Zeleni plan u hrvatskoj poljoprivredi

Zeleni plan u hrvatskoj poljoprivredi

Konferencija “Zeleni plan u hrvatskoj poljoprivredi” održat će se 28. lipnja 2021. s početkom u 10 sati u Sheraton Zagreb Hotelu.

O događaju

Projektom „Zeleni plan – prilika za hrvatsko gospodarstvo“ započetim prošle godine, Poslovni dnevnik daje doprinos ukazivanju na nužnost promišljanja i provođenja strategija koje za cilj imaju klimatski neutralnu Europsku uniju.

Nekoliko je sektora koji u tome imaju ključnu ulogu, a posebno je važan sektor poljoprivrede odnosno osiguravanje i poticanje ekološke proizvodnje i postizanje ciljeva sljedivosti utvrđenih u strategiji „Od polja do stola“.

Kako bismo postigli cilj od 25 % poljoprivrednih površina namijenjenih ekološkom uzgoju, moramo osigurati da potražnja potiče rast sektora, istovremeno uzimajući u obzir znatne razlike među ekološkim sektorima država članica. Ekološki akcijski plan koji je donijela Europska komisija pruža alate i ideje za praćenje uravnoteženog rasta sektora. Uporište planu pružit će zajednička poljoprivredna politika, istraživanja i inovacije, kao i bliska suradnja s ključnim akterima na razini Unije te na nacionalnoj i lokalnoj razini.

Naravno, postoje znatne razlike među državama članicama u pogledu udjela poljoprivrednih površina koje su trenutačno namijenjene ekološkom uzgoju, i to u rasponu od 0,5 % do više od 25 %. Trenutačno je oko 8,5 % poljoprivrednih površina u Uniji namijenjeno ekološkom uzgoju, a trendovi pokazuju da će uz sadašnju stopu rasta taj udio u Uniji do 2030. iznositi 15 – 18 %.

U Republici Hrvatskoj bilježi se značajan trend rasta ekoloških poljoprivrednih subjekata, kao i površina pod ekološkom poljoprivrednom proizvodnjom. Tako je 2013. godine ukupan broj subjekata upisanih u Upisnik subjekata u ekološkoj proizvodnji iznosio 1.789 (od čega 1.608 poljoprivrednih proizvođača i 181 prerađivač), dok je 2019. godine ukupan broj subjekata u ekološkoj 5.548 (od čega 5.153 poljoprivrednih proizvođača te 395 prerađivača).

Prosječna površina pod eko uzgojem je čak 23,5 ha, što je izuzetno veliki prosjek za Hrvatsku, gdje je inače prosječna površina poljoprivrednog posjeda 11 ha. Najveće eko površine su u ratarstvu – oko 50 posto svih ekoloških površina, a nakon toga idu pašnjaci s gotovo 40 000 ha.

Iz raspoloživih podataka vidljivo je da se u Hrvatskoj ekološke mjere koriste bolje od ostatka Programa ruralnog razvoja jer je korištenje na razini 60 posto, a cijeli program, zajedno s ovim mjerama, ima omjer alocirano/isplaćeno od 49,9 posto.

Cilj konferencije „Zeleni plan u hrvatskoj poljoprivredi“ koja se održava 28. 6. 2021. u hotelu Sheraton Zagreb je rasprava o izazovima s kojima se suočava domaći poljoprivredni sektor, kao i naglasak na prilike u postizanju održive strategije odnosno osiguravanje proizvodne zdravih i ekološki prihvatljivih prehrambenih proizvoda u okviru Zelenog plana.

Preliminarni program
9:30 – 10:00
Prijava
10:00 – 10:05
Pozdravna obraćanja
10:05 – 10:20
Videointervju 1na1: Hrvatski poljoprivredni sektor i Zeleni plan
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković i glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević
10:20 – 10:35
Prezentacija: Zajednička poljoprivredna politika i Zeleni plan: podrška u tranziciji prema održivosti
Ana Brnčić, Glavna uprava za poljoprivredu, Europska komisija
10:35 – 11:25
Panel diskusija 1: Potencijali hrvatskog poljoprivrednog sektora vs. realnost
Očekivani sugovornici: Dalibor Kezele, direktor Sektora poljoprivrede, Podravka d.d.; Dragan Kovačević, potpredsjednik za poljoprivredu i turizam Hrvatske gospodarske komore; Andrej Dean, izvršni potpredsjednik za poljoprivredu Fortenova Grupe i predsjednik Uprave Belja d.d.; Matija Posavec, župan, Međimurska županija;
11:25 – 11:40
Pauza za kavu
11:40 – 12:35
Panel diskusija 2: Izvozni potencijali i podizanje konkurentnosti hrvatskog poljoprivrednog proizvoda
Očekivani sugovornici: Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore; Gordan Palić, IT stručnjak; Zvjezdana Blažić, Smarter; Marina Jurašin, voditeljica Odjela za srednja poduzeća, Hrvatska banka za obnovu i razvitak
12:35
Završetak programa
Epidemiološke mjere

Konferencija se provodi uz poštivanje svih epidemioloških mjera – osigurane maske za sve sudionike, evidencija svih prisutnih, mjerenje temperature, stalci s dezinfekcijskim sredstvom u prostoru, pridržavanje preporučenog razmaka, dezinfekcija mikrofona…

Prijavite se za sudjelovanje na konferenciji
Fill out my online form.
ONLINE STREAMING
Događanja i aktivnosti
Učitaj više

organizator
partner
partner
partner
partner
partner
partner

New Report

Close