Samo je šest IT tvrtki kod nas profitabilnije od Compinga

Autor: Bernard Ivezić , 11. ožujak 2020. u 14:25

Broj zaposlenih povećali za 20% na 110, a za stipendije im se javilo 50 kandidata s FER-a, PMF-a, TVZ-a, FOI-ja, FERIT-a i drugih STEM fakulteta.

Comping, jedan od pet najvećih domaćih sistemskih integratora i sedma najprofitabilnija IT tvrtka u Hrvatskoj, objavila je da je u 2019. godini profitabilnost povećala za 13 posto, što znači da joj je lani neto dobit bila 25,6 milijuna kuna. Prema podacima Fine taj joj je pokazatelj u 2018. iznosio 22,7 milijuna kuna, čime je bila neposredno ispred HT-ovog Combisa i M SAN grupe. Veću profitabilnost imali su samo Ericsson NT, EFT-Usluge, Manas, King ICT, CS i IBM Hrvatska.

Unatoč tome, Compingu je prošla godina bila vrlo turbulentna i prošla u znaku restrukturiranja poslovanja. Zbog odluke Microsofta da broj License Solution Providera, tvrtki koje prodaju Microsoftove licencije, smanji na dvije (Combis i Span), a nagađa se da će taj broj pasti na samo jednu, Comping je lani smanjio ukupan volumen poslovanja za 6 posto. Međutim, tvrtka se prilagodila tome šireći se u nove biznise pa je, ako se isključi utjecaj poslovanja s Microsoftom, u 2019. u odnosu na godinu prije ostvarila rast prihoda od 15 posto. Alojzije Jukić, predsjednik Uprave Compinga kaže da je vrlo zadovoljan, jer su ispunili sve zacrtane ciljeve. “Broj zaposlenih povećali smo za 20 posto na 110, profitabilnost za 13 posto, ukupan prihod je zbog izlaska iz LSP poslovanja s Microsoftom manji šest posto, ali bez učinka tog segmenta ukupni nam je prihod porastao za čak 15 posto i još smo izašli u nove poslovne segmente i izvan Hrvatske”, naglašava Jukić.

Dodaje da su lani radili na tranziciji core banking sustava u bankarskom sektoru u Sloveniji. S tim poslovima nastavljaju i u ovoj godini. U Hrvatskoj je pak istaknuo dobar razvoj poslovanja tvrtke kćeri IoT Net Adrije, ali navodi da njeno poslovanje nije konsolidirano i uključeno u spomenute pokazatelje. Unutar Compinga dodaje da su rasle obje vertikale – tehnoloških i poslovnih rješenja – u što su uključeni projekti u podršci, konzaltingu, monetizaciji podataka i automatizaciji.

“Pojedinačno najveći posao u prošloj godini nam je okvirni ugovor za dobavljača serverske infrastrukture za Centar dijeljenih usluga vrijedan 14 milijuna kuna, a od kojeg smo samo lani realizirali 45 posto vrijednosti”, kaže Jukić. Navodi da takve i nove prilike vide upravo zbog privlačenja kvalitetnih kadrova. Kao primjer navodi stipendije koje tvrtka radi petu godinu zaredom, a za koje se ove godine javilo 50 kandidata, studenata FER-a, PMF-a, TVZ-a, FOI-ja, FERIT-a i drugih STEM fakulteta. Jukić kaže da studentima, od 3-5 godine studija, daju od 2000 do 4000 kuna mjesečno te da im je jedina obveza kasnije odraditi stipendiju proporcionalno vremenu koliko su je primali.

Lea Ming-Li, studentica treće godine FER-a, koja će primati stipendiju od 2000 kuna mjesečno, kaže da je vrlo zadovoljna. “Osim financijskog dijela, privukla me i prilika da kasnije radim u Compingu”, zaključuje Ming-Li.

Komentirajte prvi

New Report

Close