Do 2.500 kuna za radnike: Uvedena ‘Cro kartica’, evo kako ona funkcionira

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. prosinac 2019. u 11:02
"Cro Kartica", Foto: Vlada.hr

Sama Cro kartica je debitna platežna kartica, komercijalnog naziva „Hrvatska turistička kartica“.

Vlada je danas uvela "Cro karticu", kojom će poslodavci radnicima moći uplatiti maksimalno 2500 kuna namijenjenih za potrošnju u ugostiteljstvu i turizmu.

Od 7.500 kuna koliko radnicima na godišnjoj razini mogu isplatiti na ime božićnice, regresa, nagrada i ostalih naknada, poslodavci će moći isplatiti najviše 2500 kuna putem Cro kartice.

Cro kartica će se moći koristiti u turističkim i i ugostiteljskim objektima koji će biti uključeni u program.

Ministar turizma Gari Cappelli rekao je da su ciljevi uvođenja Cro kartice poticanje domaće ugostiteljsko-turističke potrošnje, povećanje udjela domaćih turista u korištenju ugostiteljskih i turističkih usluga, povećanje popunjenosti smještajnih i drugih ugostiteljsko-turističkih kapaciteta, smanjenje izražene sezonalnosti hrvatskog turizma te povećanje primitaka radnika po osnovi radnog odnosa.

Sama Cro kartica je debitna platežna kartica, komercijalnog naziva „Hrvatska turistička kartica“. Izdavat će ju poslovna banka na ime korisnika, s rokom valjanosti od minimalno četiri godine, a transakcije koje se njime obavljaju autorizirat će se PIN-om. 

Poslovna banka bit će odabrana na natječaju koji će izraditi Ministarstvo turizma u roku od 10 dana od stupanja na snagu odluke o Cro kartici.

Uvođenje Cro kartice omogućeno je četvrtim krugom porezne reforme provedenim ove jeseni unutar kojega je Ministarstvo financija izmjenama Pravilnika o porezu na dohodak, kao neoporezivi primitak koje poslodavci mogu isplatiti odnosno omogućiti svojim radnicima uz ostalo uvelo i naknade za podmirivanje troškova ugostiteljskih, turističkih i drugih usluga namijenjenih odmoru radnika i to do 2.500 kuna godišnje. 

Ministar Cappelli ujedno je izvijestio da je u dosadašnjem tijeku godine ostvareno više od 20,5 milijuna turističkih dolazaka i 108 milijuna noćenja te da su prihodi veći za osam posto u odnosu na 2018. godinu. To su najbolji rezultati hrvatskog turizma dosad, istaknuo je. 

Premijer Andrej Plenković rekao je da ti podaci povrđuju prijašnje Vladine procjene da će turistička godina biti rekordna.

Ministar financija Zdravko Marić je uoči Vladine sjednice izjavio da je lani isplaćeno 1,25 milijardi neoporezivih primitaka i to za ukupno 490 tisuća zaposlenih, a ove godine 1,76 milijardi kuna i pored toga još 500 milijuna kuna neoporezivih primitaka za prehranu i smještaj radnika.

"To su jaki poticaji porezne politike, prije svega za privatne poduzetnike", rekao je Marić.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Nemam ništa protiv radnika,dapače,i ja sam radnik.Samo se pitam zašto se takav benifit ne daje i onima koji su nezaposleni,čije su firme propale,etcc.Zar oni nisu isto zaslužili takvu karticu,ili su samo drugorazredni Pik Zibneri za vladajuče.


"Uvođenje Cro kartice omogućeno je četvrtim krugom porezne reforme.."

Stvarno? Znači radniku mogu isplatiti 7500kn, a od tog iznosa mu najviše mogu isplatiti na karticu 2500kn, sa time da će vlada odabrati sa kojom se bankom radi…

Zašto mu ne bih jednostavno isplatio tih 2500 kn na račun? Isto mi dođe… A radnik će rađe imati novce nego karticu..

U čemu je caka? U čemu je benefit?

BTW… Jaka vam je porezna reforma… Uvođenjem kartice…

P.S. Evo vlado prijedloga, ja isplatim 2500 radniku na karticu, a vi dodate još toliko… e to bi bila reforma i odmor za radnika.


radi se na tome da se najprije radniku uzme po mogućnosti sve i onda mu se pomalo vraća koliko mu je potrebno za preživljavanje, ovo je pomalo uvod u to, čovjek jednostavno postaje višak sam sebi i ne treba sam raspolagati s onim što zaradi, nego to za njega odlučuju ovakvi capelani, zašto bi netko trebao trošiti na odmor, ako mu je potrebnije nešto drugo, ovo je čisto usmjeravanje novca prema kriteriju vlastodržaca, testira se i uvodi pomalo model kolektivnog upravljanja ljudima, počeli su odavno s kupnjom školskih knjiga, a raja puši kao dobili besplatno djeca knjige, ahahhhahhah kako da ne


Potpuno nepotrebna "reforma". Pa bolje je dobiti taj iznos u kešu i iskoristiti ga kako želiš, nego na kartici koju koristiš uz neka ograničenja. Da su to dali kao dodatnu mogućnost uz ovih 7500 kn, onda bi imalo smisla. Ovako, najavljivali, potrošili vrijeme i resurse, a ono ćorak.

Onaj tko misli da je njima interes narod grdno se vara … Sjede i razmisljaju kako ce omastit brk. Pa zar nije Mariceva zadaca u Agrokoru bila upravo to ? Vidis da ga Plenky cuva ko oko u glavi

Potpuno nepotrebna “reforma”. Pa bolje je dobiti taj iznos u kešu i iskoristiti ga kako želiš, nego na kartici koju koristiš uz neka ograničenja. Da su to dali kao dodatnu mogućnost uz ovih 7500 kn, onda bi imalo smisla. Ovako, najavljivali, potrošili vrijeme i resurse, a ono ćorak.

New Report

Close