala sve te dionice MDKA koje sam imala i s tim novcima sam kupila dionice KODT.

– zaradila sam na dionicama MDKA i KODT.

– sada na dionicama KODT gubim zbog rata na Bliskom istoku, ali sad vam tamo ide zanimljiva epizoda: uništavanje energetske strukture, s obje strane.

– da vam dalje ne pišem procijenite sami tko će tada najviše profitirati.

– drago mi je da bar netko postavi koje pametno pitanje na ovoj temi na koje mogu odgovoriti.

Best buy : knjiga Berkshire Hathaway letters to shareholders 1965-2024, dovršena za prošlogodišnji sastanak dioničara. Nešto manje od 1000 stranica, dimenzije cca 30x25x6 sa debelim listovima. Težinu nisam mjerio ali je takva da počinju lagani bolovi u ruci desetak sekundi nakon držanja prstima jedne ruke za hrbat. Alternativno može se iskoristiti umjesto stolića za kavu ili kao priručno sjedalo za pod. Ima i besplatno na stranicama Berkshire ali samo od 1977.

Jeste li znali (jer ja nisam znao, nakon ovoliko vremena u investiranju uvijek se nešto novo može naučiti) da je pogrešno citiran sa onom izjavom da mu je najdraži period držanja dionica zauvijek? Nikad to nije izjavio kako tvrdi u pismu iz 2016 za marketable securities, iako ih misli držati što je duže moguće, navedena izjava je bila samo za biznise koje u cijelosti kupi za konglomerat, jer ipak osim korištenja floata iz osiguranja za investiranje biznisi koje Berkshire u cijelosti posjeduje donose mu konstantnu zaradu za investiranje.

Što je i vidljivo recimo iz kraćenja Apple koju relativno kratko drži od 2016, dok npr Coca Colu, Amex I još neke nije ni pipnuo….

Da je prije kupovine Berkshire u svojim mnogobrojnim partnerstvima imao sasvim drugačije strategije investiranja poput strategije cigar butt…

Jeste znali da je iako je preferirao equity I bio protiv raznoraznih derivata, dugorocnih bondova i špekulacija ipak ponekad ulazio u neke takve prilike  ako mu se ukazala prilika to jest ako su bile značajno podcijenjene te zaradio I to kakve sume…

Jeste li znali da je 2002. i 2003 kupio dionice PetroChina za 488 milijuna dolara, po cijeni koja je cijelu tvrtku vrednovala na oko 37 milijardi dolara; smatrao je da tvrtka vrijedi oko 100 milijardi dolara. Do 2007. neki su čimbenici značajno povećali njezinu vrijednost te je tržišna kapitalizacija narasla na 275 milijardi dolara, a u drugoj polovici te godine prodao je udio za 4 milijarde dolara. Povrat je iznosio 720 %. Zanimljivo je da u svojim pismima dioničarima ovo ulaganje iz 2003. nije spomenuo niti jednom, iako je bilo vidljivo u portfelju. Kroz pisma u sljedećim godinama rast pozicije u tablici bio je prilično očit, no tek je u pismu iz 2007  jedan jedini paragraf bio posvećen cijeloj transakciji. Gotovo se čini kao da se opravdavao završnom fusnotom u tom pismu, navodeći koliko je poreza platio na tu transakciju, očito osjetljiva tema tada, kao i danas. Kakva ironija; pretpostavljam da jedan od najvećih kapitalista na svijetu nije želio biti etiketiran kao komunist. Da ni ne spominjem BYD I povrat od 3000-4000%.

TKO VRIJEDI LETI TKO LETI VRIJEDI TKO NE LETI NE VRIJEDI

Informanka, 23 – 27/3.

– minus se povećava.

– ovaj tjedan -0.93%.

– u ovoj godini minus -0.97%.

– gotovo sigurno će i idući tjedan rasti taj minus.

Za izvješća i divku još 20 dana. Rat/neizvjesnosti će potrajat i crvenilo na burzi pa se neće još kupovati a neki će i kratiti pozicije.

New Report

Close