Vojna operacija u Jemenu podigla cijene nafte

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. ožujak 2015. u 21:15
Foto: Thinkstock

Cijene sirove nafte poskočile su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema razini od 59 dolara za barel nakon što su Saudijska Arabija i njezini arapski saveznici u Perzijskom zaljevu pokrenuli vojnu operaciju u Jemenu.

Cijene sirove nafte poskočile su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema razini od 59 dolara za barel nakon što su Saudijska Arabija i njezini arapski saveznici u Perzijskom zaljevu pokrenuli vojnu operaciju u Jemenu.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte poskočila 2,39 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 58,87 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 2,18 dolara nižoj cijeni, od 51,39 dolara.

Saudijska Arabija i njezini arapski saveznici u Perzijskom zaljevu pokrenuli su u četvrtak zračne napade na položaje pobunjenih šiitskih Huta u Jemenu koji su iz glavnog grada te zemlje protjerali predsjednika Abda Rabbuha Mansura Hadija. To je potaknulo bojazni za sigurnost pošiljki nafte iz bliskoistočne regije.

Zračni napadi na šijitsku skupinu u Jemenu povećavaju rizik uplitanja Irana, dugogodišnjeg rivala Saudijske Arabije za prevlast na Bliskom istoku. Iransko je ministarstvo vanjskih poslova zatražilo hitnu obustavu svih oblika vojne "agresije" u Jemenu, prenijela je iranska novinska agencija Fars.

Neimenovani saudijski izvor u upućen u pitanja obrane kazao je da će za uspostavu reda u Jemenu možda biti potrebna kopnena operacija.

"Takvi su geopolitički rizici već su neko vrijeme u drugom planu jer je naglasak u posljednje vrijeme na globalnoj prekomjernoj opskrbi", napominje Ole Hansen iz Saxo Banka. "Time nije izbrisan problem prekomjerne opskrbe i potencijal za rast cijena ograničen je, osim u slučaju eskalacije sukoba. Moramo vidjeti kako će se stvari odvijati u narednih nekoliko dana", dodaje Hansen.

Da bi izvozili naftu u Europu, arapski proizvođači moraju je slati brodovima uz obalu Jemena, kroz Adenski zaljev, kako bi došli do Sueskog kanala. Najosjetljivija je točka na tom putu tjesnac Bab el-Mandeb (Vrata suza), širok manje od 40 kilometara. Američka vlada smatra ga uskim grlom u globalnoj opskrbi naftom kroz koji je 2013. prolazilo 3,8 milijuna barela nafte dnevno.

U regiji je prisutan velik broj vojnih zapadnih zemalja. Sjedinjene Države i Francuska imaju velike vojne baze u Džibutiju, na afričkoj obali tjesnaca, a u Adenskom zaljevu patroliraju i NATO-ovi brodovi upućeni radi borbe protiv gusara.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je duboko zabrinuto zbog pogoršanja situacije u Jemenu.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela košarice njezine nafte u srijedu iznosila 50,83 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Komentirajte prvi

New Report

Close