Prihodi premašili 1,25 mlrd. kuna, u Hrvatskoj rasli 32%

Autor: Poslovni dnevnik , 29. listopad 2019. u 22:00
Gordana Kovačević, predsjednica Uprave kompanije Eriscsson Nikola Tesla/Jurica Galoić/PIXSELLL

Na domaćem, hrvatskom tržištu kompanija je u devet mjeseci 2019. ostvarila 306,3 milijuna kuna prihoda.

Val investicija vodećih svjetskih i hrvatskih operatora u modernizaciju mreža, digitalnu transformaciju te pripremu za 5G tehnologiju odrazio se i na rezultate kompanije Ericsson Nikola Tesla, što je u komentaru poslovanja u devet ovogodišnjih mjeseci istaknula i predsjednica Uprave Gordana Kovačević. 

Grupa je u odnosu na isto lanjsko razdoblje ostvarila 16 posto rasta ukupnih prodajnih prihoda koji su premašili 1,25 milijardi kuna, dok je neto dobit uvećana za gotovo 30 posto odnosno 18,5 milijuna kuna te je na kraju rujna iznosila 80,8 milijuna. 

'Jačamo lidersku poziciju'
"Naša strategija usmjerena je na dugoročno jačanje pozicije tržišnog lidera u postojećim i novim segmentima. Nastavljamo ulagati u nove tehnologije i jačanje kompetencija te nastavljamo s implementacijom programa Digitalne transformacije na razini Ericsson Nikola Tesla Grupe s ciljem dodatnog pojednostavljena kompanijskih procesa i upravljanja poslovanjem primjenom naprednih tehnologija i automatizacijom", istaknula je Gordana Kovačević.

Ono što čelnicu ENT-a sigurno veseli, pozitivan te rezultatski predznak na domaćem, hrvatskom tržištu. Na njemu je u devet mjeseci 2019. kompanija ostvarila 306,3 milijuna kuna prihoda što je u odnosu na isto vrijeme protekle godine rast od 31% . U tom smislu, u jučerašnjoj objavi rezultata posebno je istaknuta suradnja s dva vodeća telekoma – Hrvatskim telekomom i A1 Hrvatska. S prvim, među ostalim, ENT nastavlja modernizaciju mobilne mreže te testiranje 5G-a.  S kompanijom A1 Hrvatska su, pak, nastavili suradnju, potpisavši okvirni ugvora do kraja 2023. godine. On, podsjećaju u ENT-u,  obuhvaćena modernizaciju i proširenje radijske mreže. 

Raste i izvoz
"Na izvoznim tržištima (bez Ericssonova) prihodi od prodaje viši su 22% u odnosu na prethodnu godinu te iznose 187,4 milijuna kuna, dok je u prvih devet mjeseci 2018. bila riječ o 153,6 milijuna kuna", stoji u financijskom izvještaju. Gordana Kovačević pohvalila se i suradnjom s akademskom zajednicom, točnije educiranjem studenata pa ističe kako je kako je održan 19. Ljetni kamp Ericssona Nikole Tesle na kojem su sudjelovala 54 studenta iz Hrvatske i susjednih zemalja. 

"Pod vodstvom mentora studenti su radili na projektima u području 5G radijskog pristupa, AI-ja, automatizacije, robotike i IoT-a", istaknula je te podjsetila i na  osnivanju novog zajedničkog Laboratorija za znanost o podacima u prometu i logistici s Fakultetom prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Komentirajte prvi

New Report

Close