Ministrica Vučković najavila je velike promjene u sustavu poticaja

Autor: Marija Crnjak , 28. lipanj 2021. u 11:13
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Kroz budući Strategiju poljoprivrede Hrvatska ima plan da do 2030. godine proizvodi poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti od 30 milijardi kuna, što je ambiciozan plan, no može biti izvediv ako se iskoriste izvori financiranja za ulaganje u tehnologije, povećanje produktivnosti, jačanja ekološke proizvodnje.

Istaknula je to ministrica poljoprivrede Marija Vučković na konferenciji “Zeleni plan u hrvatskoj poljoprivredi” koja se održava danas u organizaciji Poslovnog dnevnika.

Projektom „Zeleni plan – prilika za hrvatsko gospodarstvo“ započetim prošle godine, Poslovni dnevnik daje doprinos ukazivanju na nužnost promišljanja i provođenja strategija koje za cilj imaju klimatski neutralnu Europsku uniju.

Nekoliko je sektora koji u tome imaju ključnu ulogu, a posebno je važan sektor poljoprivrede odnosno osiguravanje i poticanje ekološke proizvodnje i postizanje ciljeva sljedivosti utvrđenih u strategiji „Od polja do stola“.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Sudionike konferencije koja se održava u zagrebačkom Hotelu Sheraton pozdravio je Renato Ivanuš, direktor Večernjeg lista.

“Poslovni dnevnik pred godinu dana počeo je s projektom Zeleni plan u čijem je centru promišljanje svih potencijala za jačanje ekološke proizvodnje, a danas ćemo dotaknuti granu koja je uz to jako vezana i siguran sam da ćemo čuti koji su naši potencijali i rizici”, istaknuo je Ivanuš.

Ministrica Vučković u razgovoru s Vladimirom Niševićem, glavnim urednikom Poslovnog dnevnika na konferenciju se priključila iz ureda u Luksembourgu.

“Hrvatska poljoprivreda se u ovoj krizi uzrokovanoj pandemijom odlično snašla i odgovorila na brojne izazove, što potkrepljuju i brojke o rastu proizvodnje za 7 posto u 2020. godini, a brojke koje govore o produktivnosti imaju dvostruk rast od 12-16 posto. Na to su djelomice utjecale okolnosti, no i ulaganja u tehnologiju i bolja organizacija poslovanja”, istaknula je Vučković, dodajući da podaci za 2021. čak pokazuju stabilizaciju pada u proizvodnji mlijeka.

Ministrica se slaže da je jedan od najvećih izazova za razvoj poljoprivrede prosječna starost proizvođača, koji nisu spremni za modernizaciju i ulaganja, zbog čega će se u narednom razdoblju posebna pažnja, uz potpore dati mladima. Istaknula je da se spremaju velike promjene u sustavu poticaja ekološke poljoprivrede, u okviru budućeg Akcijskog plana razvoja.

“Čeka nas 5 milijardi eura za razvoj poljoprivrede iz različitih izvora, od fondova EU do državnog proračuna, i to ćemo morati iskoristiti da ostvarimo što bolje sve potencijale. Tu ćemo posebno ulagati u preradu i stvaranje dodane vrijednosti”, istaknula je ministrica Vučković.

Komentirajte prvi

organizator
partner
partner
partner
partner
partner
partner

New Report

Close