Tek 452,7 mil. eura stranih investicija

Autor: Ana Blašković , 15. siječanj 2013. u 22:00
Najviše novca strani ulagači uložili su u poslovanje s nekretninama

Direktna inozemna ulaganja do kraja rujna 2012. upola manja nego godinu prije.

U domaće gospodarstvo slilo se tek 452,7 milijuna eura inozemnih stranih ulaganja u tri tromjesečja 2012., objavila je Hrvatska narodna banka.

Premda za cjelokupnu sliku nedostaje posljednji kvartal godine, jasno je da će statistika ulaganja biti slabija nego u 2011. godini kada su strane investicije dosegnule 1,07 milijardi eura. Na rezultate inozemnih ulaganja osvrnuli su se analitičari središnje banke u najnovijoj publikaciji opaskom da su se ona "značajno smanjila" na razinu koja je upola manja nego u istom razdoblju u godini prije. Tek polovica se odnosila na nove projekte, poglavito u nekretnine, djelatnosti turizma te trgovine koje su i u kriznom razdoblju privlačile inozemne ulagače, dok još uvijek nema značajnih ulaganja u proizvodnju.

Na financijski sektor, koji inače tradicionalno ima najveći doprinos stranim ulaganjima, odnosi se 71,6 milijuna eura, dok je u 2011. ta brojka bila gotovo 4 puta veća. Gledano po zemljama, najveći dio investicija od 193 milijuna eura odnosi se na austrijske ulagače, na drugom mjestu sa 87 milijuna eura su ulagači iz Nizozemske, dok se po 81,3 milijuna eura odnosi na Italiju i Tursku. 

Komentirajte prvi

New Report

Close