6 stvari koje trebate znati o novim pravilima igre za utajivače poreza

Autor: Poslovni.hr/H , 26. srpanj 2012. u 14:00

Vlada je odlučila uvesti reda u poslovanje gotovinom te je u redovitu saborsku proceduru danas uputila prijedlog zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom.

Nužno je uvođenje kvalitetnog nadzora nad izvršavanjem poreznih obveza u poslovanju s gotovinom kako zbog smanjenja sive ekonomije u tom području tako i radi uspostave što konkurentnijih odnosa na tržištu, kazao je na sjednici Vlade ministar financija Slavko Linić.

Model fiskalne blagajne, odnosno posebnih fiskalnih uređaja u Ministarstvu su ocijenili zastarjelim i nepotrebnim, budući da se i u ugostiteljstvu i trgovini već koristi složenija tehnologija. Stoga se išlo na fiskalizaciju putem sustava IT komunikacija i softverskog rješenja koje osigurava povezanost poreznog obveznika i Porezne uprave i kontrolu izdavanja računa.

>>> Zakonom protiv muljaža s neizdavanjem računa

Evo što trebate znati:

1. Ugostitelji ili trgovci bi bili obvezni, putem softverskog rješenja, svaki izdani račun registrirati u Poreznoj upravi te od nje dobiti potvrdu registracije i poseban porezni broj, a taj bi broj omogućio da svaki građanin, odnosno potrošač, može provjeriti je li mu račun pravedno naplaćen.

2. Korisnici tog sustava bile bi fizičke osobe obveznici poreza na dohodak i na dobit, odnosno obrtnici te slobodna zanimanja (npr. liječnici, odvjetnici i sl.), te pravne osobe obveznici poreza na dobit.

3. Nešto jednostavnija rješenja predviđaju se za male poduzetnike, odnosno one koji se paušalno oporezuju.

4. Sama primjena zakona krenula bi s početkom iduće godine i išla bi u tri faze – od 1. siječnja išlo bi se na velika i srednja poduzeća i ugostiteljstvo, od 1. travnja u trgovini i slobodnim zanimanjima, a od srpnja na cjelokupno poslovanje s gotovinom.

5. Trošak za poduzetnike, s obzirom da se radi o softverskom rješenju, odnosio bi se, ako postojeći sustav ne mogu prilagoditi, na nabavu računala koje može primiti posebni i šifrirani potpis, što bi za neke mogao biti trošak od oko 3000 kuna, Finini certifikati koštali bi 60 kuna godišnje, a telekomunikacijske veze oko 100 kuna. Trošak Porezne uprave za primjenu sustava fiskalizacije u prvoj godini bio bi oko 13 milijuna kuna, a u 2014. i 2015. po oko 15 milijuna kuna.

6. U Poreznoj upravi očekuju i veliku suradnju građana. U drugoj će polovici godine krenuti i medijska kampanja o važnosti uzimanja računa, a iz Porezne uprave najavljuju i nagradnu igru, odnosno novčano nagrađivanje građana koji prijave račune koji nisu ušli u sustav Porezne uprave. Za prijavu utaje poreza nagrada će navodno biti 500 kuna!

Linić procjenjuje da će po toj osnovi porezni prihodi porasti za oko milijardu kuna, a u idućoj godini, s obzirom na faze, oko pola milijarde kuna. Naglašava i kako će to omogućiti i neke druge kontrole pa će Porezna uprava, uz podatke o računu, dobiti i podatke o radnom vremenu osobe koja izdaje račun (radi li prekovremeno, u smjenama, itd.), kao i o broju zaposlenih. Nužnost uvođenja kontrole u prometu gotovinom u Ministarstvu potkrepljuju i procjenom kako se tek oko 30 posto tog prometa prikazuje realno. Tako primjerice podaci za 2010. pokazuju da je prosječan dnevni promet u ugostiteljstvu ‘iznosio’ oko 620 kuna, a prosječan dnevni dohodak (razlika poslovnih prihoda i rashoda) oko 100 kuna, a u trgovini prosječan dnevni promet 730 kuna, dohodak oko 85 kuna. Iz resora financija također ističu kako su se na softversko rješenje u fiskalizaciji odlučili i zbog nižih troškova.

Komentari (15)
Pogledajte sve


Antiša, pa ja vidim- ti si maher-specijalist, kad sve to znaš s računima….???!! Ti imaš restoran- sam si
rekao- pa ajde, reci nam – koliko se može utajiti- u postocima u ova 2-3 mjeseca – na moru- u jednom
solidnom restoranu koji ima promet …… 30.000 dnevno….

Ne gđo. Miami nemam restoran niti kafić niti sam ikad imao. Ja sam samo naivčina koja državi plaća sve poreze da bi se njihovi službenici mogli voziti u autima s kožnim grijanim sjedalima, ali nisam ljubomoran na druge koji se snalaze.

…mi radimo po propisima od prvog dana- pa nas POREZNE BLAGAJNE – ne interesiraju previše..
dapače, još više nam odgovara normalna kontrola prometa.

Antiša, pa ja vidim- ti si maher-specijalist, kad sve to znaš s računima….???!! Ti imaš restoran- sam si
rekao- pa ajde, reci nam – koliko se može utajiti- u postocima u ova 2-3 mjeseca – na moru- u jednom
solidnom restoranu koji ima promet …… 30.000 dnevno….

Mene muči druga situacija. Nalazimo se u trgovačkom centru- a računi za STRUJU SU VEĆI
ljeti – nego zimi-kad je promet dvostruko veći….klima slabo radi—pa , mi nije jasno-
kako dobivamo tako velike RAČUNE za struju i ostale režijske troškove….isti problem
imaju i drugi zakupci.
Konobar, koji je radio u istom lokalu – prije 3 godine , tvrdi da su ti isti troškovi bili 3 puta
manji i čudi se urnebesnom računu- danas…….? / održavanje zajednilčkih prostora, zajednička rasvjeta , struja na brojilu , i ostalo……/
Sumnjamo – da sebi trgovački centar OVIM VEĆIM RAČUNIMA – pokušava nadoknaditi
gubitak na LOKALIMA , koji nisu iznajmljeni………. sve je moguće …

@ ovchica
Ali od babe na tržnici koja proda 10 jaja i kilo salate bez računa, ovo nije puno strašnije:
Vaš link

Ali nije krajnje licemjerno tražiti od svih strogu poreznu disciplinu, pa da bi se s tim novcem privilegirani uhljebljenici mogli razbacivati kupujući automobile s grijanim kožnim sjedalima i sve to za vrijeme kada se traži stroga štednja.
Zašto porezna uprava ne nudi 500 kn nagrade za građane koji prijave takvo ponašanje?
Odgovor je zato što im to ne odgovara jer porezni novac je plijen koji se rapodjeljuje između državnih službenika, a svi ostali koji nisu u tom krugu mogu crknit što se njih tiče!


Pljacka je kad odem u restoran u okolici Zadra i konobar mi kaze da ne primaju kartice jer je negdje na par tisuca kilometara udaljenom mjestu udario grom pa ne radi aparat, i prisiljen sam platiti gotovinom. Ne sjecam se da sam ikada mogao platiti racun karticom u ijednom ugostiteljskom objektu na moru…Jedini razlog za to je utaja poreza = pljacka…

Da imam restoran nebi ti i ja dopustio plaćanje karticom.
Jedini razlog je to što od svake transakcije, kartična kuća uzme 7-8% provizije.
Ako se želiš zaštiti državnu blagajnu, onda ponesi sa sobom račun, što ti je i zakonska obaveza.
Koliko sam upoznat ugostitelji sve račune koji ostaju na stolovima skupljaju u posebnu "kantu" i onda na kraju radnog vremena račun se slažu i brišu u nizu do kojega imaju račune, te se napravi inventura.
Ako je zadnji račun 888 i imaju račune 830-888 da nedostaje 829 briše se 830-888 i sljedeći dan je početni 830.

S obzirom koje sve namete moraju plaćati ZAMP, spomenička renta, turistička zajednica, oborinske vode itd. nije ni čudo što to rade.

New Report

Close