EN DE

Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

mitkko, 16.02.2023. u 17:12

…samo obveznice mi nije interesantno jer ce vjerojatno biti slabo likvidne i brzo ce im pasti cijena. Ali zato u igru dolazi ovaj lombardni kredit – realiziras ga u par dana i trosak kamate ti je manji nego prinos na obveznicu….

Obveznica – mali savjeti.

– gospon Mitkko.

– sve bitno ste napisali u ove dvije rečenice.

– biti će slabo likvidne i brzo će im pasti cijena.

– ja, ako ih budem kupovala kupovati ću ih na burzi kad im padne cijena.

– u ovoj vašoj drugoj rečenici, sve možete raditi kako ste napisali ali zašto to isto ne raditi s jeftinije kupljenoj obveznici.

Obveznica – kako to rade iskusni igrači koji imaju znanje kako se besramno obogatiti na obveznicama.

– potpuno isto kao i kod dionica.

– ako želite puno zaraditi jako je važno na početku jeftino kupiti.

– kod dionica znate početnu cijenu po kojoj ste kupili ali vam je totalno nepoznata ona konačna cijena po kojoj će te prodati.

– kod obveznica je to puno lakše, zna se konačna cijena i prinos.

– znam za jednoga ministra koji se je doslovno obogatio na tim obveznicama.

– shema za to vam je i previše jednostavna, kupite obveznicu np. za 1 euro i znate da nakon xy vremena će vam ta obveznica biti isplaćena s np. 100 eura, i vi tada nakon dospijeća obveznice zarađujete np. čistih 99 eura.

Obveznica – dobre strane.

– obveznica je dobra investicija za sav novac koji je investiran u banke, jer sada taj novac ima priliku zaraditi veći prinos na obveznicama.

– kako to rade banke??? s vašim novcem će kupiti obveznice s prinosom od 3% a vama će isplatiti na vaš novac kamatu od 0.2%.

– u tom slučaju zarada banke je 2.8% (minus troškovi banke).

– ako štediše ozbiljniju količinu novca na štednji presele u obveznice tada će banke morati podići svoje kta. kako bi privukle na štednju dodatni novac.

– povećanje bankarskih kta. šteti dioničkom tržištu jer novac ne ide u dionice nego na štednju.

– tada dionice postaju sve jeftinije a time raste dividendni prinos i ponovno dolazi do investiranja u dionice.

– tako to nekako funkcionira u normalnim državama.

– od ove države očekujem puno više tih obvezničkih izdanja s različitom ročnošću (3mj., 6mj., 1g., 2g….)

– i onda dođe onaj mali ministar i kaže neću ja to upisati, ja se ne kužim u investiranje ali se jako dobro kuži u porez na dividendu, prirez na istu, porez na kapitalnu dobit i gnjavaže s poreznim prijavama… glasovao je za to.

– i na kraju, nitko u ovoj državi da bi riječ rekao o porezu na dobit od obveznice i njihove prinose.

– e porez,  nitko o njemu ništa, a on je tu, morati će te platiti i porez i prirez na te državne obveznice, porezna prijava….

– sretno vam bilo s investiranjem !!!

Obveznica.

– ako vam nakon svega ovoga još nešto nije jasno samo pitajte!!!

@ivana7

Nema poreza od ovih obveznica u slucaju da ju drzis do dospijeca.

.

Ne vjerujem da ce ju upisati veliki broj malih investitora, tako da mislim da nece biti veceg povlacenja depozita iz banaka.

.

Obveznica ce vjerojatno biti slabo likvidna, isto kao i ove druge obveznice. Mislim da ce se njima medjusobno loptati fondovi i slicni, a mali investitori ce ju drzati do dospijeca. Nije ovo kao IPO HT-a pa da ce svi prvi dan prodavati svoje pakete tako da nisam siguran kako ce im se kretati cijena i hoce li uopce biti prilike nesto naknadno kupiti.

.

Citam jucer Ostojic misli da ce drzava malim ulagacima osigurati svojevrsnu premiju pa da ce prinos biti 3,60%, dok ce fondovi i mirovinci ju dobiti za 10 do 20 bipsa manje.

.

Prilikom kupnje obveznice kasnije preko burze placas proviziju 0,30% sto nije zanemarivo relativno gledano, a na profit ostvaren trgovanjem placas porez. Ovako kada kupis direktno od drzave nema ovih stvari.

.

Eto, ne znam inace puno o obveznicama, nisam nikada kupio obveznicu, ali sada hocu sigurno, nisam samo siguran u kojem iznosu.

.

Ovaj moj ciljani balans portfelja 30/30/30 je prosle godine dosta u disbalansu. Ukeshirao sam vecinu dionica, cijene nekretnina su u zadnje dvije godine strasno porasle, a i nesto sam prosle godine zidao i ostavio si za rentu. Sada mi je trenutno stanje takvo da mi nekretnine cine nesto vise od cca 50% neto imovine, kesh 40% i dionice 10%.

.

Imam neku novu investiciju u planu, gradnja stanova za prodaju, plac je kupljem, projekt u izradi, ovaj kesh koji sam akumulirao je trebao biti podrska ovoj investiciji. Trenutno stanje na trzistu mi govori da ne trebam srljati u izgradnju, ici cu prvo u pretprodaju pa cu vidjeti kako dalje. Zato nisam siguran hoce li mi i u kojem iznosu taj kesh trebati.

.

Investiciju stanogradnje sam planirao financirati dijelom kreditom, dijelom kompenzacijama i dijelom avansima od prodaje. Kesh je samo backup koji onda moze cucati u obveznicama. Zanimljivo je da je EKS na kredit kojim financiram izgradnju 3,60%, tocno koliko bi trebao biti prinos na ovu obveznicu. Ovo mi je perpetuum mobile, zato mi nije jasno zasto su ljudi toliko kratkovidni i zaziru od ovih obveznica.

You can't stop the waves. But you can learn how to surf.

Porez se plaća, ali “pod anestezijom”, na kamate po ovoj obveznici, kao i na kamate na depozit i na dividende(ako se ne radi o dobiti neke od godina prije stupanja na snagu odredaba i oporezivanju dividende, a toga je sve manje jer su te odredbe na snazi već najmanje deset godina). Plaća se i na kapitalnu dobit ako bi se te obveznice prodale prije dvije godine od stjecanja, ali po većoj cijeni od one po kojoj su stečene. Ako bi se držale do dospijeća, onda naravno nema poreza na kapitalnu dobit. Ali porez na kamatu uvijek ide, kao i na dividendu. Primaju se neto kamate.

@ivana7

– znam za jednoga ministra koji se je doslovno obogatio na tim obveznicama.

Nameće se pitanje je li se na tome obogatio baš on ili neki Rus.

Pitanje #2 koje se nameće je tko mu prodao te obveznice i zašto po tako mizernoj cijeni kad je znao da su osigurane hipotekom na nekretninama njihovog izdavatelja, koje vrijede sasvim dovoljno da se imatelj obveznica namiri u cijelosti?

Pitanje #3 glasi: Nije li to sukob interesa pa čak i pomalo incestuozan odnos ako je predsjednik(pa i član) uprave društva vjerovnik tog istog društva? Meni je to još luđe nego kad članovi tijela zaduženog za nadzor banaka kupuju obveznice i dionice tih istih banaka koje nadziru. Oke kupit JP Morgan ili Bank of America ako si u Savjetu HNBa, ali ići kupovati obveznice i dionice hrvatskih banaka i još biti toliko drzak da govoriš novinarima na N1 “Ajde, recite vi meni u koje imovinske klase sam ja trebala ulagati? Recite mi!”

Srećo… nisi trebala ulagati u ništa, a ako si odlučila ulagati, onda si mogla u doslovno bilo što osim onoga čemu su izdavatelji oni koje nadzireš…

Mi smo duboko bolesno društvo. U Americi i Švicarskoj tako nešto članovima nadzornih tijela nikad ne bi palo na pamet.

Yield

Nema poreza na kamatu na državne obveznice, pročitajte prospekt.

Također, nema poreza na kapitalnu dobit, ni naknade brokerima ukoliko ih držite do dospijeća 2 godine.

Life all comes down to a few moments. This is one of them.

Mitkko

Slažem se s tobom, ovo je dobra prilika za pasivni prihod od koliko čitam 3,6% godišnje, poput kamate na oročenu štednju, tj. keš dio portfelja.

Life all comes down to a few moments. This is one of them.

Ne čita mi se glupi prospekt.

Zaradio sam prošle godine 3% total return, a u ovoj(zadnja nepuna dva mjeseca) sam već 9% u plusu. A pola sam u cashu. Ti plusevi se odnose na ukupni portfelj, a ne samo dionički dio. Što će mi te glupe obveznice? Možda će 2025. bit izdanja obveznica po 5,5% i više pa ću tada razmotriti.

Neka blagodat ulaganja u obveznice na kojima ću biti “nagrađen” time da neću morati platiti porez i prirez na kamatu mi je kao blagodat mojih ulaganja u ADRS2, gdje sam imao planinu novca, a više puta sam ovdje i rekao cifru pa sam bio blagoslovljen činjenicom da mi je 2021. isplaćivana dobit 2011. pa, zamisli, nije bilo poreza na tu dividendu. A dividenda manja od te je zadnji put bila valjda sedam godina ranije, ne računajući 2020. kad bez ikakvog razloga nisu htjeli isplatiti ni simboličnu dividendu, ali su uredno rasipali novac na otkup vlastitih dionica koje su onda dodjeljivali sebi i članovima svoje obitelji.

Izuzetno me “narodne” obveznice podsjećaju na to kad mi je toliko novca bilo “zarobljeno” u ispodprosječnom ulaganju i ne pada mi na pamet vraćati se na to.

Uz dionice na ZSE koje imaju ROCE na blizu 20 i oko 20 posto i sasvim razumne valuacije i dividende, ne pada mi na pamet tratiti svoje resurse na gluposti. A stvar je i principa – onom neomarksistu iz principa ne dam svoj novac. Neka bude malo maštovitiji u upravljanju fiskom.

Pita me frend, ima 5 milijuna kn viska i pita me u sta da to ulozi. Ja mu ne znam reci. Nesto sto ce mu dati neki umjereni povrat, samo da pokrije inflaciju, ali da je dovoljno likvidno da lako moze  prodati.

.

Sva ova nasa izdanja su mi premalo likvidna da bih mu se usudio bilo sto preporuciti.

.

Prijedlozi?

You can't stop the waves. But you can learn how to surf.

New Report

Close