Informanka, 30/3. – 2/4.
– kako sam predvidjela prošli tjedan, ponovno tjedni minus -0.9% .
– u ovoj godini minus -1.87% .
– dok bude trajao ovaj rat biti će i minusi u portfelju.
– nadam se da će po okončanju ovoga rata s obje strane Arapskog zaljeva nastati velike potrebe za transformatorima.
– tu će neke firme profitirati, ako ih pronađete profitirati će te i vi.
Informanka, 6 -10/4.
– ovaj tjedan mala naznaka o prestanku rata i odmah lijepi tjedni plus portfelja od +2.1%.
– u ovoj godini, mali ali slatki plus portfelja od samo +0.23%.
– ako se rat nastavi portfelj pada ili ako se rat okonča slijedi ubrzani rast portfelja.
– ovaj tjedan sam krajnjim naporima skupila love za kupnju jedne dionice KODT2, kupila sam ju dosta jeftino, po cijenama od prije pola godine, najzanimljivije mi je bilo kad su trejderi kupovali po puno većim cijenama ali na njihovu žalost cijena je ponovno pala.
– ja sam strpljiva jer znam koju dionicu imam u rukama i nije mi teško čekati.
– do kraja ovog mjeseca ćemo za KODT sve znati, već u ponedjeljak godišnje izvješće, pri kraju mjeseca 1Q26. i ono najvažnije doznati ćemo kada je skupština i kolika je dividenda.
Informanka, 13 – 17/4.
– lijepi rast ovaj tjedan, +2.77%.
– u ovoj godini plus je točno +3.0% .
– na vijesti o koncu rata portfelj raste.
– kad rat stane portfelj će poletjeti gore, ali kako stvari stoje biti će još rata ili ni rata ni mira, ali i taj rat će završiti.
– ako bude još toga rata, a netko prijeti da će jedna država od 90M stanovnika ostati bez struje i električnih centrala, a ovi ugroženi će gađati suprotnu stranu također po energiji….
– ako se ovaj scenarij ostvari neke će firme dobro profitirati, ako ih pronađete profitirati će te i vi.
– najbolje bi bilo da taj rat što prije završi.
– a ono što mene najviše zanima je idući ponedjeljak 27/4 i izvješće KODT za 1Q26., to izvješće će odrediti smjer cijene dionice KODT, nadam se dobrom izvješću i porastu cijene dionice.
Informanka, 20 – 24/4.
– ovaj tjedan minus od -1.3%, a u ovoj godini je još uvijek mali plus od +1.7%.
– ovo stanje ni rata ni mira cjenovno dosta šteti dionici KODT.
– sutra 27/4 je izvješće KODT za 1Q26., očekujem da će biti dobro izvješće, ne ono odlično koje diže cijenu u nebesa.
– ali doći će i ta vremena, kad će cijena dionice rasti, ja ću do tada strpljivo čekati.
– ove godine izgleda ništa od rasta portfelja od +100%.
Informanka, 27 – 30/4.
– evo nam dobrog izvješća KODT (kako sam i predvidjela), a s dobrim izvješćem nam dolazi i porast cijene KODT.
– i tako moj portfelj ovaj tjedan odleti +5.2% gore.
– u ovo godini plus +6.9% .
– ne trgujem ništa, nemam keša, u dionicama sam 100% .
– ali turizam mi je krenuo, a biti će i dobra dividenda….
KODT – što očekujem ???
– sada je izišlo jako dobro izvješće 1Q26., ovo je najbolje izvješće u povijesti ove firme.
– na veći rast cijene su utjecali ratovi koji se vode i veliki oprez investitora.
– i velika cijena dionice KODT puno utječe na likvidnost dionice, a uprava ne želi napraviti stock-split dionice.
– kada bi napravili taj “split” dionice 1:1.000 da cijena dionice bude 4e , za nepuni mjesec bi imali porast cijene dionice od 100%, odnosno cijena dionice bi bila 8e.
– ma da taj “split” bude i 1:100 (40e) ili 1:10 (400e) bilo bi dobro.
– za sada očekujem da će se cijena dionice vrtjeti oko 4.000e.
– nakon ex. div. možda padne 100e.
– za 2Q26. očekujem isto dobro izvješće , ali bez nekog rasta cijene dionice odnosno stabilizacija cijene na cca. 4.000e .
– za 3Q26. ako budemo vidjeli rezultate njihovog “set-up-a”, odnosno povećanje pridoda i dobiti od cca. 20-30% možemo realno očekivati rast cijene od preko 5.000e .
– tu imamo još i skupštinu, možda budu neke inf. koje bi mogle podići cijenu dionice.
– za sada najveći utjecaj na cijenu dionice ima gospon Trump.
– ali kada gledamo dugoročno opet je dobro.
– što oni više poruše električne infrastrukture, biti će više potrebe za kupnju iste.
– što bude veća cijena nafte to će biti veća potražnja za strujom.
– a bez transformatora vam nema ni struje.
– kako god gledali s gradnjom novih tvornica i proširenjem kapaciteta i velikih potreba za transformatorima u ovoj dionici ste dugoročno u “win-win” situaciji.
Informanka, 4 – 8/5.
– dobro izvješće za 1Q, pa Topusko i standardna glad za transformatorima i tjedni rast od +1.3% unatoč ratovima.
– u ovoj godini +8.2%.
– ništa ne trgujem, nemam keša a u novi dug mi se ne ulazi.
– portfelj 100% dionice, od toga nešto preko 98% KODT i KODT2, ostali dio portfelja KOEI i KOTR2.
Ah što vam je ovo investiranje, nedavno čestitao drzateljima Microna a on ode od mog čestitanja ohoho. Pa da čestitam i samome sebi na nepoštivanju jedne stare maksime prilikom investiranja da tržište nema granica ni u jednome smjeru ni na putu prema gore a tako ni na putu prema dolje. Također još jedna maksima, ostavite se svake nade vi koji pokušavate uhvatit dno ili vrh. Te da zaokružim sa još jednom davno naucenom lekcijom: oportunitetni gubitak ponekad boli više od stvarnog gubitka…
A sad odoh na trenutne boli, evo skoro godina dana od mog ulaska u JD, konzumirao nedavno dividendu, tu negdje sam oko breakeven sa cijenom, izašlo izvješće, nije loše ali nije ni fantastično jer I dalje puno novaca se prži na marketinške troškove radi food delivery ali I dalje je ono šta je fantastično količina casha, mcap u odnosu na vrijednost svih podružnica te općenito na napucane tehnološke firme te konstantan otkup dionica (vrsta neformalne dividende), kad se ovi troškovi smanje i/ili postignu sinergije očekivam drastično povećanje dobiti te ujedno i redovne dividende?
A sad crtica šta se tiče mog tajmiranja 😢 , pogodio smjer tog čitavog Hong kong indeksa prošle godine, također i kompaniju samo što sam umjesto tvrtke kćeri uzeo majku, evo recimo JD health koji je dio kompanije JD i samostalno kotira, odradio u jednom trenutku mnogo a JD odradio u toku godine cca 15% plusa(da sam prodao vjerojatno bi cijena otišla 100% sutradan) da bi završio do kraja godine cca 20% u minusu ,te da bi do ožujka slijedeće otišao još dodatnih 10% i iako sam imao još neke uzdanice šta u portfelju a šta na nišanu koje su odradile od 20% do 200% tamo (intel neću ni spominjat) porješavao ih se naravno prije velikog uzleta 😂
Uglavnom preostaje mi čekanje kao i uvijek, koliko dugo nemam pojma, ovi nedavni sastanak između dviju najvećih svjetskih sila zasigurno ne odmaže, moglo bi potaknuti val? Zadnji puta krajem 2018 kupovao sam jako nisko na oko 20$ pa sam skoro cijelo vrijeme čekanja od dvije godine bio u plusu, prodao krajem 2021 na oko 80$.
Ono šta me dodatno tada zbunilo(to jest dalo uvjerenost u ispravnost tadašnjeg tajmiranja) bilo je ogromno kupovanje relativno kratkoročnih weekly/monthly call opcija za Q4 2025 te Q1/Q2 2026, dosta otm strikeova, više desetaka milijuna dolara plaćenih za callove kao da sutra ne postoji…
Toliko o tome da opcijsko tržište je uvijek pametnije od drzatelja dionica to jest da zna više informacija ili da posjeduje neke insajd informacije o underlying imovini… Kad si u dionicama barem imaš dividendu te dionica nema rok trajanja a onako moraš baš drhtati …
Ali mi je jasno rezoniranje jer doslovno od onog vrha iz 2021 četiri godine dionica sa cijenom nije napravila ništa osim padanja (ne računajući dividende) a kompanija je itekako napravila puno toga. Ako sam tada krajem 2018 kupujući dionicu gledao pokazatelje, rast I razvoj za vrijeme od 2014 do 2018 što reći tek sad gledajući razdoblje 2014-2025? Imam priliku drzati/kupovati dionicu po cijenama koje su bile par mjeseci nakon ipo 2014 (niti ne spominjem inflaciju), samo danas ne bi nikoga trebala mučiti sumnja da je pretplatio? Doslovno dar sa neba. Čini mi se da kao i u svakoj obicnoj trgovini I na tržištu dionica vrijedi ona maksima skupo= dobro a jeftino= loše.
Dali se retail na dioničkom tržištu ponaša ponekad kao dobrostojeći turist na odmoru koji kad kupuje neki komad nakita a nije upoznat sa svojstvima toga nakita ili nema iskustva u kvalitetu proizvoda, kupuje onaj skuplji komad nakita iako na tom nakitu nije ništa poboljšano osim cijene. Cijena je psihološki okidač za kvalitetu i znatan porast cijena utječe na velik porast kupnje kod kupaca koji cijene kvalitetu? Zato me i ne može čuditi prošlogodišnji pad cijene jer je ovdje možda druga situacija?
Informanka, 11 – 15/5.
– koji ovotjedni pad od -3.4%.
– u ovoj godini +4.8%.
– ne trgujem ništa, čekam dividende.