Iako od turizma živi 5 milijuna stanovnika, ova europska država pokreće ga tek nakon ljeta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. travanj 2020. u 15:29
FOTO: GettyImages

Više od 450.000 poduzeća posegnulo je za privremenim otpuštanjem radnika zatrpavši zavode za nezaposlene takvim zahtjevima pa ih zavodi ne stižu obraditi. Dok ih ne potvrde radnici ne mogu primiti novčanu naknadu što pogađa mnoge od oko 4 milijuna privremeno otpuštenih radnika. Neki još uvijek nisu primili novac za ožujak.

Španjolska planira postupno pokrenuti gospodarstvo paralizirano koronavirusom pa bi turizam i sektor razonode mogli početi otvarati svoje objekte tek nakon ljeta, rekla je u petak ministrica rada Yolanda Díaz.

„Ministarstvo zdravstva će nam govoriti kao i dosad kako se ponašati, ali mi u ministarstvu radimo nacrte dviju etape vraćanja gospodarstva u normalu. Postupno planiramo pokretati proizvodnju do ljeta, a onda otvarati i uslužne sektore do kraja godine. Turizam, i sve povezano s njime, kao i kultura te razonoda imat će enormne probleme pa razgovaramo sa socijalnim partnerima od tome“, rekla je Díaz u intervjuu za javnu televiziju TVE.

Prije izbijanja krize s koronavirusom u španjolskom turizmu radilo je pet milijuna ljudi. “To nam je jako važan sektor pa radimo na tome da ga zaštitimo, da ne padne tijekom nadolazećih mjeseci tijekom kojih neće biti aktivan”, dodala je.

U ponedjeljak je dopušten odlazak na posao radnicima u građevinarstvu i industriji, nakon dva tjedna zabrane u pokušaju sprečavanja širenja koronavirusa. Od proglašenja izvanrednog stanja 14. ožujka oko 47 milijuna stanovnika zatvoreno je domovima, a smiju izaći jedino u trgovine s hranom, ljekarne, bolnice, kioske, banke, benzinske crpke te kako bi prošetali psa.

Svi kafići, restorani i hoteli zatvoreni su, a također i granice, osim za prijevoz tereta.

Lijeva koalicijska vlada vlada nastoji tako riješiti zdravstvenu krizu, a sve to posljedično odvodi zemlju u sve dublju gospodarsku krizu.

Više od 450.000 poduzeća posegnulo je za privremenim otpuštanjem radnika zatrpavši zavode za nezaposlene takvim zahtjevima pa ih zavodi ne stižu obraditi. Dok ih ne potvrde radnici ne mogu primiti novčanu naknadu što pogađa mnoge od oko 4 milijuna privremeno otpuštenih radnika. Neki još uvijek nisu primili novac za ožujak.

„Zaposlenici u zavodima rade i vikendima, jedino na sam Uskrs nisu radili“, rekla je ministrica Díaz istaknuvši kako će svim otpuštenima biti isplaćene naknade. „Pred nama su teški mjeseci, uključujući i ovaj, doći će novi loši podaci o nezaposlenosti, no uveli smo mjere kako bi smo zaštitili sve pogođene“, dodala je.

Širenje zaraze se stabiliziralo na 3 posto

Španjolska ima najviše žrtava koronavirusa nakon SAD-a i Italije, te najviše zaraženih u Europi.

U petak je preminulo 585 osoba od koronavirusa, čime je broj žrtava dosegnuo 19.478, izvijestilo je ministarstvo zdravstva nakon konfuzne konferencije za medije s koje je šef zdravstvene službe poručio kako prilagođavaju način obrade podataka.

U petak ministarstvo nije objavilo podatke uoči konferencije za medije kao što je dosad bio slučaj, a šef službe zdravstvene službe Fernando Simón rekao je kako ujednačavaju kriterij dobivanja podataka iz svih 17 autonomnih pokrajina.

Zbog toga bi moglo doći do korekcije brojeva za prethodne dane, što trenutno otežava usporedbu najnovijeg podatka s onim prethodnima, iz čega se iščitava tendencija. Ažurirani podaci bit će objavljeni naknadno na internetskoj stranici ministarstva.

Simón je međutim dodao da se koronavirus nastavlja širiti po dnevnoj stopi od oko 3 posto, koja uz oscilacije prisutna od prošlog vikenda. Koronavirusom je zaraženo ukupno 188.068 stanovnika Španjolske. Od toga ih se oporavilo 72.963.

Komentirajte prvi

New Report

Close