Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ishod rata se već nazire. Rusi će se povlačiti uz daljnje slabljenje vojne moći Ukrajinaca. Nato ih neće primiti to je sigurno. Zelenski će proglasiti pobjedu. Za 3 pokrajine koje su se odcijepila će se pregovarati dugo godina, nešto kao Kosovo i Srbija. Retorički svi će biti pobjednici a u stvarnosti narod stradao i dugogodišnja obnova. Mnoge firme će naći svoj dio kolača, nadamo se i koja naša Sve u svemu očekujem polagano oporavak kvalitetnih dionica a nekih dividendnih i veći skok.

Informanka.

– lijepi tjedan na burzi, dosta toga po malo raste KODT, IKBA, ERNT, TPNG, HT…

– ali moj portfelj u ovom tjednu u malom minusu -0.1%, u ovoj godini +5.4% usprkos koroni i ratu.

– ovotjedni minus mi je ostvarila dionica MDKA, najprije nerealno veliki rast pa sada nekakav realni pad, to vam je burza, ali i dalje mislim kako je dionica MDKA idealna za imati ju u doba korone i rata.

– bliže nam se godišnja izvješća i dividende što će neke dionice učiniti atraktivnijima np. KODT.

– u ovom tjednu sam kupovala malo dionica ZABE i prodavala malo TPNG (ne rušim vam cijenu jer imam dosta dionica TPNG).

– povećao mi se keš na računu, sada gledam što kupiti idući tjedan, mogli bi i vi predložiti koji BB.

KODT.

– mislim da je ovo tema za komentirati zadnje izvješće.

– KODT svakako spada u BB, ne zbog toga što ja imam previše tog papira nego zbog njihovog rezultata rada.

– KODT u 2021. ima dobit od 88.4 M, 40% dobiti vam ide u dividendu, a ta dividenda (69.2kn) će biti viša za 35% od prošlogodišnje dividende.

– ali i s tim povećanjem to je i dalje skroman dividendni prinos od samo 2.7%, na cijeni 2.560kn.

– ja sam vam u “Informankama” pisala kada sam kupovala dionice KODT (po jeftinijim cijenama), imam previše tih dionica KODT i mislila sam jedan dio i prodati, ali imamo i jednu točku u izvješću koja nam kaže kako je stanje ukupno ugovorenih poslova veće za 54%.

– to povećanje ugovorenih poslova nam dogodine donosi veću dobit koja uzrokuje i veću dividendu.

– ovo vam je dionica tipa ako vam se ukaže jeftina prilika kupite, držite ju godinama i stvarno možete na njih zaboraviti ali cijena na burzi će konstantno rasti a biti će i redovnih dividendi, male zbog velike cijene dionice ali će svake godine rasti.

– za desetak godina imati će te višestruko uvećanu vrijednost dionice, možda vam i dividenda vrati početni ulog (mada ne vjerujem ali veći dio će vratiti.

– i još će te tu dobiti kroz koju godinu “Stock Split” to vam je onaj dio dobiti koji ne isplaćuju kroz dividendu, cijena dionice će pasti ali vi će te umjesto jedne imati dvije dionice a to će ponovno uvjetovati rast dionice.

– za sada bar kod mene KODT je jedna lijepa priča, ne mislim kupovati dionicu jer je skupa a imam ih previše, ali ako se ukaže jeftina prilika… ovo vam je dionica za sva vremena.

Informanka.

– u ovom tjednu plus od +0.5% a stvarno se nisam tome nadala, ovogodišnji rast je +5.9%.

– manji rast su mi ostvarili KODT i ZABA, malo veći rast su mi ostvarili ERNT (nemam pojma zašto) i TPNG (rast vozarina)

– u ovom tjednu sam kupovala KODT (a rekla sam da neću, ali to je bilo jače od mene, išlo je neko zaokruživanje, a potom i rast cijene dionice koji me je ponovno iznenadio).

– već mi je klasika da po malo kupim ZABA, isto tako po malo prodajem i TPNG (imam ga previše a danas ste mi ponudili i o.k. cijenu).

MDKA.

– tu sam vam s najboljom kupnjom 30.000kn.

– nalog je tu, ali mi jednostavno ne želite prodati.

– dividenda vam nije 100% sigurna, za sada je prijedlog da sva dobit ide u zadržanu dobit, to se može promijeniti na skupštini ali i ne mora.

– mislim da je moja ponuđena kupovna cijena poštena.

– tu cijenu ću vam držati u ponedjeljak na burzi cca 2 sata a potom idem u neke nove akvizicije, pa vi to slobodno možete prodati po 28.xxx kn.

IKBA.

– danas bi predstavila jednu malu banćicu koja se zove IKBA.

– poslovanje im je stvarno o.k., a evo su i prvi koji isplaćuju redovnu dividendu 20/4.

– isplaćuju redovne dividende (80kn), ovaj put 31.7% dobiti ili manje od 1/3 u dividendu, a mogla je ta dividenda komotno biti i veća, cca. 100kn (ali nije, možda dogodine).

– cijena ove dionice je vremenom dosta porasla pa je sada i dividendni prinos skromniji, 3.85%.

– i na ovoj cijeni ovo je dobra dionica jer ostvaruje veliku dobit (cca. 250kn po dionici), a to je razlog zbog čega je tu P/E 8.36 .

– imajte ovu dionicu u vašem vidokrugu jer je stvarno dosta zanimljiva ako joj cijena padne.

Meni je trenutno ako oduzmemo turizam KODT najbolja dionica. Nije baš jako naplativa ako nekome zatreba novca ali ne treba doći u takvu situaciju. U petak se pokazalo kako rastu dionice poduzeća koja se bave tehnikom, a prehrana je u problemima. Izgleda da mnogi čekaju Q1 pogotovo zbog situacije u Ukrajini, a izvješće će još više pokazati na koje se firme ne odnosi stanje u Ukrajini. Ono što je sada najbliže je zadnji dan ZABE za pravo na dividendu. Silna je količina nakupovana da bi se dobila odlična dividenda samo je pitanje što će od te dividende ostati nakon 12.4.2022. Netko se rješava velike količine ZABA dionica dok mu je još prilika, a drugi kupuju i zato mislim da bude dobra kupnja tih dionica poslije 12.4. a onda kada cijena najviše padne što će izazvati oni koji će početi paničariti i neće čekati da se dionica oporavi, a nakon toga kada se takvi potroše vjerojatno će doći do dobrog rasta jer ipak je velika količina pokupovana i mnogi neće odustati i čekati će povratak cijene na ove razine i više.

kakva pobogu silna količina? cijele ove godine trgovano sa oko 0,5% ukupnog broja dionica.

randopph, 10.04.2022. u 20:35

kakva pobogu silna količina? cijele ove godine trgovano sa oko 0,5% ukupnog broja dionica.

A što bi više. Pa prva trojica dioničara imaju 96,87%, a oni ne trguju. Mali dioničari imaju tek malo više 3%, a najveća količina je nakupovana od 68 kn na više.

1  ZAGREBAČKA BANKA D.D./UNICREDIT S.P.A. – Skrbnički račun     84,48 %  

2  ALLIANZ SE  11,72 %    

3  ERSTE & STEIERMARKISCHE BANK D.D./PBZ CO OMF – KATEGORIJA B – Skrbnički račun     0,67 %   

Dakle cca 16% od malih se trgovalo. Puno ili malo? Po meni malo. Svi čekaju dividendu. A i kad padne brzo će se vratiti jer banka dobro radi. Isplati se čekati i godinu dana za toliki postotak prinosa.

Informanka.

– u ovom tjednu minus -0.9%, što daje prinos u ovoj godini od +5.0%.

– ovotjedni minus su mi ostvarile dividendne dionice IKBA i ZABA, dođe taj ex.div. i odmah cijena dionice pada za iznos dividende.

– sada vam dolazi “sell in May…”, pa potom ljetno mrtvilo, uz rat u Ukrajini, koronu… možda se i oporavimo na jesen.

– možda bi sada najbolje bilo zaboraviti na dionice do jeseni.

– kod mene tek sada dolazi onaj najzanimljiviji dio kod dionica koji se zove dividenda (veliki priljev novca predviđen prvenstveno za trošenje, nešto malo ću i reinvestirati).

– u ovom tjednu sam kupovala samo ZABU, zbog velike dividende koju će dijeliti, mislila sam kupiti i jednu dionicu MDKA (ali mi ne želite prodati).

– Turizam, ovaj rat, korona, ljudi su izgleda skroz pukli, treba im malo putovanja i odmora.

– kod mene su danas došli prvi gosti, za Uskrs mi je sve popunjeno, a svibanj (May) mi je neočekivano fenomenalno dobro popunjen, nekada su mi u ovo doba većinu gostiju činili: Korea, Kina, Singapur. Sada su ih zamijenili gosti iz: Njemačke, Švedske, Norveške, Italije.

– cijene mi nisu nešto jeftine, prije bih rekla skupe, ali nudim dosta zvjezdica pa to gostima iz ovih zemalja i nije toliko skupo.

– sve mi je poskupilo (čistačice, pranje robe, energija…) pa sam morala dići cijene, ali i uz ove cijene dobro mi ide “booking”.

ZABA.

– evo završio mi je dug period akumulacije dionica ZABA.

– evo kako ja gledan na tu dionicu:

– ako ste jučer kupili dionicu dobiti će te div. prinos 8.8%, umanjeno za porez.

– ako ste danas kupili dionicu, a za godinu dana bude ista dividenda, div. prinos će vam biti 9.41%.

– ako ste dionicu akumulirali na cijeni cca. 60kn div. prinos vam je preko 10%.

– to ja računam 10% za ovu godinu i 10% za iduću to bi bilo 20%.

– i za cca 13 mj. vi će te dobiti div. prinos od 20%.

– tako velika dividenda bi morala uvjetovati cjenovni rast dionice što bi vam bila kapitalna dobit.

– a sada kolika će biti ukupna zarada = div. prinos +  kapitalna dobit, (to ostavljam vama i vašoj mašti da razmišljate koliko će te zaraditi na ZABI.

– stvarno je jednostavno i lako zaraditi na burzi ako znate kako.

New Report

Close