ZABA je dobar buy dugoročno iz mnogih razloga, ne samo div. yielda. Iako, da.. i na godinu će divka ostati visoka, najmanje 4kn. Ovo sada je ‘monster dividend’.
ATGR nije iskazao neku kvartalnu dobit, ali na godišnjoj razini je dosta zdrav i mislim da ima dobru perspektivu. Ne bi me iznenadilo 50kn dividende. (Kad promatram hranu, npr. Argeta mi je recimo za nijansu ukusnija od Podravke, a isto tako i mazivija i dobrog mirisa. S druge strane, Podravka mi ima ljepši dizajn pakiranja, više okusa i cjenovno je prihvatljivija. S ovoliko novca koliko ATGR ima, kompanija može svašta. To je glavni preduvjet za rast. Carstvo je teško stvoriti bez casha…)
ERNT je hrvatska kompanija koja ima možda i najbolje fundamentalne pokazatelje i golemu potražnju za time što rade. Toga ne da treba jednako, nego samo više i još više, još većem broju ljudi. Solidni poslovni prihodi su gotovo sigurna stvar. A i imaju jako dobru upravu, odlično se prilagođavaju svim izazovima zadnjih 20 godina. Puno naše ekipe na burzi ne voli baš ERNT jer je tu polagana zarada. Ali bolje se obogatiti polako ulaganjem u takve, nego osiromašiti brzo ulaganjem u smeće.
Sve ukazuje upravo na to. Ni sâm se ne mogu oteti tom dojmu.
Ako novi vlasnici poslože sve kako treba ,tj mininaliziraju politički utjecaj ,šta je možda i najvažnije
A tek kad DDJH postane novi ernt , a po svemu sudeći bi mogao , to će bit brutalna priča
– zar vi niste veliki “investitor” da bi vjerovali u bajke ???
– ipak vam želim sve najbolje i da se ostvare sve vaše bajke o kojima maštate.
Mi pišemo na drugom forumu jer je ovaj mrtav, ovdje dođem samo pročitati informanku, em mi je zanimljiva, em…
– ovaj forum nije mrtav, dobar je, jer je drukanje svedeno na minimum.
– ali ja se sjećam jednog foruma koji je stvarno mrtav.
– na tom forumu su investitori vjerovali u bajke, čak su imali i skup dionica koje su nazvali “Barcelona”.
– tamo je išlo nekakvo kolektivno drukanje na određeni tip dionica u koje ja ni u ludilu ne bi investirala.
– na kraju je ta bajka završila stvarno neslavno, “Barcelona” je propala, nema više tog foruma, a ti investitori, velika gomila njih je popušila na burzi velike novce, žalosno, ali gubitak tih investitora je također i veliki gubitak za ZSE.
– zbog toga čitajte “Informanku” i informirajte se u koje dionice investirati da bi zaradili.
– najjednostavniji tip investiranja koji ja reklamiram, stvarno u jednom dužem periodu daje najbolje rezultate na burzi, u konačnici to će pripomoći vašem kućnom proračunu i budućem mirovinskom fondu o kojem već danas morate razmišljati.
– neka vaš novac radi za vas.
“– zbog toga čitajte “Informanku” i informirajte se u koje dionice investirati da bi zaradili.
– najjednostavniji tip investiranja koji ja reklamiram, stvarno u jednom dužem periodu daje najbolje rezultate na burzi, u konačnici to će pripomoći vašem kućnom proračunu i budućem mirovinskom fondu o kojem već danas morate razmišljati.
– neka vaš novac radi za vas.”
Čitamo informanku redovno. Može jedan presjek dionica koje držite konstantno?
Informanka.
– evo korona, plus rat i moj portfelj ovog tjedna skoro na ATH, tjedni prinos je nevjerojatnih +4.8%, a godišnji prinos je +5.5%.
– taj prinos sam ostvarila zahvaljujući većem rastu na moje 2 najveće pozicije MDKA i KODT, a i većina ostalog je ostvarila manji rast osim IKBA koja je doživjela veći pad jer je jednom investitoru hitno zatrebao novac za doktora i prodao je 5 dionica po sistemu daj što daš.
– moram biti realna, isto tako je netko s jednom dionicom podigao cijenu na MDKA.
– MDKA je ostvarila fenomenalni rezultat, izišlo izvješće, ne može biti bolje, dobit po dionici 3.500 kn, a sada ćemo do skupštine čekati da vidimo kolika će biti dividenda.
– ovaj tjedan sam prodavala nešto TPNG, jeftino, po kupovnoj cijeni, jedan investitor mi pravi negativnu reklamu na toj dionici, a dionica je stvarno jeftina i na ovim vozarinama firma pozitivno posluje.
– malo sam kupovala jeftinog ERNT i ZABE, neki kažu da je ZABA previše izložena u Ukrajini i Rusiji, ali ja mislim da ova naša ZABA nema nikakve veze s tom Ukrajinom i Rusijom, voljela bi da mi netko to potvrdi na ovoj temi.
– evo na kraju mogu komentirati kako je investiranje na ZSE zabavno i profitabilno, probajte i vi zaraditi novce, stvarno nema lakšeg i jednostavnijeg načina za zaraditi novce.
– netko mi je rekao kako je sada rizično investirati u dionice, jeste li vidjeli kako je propao ADPL ???, moj komentar na to je, ADPL sam prodala na vrijeme, sigurno sam o tome nešto napisala u nekoj “Informanci”.
– kad uhvatim malo vremena napisati ću vam zašto je MDKA BB.
Čitamo informanku redovno. Može jedan presjek dionica koje držite konstantno?
– najbolje da sami odaberete dionice koje želite držati konstantno.
– ja vam u svojim “Informankama” mogu dati samo ideju.
– a na vama je da istražite sve što se da istražiti i da odaberete dionice koje najbolje odgovaraju vašem investicijskom profilu.
– velika većina investitora jednostavno ne želi investirati na moj način, jer žele bitno ubrzati zaradu odnosno tok novca na kojem zarađuju, a to vam je trejdanje, neki u tome imaju uspjeha ali velika većina cca 90% su pušioničari odnosno pogube novce na burzi.
– da se vratim na početak jer sam otvorila temu što je bilo prije kokoš ili jaje.
– kako će te pronaći dionicu koja je za sva vremena ???
– vrlo jednostavno, bitno je da svake godine raste prihod od prodaje, neto dobit, broj zaposlenih (ne nužno), da se dug smanjuje, što niži P/E, da je svake godine dividenda veća od prethodne godine…. ima još dosta toga ali i ovo vam je dovoljno jer će te teško pronaći takve dionice, bitna je i vlasnička struktura ali nešto idealno jednostavno ne postoji pa se moramo i malo prilagoditi.
– kad smo se već prilagodili pratimo je li naša investicija raste, ako ne raste nego pada tada imamo “Stop loss”, prodamo investiciju na kojoj gubimo, sami odredite na kojem je to postotku gubitka od ATH np. 10%.
– sada radi vrijeme koje je na vašoj strani.
– kako će te znati jeste li uspjeli ???
– vrlo jednostavno, kroz np. 10g. vaša investicija bi vam morala vratiti početni ulog, odnosno novce koje ste investirali u tu investiciju.
– ali ako će vam dividende vratiti povrat investicije tada će se zasigurno i cijena dionice podići za barem 100%.
– a koje su to dionice, možete ih pronaći u ponekim “Informankama”, a nisu vam loš izbor ni dionice u koje investira većina mirovinaca, u slučaju kriza vi možete izići iz tih dionica za razliku od investicijskih fondova, te dionice su likvidne, a jako je važno da vam je veći dio portfelja likvidan.
– ima tu puno sitnica, bitno je da vi s vašim novcima sami odlučujete, kad su novci u pitanju a kod dionica jesu, tada nikome nemojte vjerovati, sve sami provjerite.
– forumi su vam dobri zbog ideje u što investirati.
– ma mogu ovako pisati do sutra, ali ako želite dobiti na lutriji najprije trebate uplatiti listić, isto vam je i ovdje, najprije trebate kupiti dionicu, poželjno u rastućem trendu ili konstantno po malo kupujete neku dionicu i imate neki prosječni ulaz….
– ako zarađujete na burzi, nastavite s tom zaradom i dalje.
– ako godišnje zarađujete 10%, to je dobro, ali bi moglo i puno bolje.
– vaša godišnja zarada je 20%, vi ste vrhunski investitor.
– morate znati da će biti godina kada će biti i minusa, samo gledajte da toga bude što manje.
– ako gubite novce prekinite odmah s investiranjem jer to jednostavno nije sport odnosno igrica za vas…
Best buy još uvijek ništa.Kad rat završi možemo pričati.Kockari i oni koji su unutra moraju nešto pisat da bi štitili svoj riskantni ulazak i investicije.Dakle,trla baba lan da joj prođe dan.
Kad rat završi možemo pričati.
– ne moramo čekati kraj rata.
– ovih zadnji desetak dana ja vidim velike promjene u cijeni: goriva, struje, plina…
– danas gledam u “Klauflandu”, police s sojinim i suncokretovim uljem pune, nema praznog mjesta, ali nema ni jeftinog ulja, cijene 15 – 20kn, još malo pa će maslinovo ulje biti jeftinije od sojinog ili suncokretovog ulja.
– vjerojatno ste i vi uočili kako vaši novci svakim danom vrijede sve manje i manje, odnosno za istu kupnju vam treba sve više i više novaca.
– tu pojavu nazivamo “inflacija”.
– e sada što učiniti s novcima kako bi sačuvali njihovu vrijednost, možda bi nam gospon Crikva1 vi mogli nešto o tome napisati.
– ja sam vam napisala što sam danas uočila na ulju, a to vam znači da će proizvođači ulja profitirati.
– profite će ostvariti sva ratna industrija i sve povezano s njime.
– sada mogu ovako filozofirati do sutra, ali bitno je pitanje koje će dionice izlistane na ZSE profitirati u ovim vremenima ???
– nusproizvodi rata su bijeda ali imamo i onih koji se na tome obogate.
– meni je važno očuvati vrijednost, e kako do toga doći služi upravo ova tema.
– imam i nešto zlata, ne mislim na tome zaraditi nego očuvati vrijednost.
– većina kapitala mi je u dionicama, ja se nadam da sam investirala u dionice koje neće bankrotirati zbog rata u susjedstvu.
– bavim se turizmom, i ove godine stvarno ne očekujem nešto puno od turizma, ali nisam u kreditima pa mogu preživjeti i lošije godine u turizmu.
– evo za sve vas koji se bojite rata ja sam danas dobila dvije rezervacije iz Švedske i Norveške za lipanj (6.mj.) po dobrim cijenama
– nekad, prije korone, u ovo doba, ožujak, ja sam imala popunjene sve vikende, pretežno gosti s dalekog istoka, najviše iz Koreje, dobri gosti i dobro su plaćali, ali na žalost sada njih nema.