Ministri EU-a dogovorili izradu ‘Covid-19 putovnice’, Cro kartica ostaje

Autor: Poslovni.hr , 27. travanj 2020. u 14:32
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Dogovoreno je da se napravi zajednički dokument za putovanja koji bi vrijedio za sve zemlje EU-a, rekao je ministar turizma Gari Cappelli nakon videokonferencije ministara turizma zemalja članica EU-a o stanju u europskom turizmu, utjecajima pandemije i mjerama i uvjetima za dolazak turista.

Takav dokument, koji su neki prozvali Covid-19-putovnicom, odnosi se na zdravstveni, odnosno sigurnosni dio protokola kod putovanja, objavio je HRT.

Cappelli je također rekao da je dogovoreno da mora postojati zajednički plan izlaska iz krize, bez obzira na pojedinačne u zemljama.

Turizam čini 10 do 11% BDP-a Europske unije i zapošljava 12% ukupno zaposlenih.
Cappelli je rekao i da je vrlo jasno govoreno o kratkoročnom fondu za oporavak. U proračunu do 2027. u prvom paketu turizam nije imao tako istaknutu važnost, ali nakon koronavirusa ta se situacija potpuno mijenja, jedinstven je stav svih zemalja da će turizam morati imati veliki iskorak u proračunu, rekao je Cappelli.

– Turizam je ključan za jačanje, to jest spašavanje nacionalnih ekonomija, rekao je Cappelli, navodeći primjere i drugih turističkih zemalja osim Hrvatske, poput Italije, Španjolske ili Grčke.

Odgovarajući na pitanje novinara o mogućnosti uspostave koridora za promet turista izrazio je nadu da će to dogovoriti do kraja svibnja, ako ne na zajedničkom dijelu, onda bilateralno sa zainteresiranim zemljama.

– Zasad već imamo respektabilan broj zemalja koje su zainteresirane, rekao je Cappelli.

Cappelli je rekao i da Cro kartica ostaje te da je u pripremi.

– Cro kartica će se moći koristiti samo u Hrvatskoj, 2500 kuna neoporezivih, vidjet ćemo možemo li na tom planu još nešto dodatno, mogu li se dobiti dodatni popusti, rekao je Cappelli.

Na pitanje novinara hoće li biti prilagodbi cijena domaćim turistima Cappelli je odgovorio da će tržište odraditi svoje te da će dio smještajnih kapaciteta sigurno reagirati i dati određene popuste.

A odgovarajući na novinarsko pitanje o tome hoće li ulazak biti dozvoljen samo onima koji su stekli imunitet odgovorio je da ne bi išao u detalje, dodajući da moramo napraviti zajednički protokol, da ista pravila vrijede kod dolaska i odlaska.

– Sve zemlje rade na pripremi dokumenta, tu smo svi bili zajedno, rekao je Cappelli, dodajući da su razgovarali i o slotovima i voucherima.

Uoči sastanka Cappelli je najavio da će razgovarati i o mogućnostima otvaranja turističkih pravaca i prometa po popuštanju mjera zaštite, uključujući i pitanja otvaranja granica te inicijative između pojedinih zemalja o tzv. turističkim mostovima (primjerice što su predložili Česi prema Hrvatskoj).

Turizam je najpogođeniji sektor u koronakrizi i potrebna mu je izdašna pomoć unutar dugoročnog plana za oporavak koji priprema Europska unija, izjavio je ranije povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton. Dodao je kako bi godišnji prihodi hotela i restorana na razini EU-a mogli pasti za najmanje 50 posto, a gubici turoperatora, kruzerskih kompanija, turističkih agencija, zrakoplovnih tvrtki mogli bi ići i do 70 posto.

Europsko udruženje putničkih agencija i touroperatora (ECTAA) pozvalo je Europsku komisiju i ministre turizma EU-a da pojačaju napore i osmisle značajniji paket za spas i koordiniranu strategiju izlaska turizma i industrije putovanja iz krize Covid-19.

Komentirajte prvi

New Report

Close