Tečajevi američkog dolara i eura bez većih promjena

Autor: Poslovni dnevnik , 15. siječanj 2020. u 21:59
Dolarov indeks ostao je 97,42 boda/REUTERS

Trgovinski sporazum u fokusu ulagača.

Na međunarodnim tržištima valuta u srijedu nisu zabilježene veće promjene tečajeva najznačajnijih svjetskih valuta budući da investitori nisu bili skloni većim aktivnostima uoči potpisivanja prve faze trgovinskog sporazuma između Washingtona i Pekinga.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ostao je u takvim okolnostima više-manje nepromijenjen u odnosu na zatvaranje dan ranije, na 97,42 boda, tek neznatno iznad najniže razine u tjedan dana od 97,29 bodova.

Ni kineski juan nije zabilježio veće promjene. Eurom se u takvom ozračju trgovalo po gotovo nepromijenjenom tečaju u odnosu na zatvaranje dan ranije, od 1,1125 dolara.

Premda formalni sporazum ima za cilj privesti kraju 18-mjesečni carinski rat koji je naštetio globalnom gospodarskom rastu, on neće okončati trgovinski spor između dva najveća svjetska gospodarstva, napominju analitičari.

"Ne mislim da je tržište posve sigurno da će sukob na planu trgovine biti priveden kraju s obzirom da je taj problem nanio goleme štete globalnom gospodarstvu", rekao je Neil Mellor, viši valutni analitičar u BNY Mellonu.

Cijena britanske funte prema dolaru ostala je gotovo nepromijenjena, na 1,3014 dolara, nakon što je posljednjih dana bila pod pritiskom zbog poruka iz tamošnje središnje banke o mogućem skorom smanjenju ključnih kamatnih stopa ako se ne poboljšaju uskoro makroekonomski podaci.

Komentirajte prvi

New Report

Close