best buy je trenutno kraljica burze- ATPL
kineska nova godina završava, prekomorski promet će se opet zahuktati a kad se pogleda lanjska godina, u veljači je krenuo dugotrajan rast vozarina koji je potrajao oko 8 mjeseci pa će vjerojatno tako biti i ove godine.
osim toga ATPL će ovaj mjesec objaviti rezultate za 2021., a oni bi trebali biti više nego odlični jer imaju brodove u TC tako da čak i sada u doba nižih vozarina, oni voze po znatno višim i nema sumnje da će i 1Q biti jako dobar
Neka ste u pravu i index krenu rasti opet prema gore, ne zaboravite cijena po kojoj se kupuje je 440kn a prosle godine prije rasta koji ljudi nisu predvidjeli je bila 190kn.
Ne pratim ATPL ali mislim da je rast ove godine vec uracunat u cijenu, pa ako vase predvidjanje bude netocno cijena ce ici dolje. Looks risky to me.
best buy je trenutno kraljica burze- ATPL
kineska nova godina završava, prekomorski promet će se opet zahuktati a kad se pogleda lanjska godina, u veljači je krenuo dugotrajan rast vozarina koji je potrajao oko 8 mjeseci pa će vjerojatno tako biti i ove godine.
osim toga ATPL će ovaj mjesec objaviti rezultate za 2021., a oni bi trebali biti više nego odlični jer imaju brodove u TC tako da čak i sada u doba nižih vozarina, oni voze po znatno višim i nema sumnje da će i 1Q biti jako dobar
Neka ste u pravu i index krenu rasti opet prema gore, ne zaboravite cijena po kojoj se kupuje je 440kn a prosle godine prije rasta koji ljudi nisu predvidjeli je bila 190kn.
Ne pratim ATPL ali mislim da je rast ove godine vec uracunat u cijenu, pa ako vase predvidjanje bude netocno cijena ce ici dolje. Looks risky to me.
ne bih rekao jer lani je atpl iza sebe imala tešku godinu s gubitkom i zato je cijena bila nisko, a ove će biti velika dobit što će se vidjeti uskoro u FI..ako se opet takva odlična godina s vozarinama ponovi, očekujem sličan rast cijene dionice i atpl na preko 600 kuna
amarananab , zašto ingra ?
ingra je best buy samo onima koji su zaglavili u njoj pa sad nagovaraju druge da im se priključe tako da kupnjom dignu cijenu pa da se oni konačno riješe tih dionica 👎
Informanka.
– u ovom tjednu se kapital i dalje topi, minus od -0.5%, tako u ovoj godini samo +2.1%, a možda je i to dobar plus, ako bude onog rata s kojima nas plaše biti će tu pada i preko 50%, ali se nadam da rata neće biti.
– u ovom tjednu na minus su mi najviše utjecale dionice kojih najviše imam: MDKA i KODT, a nije bio loš tjedan, rast na IKBA, ERNT, HT, ZABA.
– imala sam manje pozicije na ADPL, SPAN, PODR, trenutno na tim dionicama ne očekujem ništa naročito pa sam to skoro sve rasprodala, to su dobre dionice, kada se promijene neke okolnosti ponovno ću ih kupiti, sada me zanimaju dionice s boljom perspektivom.
– kupovala sam TPNG na 39kn ali kad ja skinem prodavač ponovno postavi isti nalog pa mi je puno zanimljiviji KODT, možda je sada jeftin.
– trenutno imam keša pa sam na više jeftinih kupnji ali to baš i ne ide.
– s nestrpljenjem očekujem izvješća, nadam se da će biti dobra, barem u ovim dionicama s kojima sam se nakrcala pa potom prodajem ono što ne vrijedi ili malo manje vrijedi a ono što puno vrijedi e to ću kupovati.
ingra je best buy samo onima koji su zaglavili u njoj pa sad nagovaraju druge da im se priključe tako da kupnjom dignu cijenu pa da se oni konačno riješe tih dionica
ako igrate na duge staze i ako su vam poznate sve novosti, događanja i planovi, ingra bi mogla biti odlično ulaganje. prije godinu dana sam kupio početnih 2000 kom oko 9 kn, i pomalo svako malo dokupljujem kad mi ostane lova od drugih transakcija. pa neka se nađe.
kako da ne..sjećam se kad je bivši direktor ingre pred 10-15 godina kupovao dionice na 18-20 kn, jednom je kupio 10.000 komada u jednoj transakciji i svi su tada pisali kako je to odlično ulaganje, kako će dugoročno ingra na 50 kn itd…a ingra je par godina nakon toga otišla na svega par kuna i tamo je cmrljila dugo vremena. toliko o isplativosti dugoročnog ulaganja na zse, pogotovo kad pogledamo kolike firme su u zadnjih 10 godina nestale s burze (ledo, zvijezda, belje, đakovština, zdenka, magma, hgspot, tankerska plovidba… itd.) a kolike su dionica danas na na par % vrijednosti koju su imale pred desetak godina (dalekvod, đuro đaković, uljanik plovidba, ksst itd.)
pa ti kupuj za “dugoročno” ulaganje na ZSE
Za neko dugoročno ulaganje dolaze u obzir samo kompanije sa umjerenim, a idealno niskim dugom(jamstvima). Ali da se u Hrvatskojne može ubaciti dugoročno u nešto i ni ne pratiti kompaniju pa čak i dnevne promjene cijena, to se slažem. Mi ni nemamo nekih mega cap kompanija… Maleno je sve to… Može se zaraditi, ali biti opušten u smislu da te nije briga tko je u upravi Procter Gamblea ili 3Ma, Johnson&Johnson, to u RH možemo zaboraviti..
Invetiranje je ozbiljan i k tome dosta rizičan posao, u kojem pobjeđuje ekipa najjačeg želuca i živaca. U Hrvatskoj ti za neki uspjeh trebaju vrlo jake veze ili vrlo jaki želudac, a najjače je tko ima i jedno i drugo. Puno puta sam posvjedočio da ti ni novac kao kao takav po sebi ne može pomoći, ako nemaš veze.. Znam ih ja koji nemaju ni blizu moje novce, a veze da ti pamet stane..
To što masa kompanija nestane nije ništa novo nigdje u svijetu. Pa u Americi, koja je najjače TK na svijetu, za glavninu rasta u zadnjih sto godina je zaslužno nekoliko kompanija… Gle samo dot-com balon 2000. Tko je preživio? Apple, Microsoft i Amazon… ima i nekih drugih poput Cisca i Oraclea, ali nisu to ni blizu ti rezultati.. Tko se danas sjeća Napstera, Netscapea? Yahoo je patuljak u usporedbi s onime što je bio… Više puta sam o tome ovdje pisao..
kolega hrvalin
ingra je danas sasvim druga kompanija sa vrlo solidnom perspektivom AKO bude investirala i razvijala predviđene projekte.
ako vi pod dugoročno smatrate samo kupi i zaboravi… bez praćenja i interveniranja prema vlastitom nahođenju, onda OK.
Moraju još smanjiti taj dugoročni dug. Primarni fokus im mora biti na tome… Cash flow im je katastrofalan.. Ne znam od kud da uopće smanje dug..