Izašao cineworld danas sve na cca 5,8-5,9, 80% profita, stvarno ogromna pozicija mi je bila sa obzirom na rizičnost. Ušao prvo na cca 2,10 pa prodao pola na cca 3,06 (cca 40%),predomislio se sutradan i ponovno ušao sa skoro 10 puta većom pozicijom nego sam od početka imao. Prosjek na cca 3,2. Grafovi kratkoročni izgledaju obećavajuce, hoće li na pomični prosjek na cca 10 ili popuniti gap na 20 pennya ne znam ne vladam tehničkom analizom i nisam neki trejder. Ali cca 200% rasta od dna u samo par dana iako je neopravdano pala toliko poziva na oprez.
Bogu hvala na tome meni stvarno dosta, nikad u životu nisam bio u rizicnijoj poziciji i na ovoliko kratko vremena ovoliko zaradio. Hvala Mu!
Vratio se ponovno u tui po cca 1,43. Nisam neki trejder pa nisam iskoristio spike na cca 1,8 na izvješću koje je bilo brutala po mom mišljenju. Ušao u onoj gunguli početkom 7 mjeseca prvi put na cca 1,5€.
Gledam dalje i ne znam jeli rezoniram kako treba da kupim još ? Jeli šta propuštam osim straha koji je skoro pa na maksimumu? Jeli nešto ne vidim u vezi ove sezone a što vide ostali na tržištu i prodaju i shortaju?
Znači konzultantska firma usko povezana sa članom uprave uzela dionica za cca 50.000€ po cijeni od 1,5694, izašla obavijest ima koji mjesec.
Silent Participation II of 671 million euros was repaid in full, plus interest due, to WSF. Including interest, the company repaid 725 million euros to WSF. TUI stated that, operationally, the company continues to see a strong summer business. Postavlja se pitanje zar bi plaćali i otplatili da imaju problema sa likvidnošću? Da se boje da će im po nestati novaca? Zar ne bi u tom slučaju vršili reprogram ili prolongiranje kredita ? Platili samo kamate a glavnicu ostavili?
Ceo dao ostavku i na pušta dužnost 30.9 “When the pandemic in spring 2020 turned us into a company without a business virtually overnight, all our attention was focused on one goal: rescuing TUI. The immediate crisis management, which was about ensuring the Group’s continued survival, has now been completed”, Znači ceo odradio krizni menadžment, i kad je završila kriza odlazi jer nema više potrebe za kriznim menadzmentom? Chief Executive Officer Fritz Joussen will step down with effect from September 30 as he is exercising a right of resignation granted in connection with the Covid-19 stabilization measures.
Još ceo izjavljuje ” We have a high level of liquidity, are no longer using state credit lines and the operating business is back: as announced, we expect a strong summer of travel almost at the level of 2019.”
Problem sa aerodromima i letovima: da i bude 10-20% letova otkazano što je sa ostatkom koji će doći na odredište? Ode se trguje kao u 2020 kad je sve bilo otkazano znači 100%?
Znači razvodnili postojeće dioničare za 10% I plasirali nove dionice institucijama za 2,62€ po dionici, bez prospekta, sa lockupom od 90 dana? Koji bi to institucionalac kupio po ovakvim uvjetima? Koliki je rizik sada kupovati po 1,5 i oni šta su kupovali po 2,6? Ne smiju prodavati 90 dana a već im je pala cijena od njihove kupovne cca 40%?
Sadašnja kapitalizacija cca 2,6 mlrd €, šta su kupili po 2,6€ da popuše? Malo mi je to sumnjivo
I vijest od prije par mjeseci
TUI, the world’s largest tourism operator, said Wednesday it expected to return to profitability this year as coronavirus fears eased and travel picked up.
Between January and March 1.9 million customers travelled with TUI, the group said in a statement, nearly 10 times more than over the same period last year when pandemic restrictions kept people at home.
Combined with expectations for a “strong” summer travel season, TUI said it was close to reaching the capacity of the pre-coronavirus year of 2019.
“After two years of crisis, we expect TUI to become profitable again in the current financial year with a significantly positive underlying EBIT,” said CEO Fritz Joussen, referring to earnings before tax and interest payments are deducted.
TUI recorded a heavy net loss of almost 2.5 billion euros ($2.6 billion) in its 2020-2021 financial year, which runs from October to September.
In its January-March second quarter, the group booked an underlying profit, or EBIT, of 330 million euros.
Average prices paid by customers were up 20 percent for the crucial summer period in 2022, TUI said, noting that holidaymakers were booking longer stays and spending more on additional perks like room upgrades.
OK, jesam ja corav pa nešto propuštam?
Čitavo tržište? Jeli overplayed ovo sa aerodromima? Koliko nisko još može cijena ići?
Koja je šansa da ostane i oko rezultata za treći najbolji kvartal oko 1.11 ovakva cijena?
Nisam pametan i ne znam šta će biti ali šta ne vidim? Pomozite mi da ne dokupim još dionica?
Ajmo reci tui da ovu sezonu odradi na cca 75% 2019(a direktor tvrdi da su na cca 90%). 2,7 mlrd za čitav tui? Pa moga bi ebit biti 1 milijardu za 2022.
Nek odrade 2023 na razini 2019? 2024 isto tako?Do 2025 smanje dug u bilanci na razine koje su bile u prošlom desetljeću? Počnu stvarno isplaćivati dividendu za recimo 2 godine(kao šta su ovi naveli da rješavaju dug od države da mogu jednom početi isplaćivati dividendu) ? Hoće li si Europa moći priuštiti pucati u obe noge sa novim lockdown? Mislim da ne. Hoće li Njemačka dozvoliti da tui bankrotira? Mislim da ne. Hoće li institucije koje su debelo unutra (ne računajući ruskog milijardera) dozvoliti da im propadne investicija? Čini mi se da svakako je bolja usluga iako je malo skuplja kod ovakve agencije nego debelo overvalued internet agencija. Te šta se tiče recesije i turističkih dionica ok vrijedi da se bježi iz ovakvih dionica, ali je covid lockdown napravio ovdje više štete nego šta može bilo kakva recesija napraviti u buducnosti. Nije valuacija firme cca 20 mlrd kao 2019? Nego 2,7mlrd. Nijemci i Britanci dva najveća emitivna tržišta nekako sumnjam da će se odreknuti svoga urlauba. A ako Putin zvekne bombu dionice će biti najmanji problem.
Kupio zalando, ulazio izlazio par puta sa manjim kolicinama u downtrendu (možda mu još nije kraj?) mislim da je risk reward sa obzirom odkad je zalando izlistan ima cca 8 godina vrlo povoljan u ovom momentu što ne znači da neće bit i povoljniji kao što je bio kad je dotakao cca 20.
Kad se pogleda monthly graf u biti vidi se koliko je malo prilika u ovih zadnjih 8 godina bilo za kupovati na dnu kanala? Mali prozori otvore se i zatvore relativno brzo! Ja sam odlučio riskirati, nevjerojatno za onaj jedini dan kad je bio dotakao skoro 20 nisam imao casha za kupiti? Možda opet bude prilika? Ne znam, ali brzo dođe ta prilika i brzo ode, bolje imat nešto pa šta bude.
70% diskont od vrha cijene meni izgleda ok za stvarno dugoročnu kupovinu
A i izgleda mi kao nelos hedge na turizam ako opet covid lockdown bude aktualan
– ERNT, ATGR i HT sam imala u portfelju, velike količine (osim ATGR), sve sam to prodala, to su dobre dionice ali sam mišljenja da ih je bolje prodati u ovim vremenima.
– HT, nekako mi se čini najbolja investicija od ove tri iako ima najveći p/e 19.8 .
– to je fondovska dionica i ako cijena bude išla dolje dobra kupnja bi bila na 160-170kn.
– ERNT, to je dobra dionica, ali je sklona velikim cjenovnim oscilacijama, na toj dionici sam puno zaradila (u prošloj godini godišnji plus (portfelj) mi je bio +33.3%)
– da bi puno zaradili bitno je dionicu jeftino kupiti, ako cijena padne 1.000 – 1.300 kn to bi i bila neka idealna kupnja, mislim da neće ići ispod 1.000 kn.
– ATGR, ne znam ni sama što bi napisala za tu dionicu, moje je mišljenje da će cijena PODR i ATGR ići dolje.
– sve ovo je moje mišljenje i ne mora biti tako kako sam napisala, ali je potreban nužan oprez u ovim čudnim vremenima.
Kupio Philips forward p/e 9,24 u trenutku pisanja, p/b 1.03,p/s 0.90, dividend yield 5,36 prema finvizu. Kako volim diskonte a ovdje je diskont cca 65% od vrha cijene, hoće li biti diskont i veći tipa 80% to je pravo pitanje? Hoće li ga shorteri dovesti na razine od 12-13€?
30+ godina isplaćuje dividendu, znači dividendni aristokrat jer isplaćuje dividendu 25+ godina, u tih 30 godina samo je dva puta bio dividend yield oko 5% koliko sam vidio,a cijena dionice mu je zbog ove ventilator afere propala u devedesete godine. Plus u poželjnom je sektoru ako i kad bane recesija. I jedan baza primjer iako najveći biznis on ima u Healthcare sektoru, nedavno kupovao sitnicu toster, i gledam par modela od Philipsa i žnj marki sve slične cijene, pogodite koji sam kupio kad su već slične cijene? Pa provjerenu marku naravno iako možda im je i kvaliteta ista funkcionalno, philips je Philips, hoću reći brand.
– čekate ali na kraju ipak vidite.
– ja investiram, vi trejdate, neki su u kešu, neki gledaju grafove, svi mi zajedno činimo ovu burzu zvanu ZSE, i zanimljivo je to što svi imamo isti cilj, zaraditi.
– kod te zarade neki su zadovoljni s manjom zaradom a većina očekuje velike zarade.
– zanimljivo je to što nitko, ama baš nitko ne očekuje ili priželjkuje minus ili gubitak iako su takvi investitori većina na burzi 90%.
– ja sam za ovu godinu, možda do Q3 gotova s investiranjem.
– osim KODT i MDKA zbog disperzije rizika sam brodarima (ATPL i TPNG), ti brodari su mi najrizičniji dio portfelja, kod njih nikada ne znate što će biti, te možda ih prodam, možda dokupim …
– imam i dvije banke (IKBA i ZABA), dok daju dividende dobre su.
– imam i dvije nelikvidne i jedno osiguranje.
– imam i keša 0.4%.
– osim TPNG, sve ostale dionice mi daju lijepe dividende.
– zbog dividendi ih i držim.
a kako se borite sa odličnom investicijom u sem1986? hvalili ste je na sva crkvena zvona!!
ahhhh…. da, poznavajući vas, sigurno ste ih prodali na vrhuncu prije povlačenja, i činila vam nekih 0,5% portfela.
Ušao prošle godine u 11/12 mjesecu u hmlp, teza mi je bila :smanjena kvartalna dividenda na 0.01$ radi refinanciranja pojacanog duga koji dospijeva krajem godine. Neizvjesnost i strah ruši dionicu cca 80% od vrha. Još nije bila plinska kriza. Bilanca jaka i u slučaju bankrota, vrijednost imovine višestruko veća od duga(manje vjerovatan scenarij od početka) Cijena klizi na p/e 2 i nešto tj. ispod 4 $. Dolazi ponuda od matičnog društva na 4.25 $(vjerojatno da ne nastavi dalje klizanje cijene kojoj je dno u jednom trenutku bilo na 3.77$). Cijena se zahvaljujući toj ponudi vraća na razine 4.2-4.4 $. U slučaju refinanciranja duga i vraćanja dividende na staru razinu od cca 1.7 $ dionica se isplaćuje kroz dividende kroz cca 3 godine. Dolazi do refinanciranja duga malo prije nove godine(zbog čega je u konačnici i otišla cijena cca 80% dolje) . Cijena mrvicu reagira prema gore vjerojatno jer prosinac mjesec tax loss prodavanja I neizvjesnosti da li će ponuda biti prihvaćena od upravnog odbora. Ponuda je dubiozna jer matično društvo ima cca 45% vlasništva (a možda i više na tajnim računima ili ima povezane tajne partnere koje mogu im dati većinu za prihvaćanje ponude ili možda povećavaju svoj račun kupujuci po ovim cijenama koje su zahvaljujući svojim akcijama to jest smanjenjem dividende i predajom ponude od 4.25 sami izazvali).
O9Odbaci li se ponuđena ponuda od 4.25$ i ne dođe do vraćanja dividende cijena realno mora na book value od cca 10$. Odbaci li se ponuda i dođe do vraćanja dividende cijena se moze vratiti na razine prije pada od cca 17-18$ (u kojem razdoblju ne znam ali s obzirom na rastucu vrijednost plina nije ne vjerovatan razvoj situacije i na više). Prihvati li se ponuda od 4.25$ cijena će otic vjerojatno 10-20% ispod ponuđene cijene jer se uvijek u pravilu sa diskontom trguje od ponuđene cijene. Tadasnje trgovanje iznad ponude od 4.25$ sugerira da tržište ne vjeruje u takav razvoj situacije. Risk /reward izrazito povoljan,rizik mali to jest gubitak 10-20 % na investiciju dok je nagrada ukoliko se vrati samo na knjigovodstvenu vrijednost bez vraćanja dividende na prethodne razine cca 100%.
Uglavnom zbog situacije u Ukrajini i nestašice plina cijena se lagano u 3/22 penje prema gore. Uprava u 5 mjesecu izlazi sa novom ponudom. Uglavnom ponuda je sad na cca 9.20$ i još nije gotovo, ali ja sam gotov izašao na 9 i nešto u 5 mjesecu. Možda bude nekome zanimljivo kao case study. Ima takvih još par tipa glop, dlng sa dubioznim odnosima vlasnika ali sa vrhunskim fundamentima . Dok recimo tell fundamentalno mi ne izgleda nešto ali za trejd sa obzirom na situaciju čini mi se ima potencijala, kupio tell. Nije nagovor na ništa samo moje mišljenje.
– čekate ali na kraju ipak vidite.
– ja investiram, vi trejdate, neki su u kešu, neki gledaju grafove, svi mi zajedno činimo ovu burzu zvanu ZSE, i zanimljivo je to što svi imamo isti cilj, zaraditi.
– kod te zarade neki su zadovoljni s manjom zaradom a većina očekuje velike zarade.
– zanimljivo je to što nitko, ama baš nitko ne očekuje ili priželjkuje minus ili gubitak iako su takvi investitori većina na burzi 90%.
– ja sam za ovu godinu, možda do Q3 gotova s investiranjem.
– osim KODT i MDKA zbog disperzije rizika sam brodarima (ATPL i TPNG), ti brodari su mi najrizičniji dio portfelja, kod njih nikada ne znate što će biti, te možda ih prodam, možda dokupim …
– imam i dvije banke (IKBA i ZABA), dok daju dividende dobre su.
– imam i dvije nelikvidne i jedno osiguranje.
– imam i keša 0.4%.
– osim TPNG, sve ostale dionice mi daju lijepe dividende.
– zbog dividendi ih i držim.
a kako se borite sa odličnom investicijom u sem1986? hvalili ste je na sva crkvena zvona!!
ahhhh…. da, poznavajući vas, sigurno ste ih prodali na vrhuncu prije povlačenja, i činila vam nekih 0,5% portfela.
I ja imam za prodat 37 dionica SM86, ako je netko zainteresiran dao bi ih vrlo povoljno.
Da nadopunim mišljenje za tell zašto sam ga kupio, bio kupio prošli mjesec na cca 3 $, nisam imao strpljenja izašao, imao oportunitetni gubitak zbog nestrpljenja što se vidi po sadašnjoj cijeni.
Primijetio sam to jest čini mi se postoji velika vjerojatnost za golden cross na daily grafu, to jest čini mi se ma 50 presjeći će ma 200,ocekiva se i jedna vijest o financiranju tella pa bi to sve skupa moglo da bude okidač za neki kratkoročni bull a možda i dugoročni?