Skok tečaja dolara na gotovo 119 jena; euro oslabio

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. studeni 2014. u 13:26
Thinkstock

Tečaj dolara u četvrtak je na međunarodnim tržištima deviza dosegnuo novu najvišu razinu od sedam godina, popevši se na gotovo 119 jena.

Tečaj dolara u četvrtak je na međunarodnim tržištima deviza dosegnuo novu najvišu razinu od sedam godina, popevši se na gotovo 119 jena, nakon što je zapisnik američke središnje banke Fed sugerirao vjerojatni rast kamatnih stopa iduće godine, što je u oštroj suprotnosti s vrlo popustljivom monetarnom politikom u Japanu.

Dolar je u takvim okolnostima poskočio čak do 118,98 jena, najvišu razinu od kolovoza 2007. Potom se njime trgovalo po 118,26 jena, što znači da je za 0,3 posto snažniji nego na zatvaranju tržišta dan ranije. Ukupno je dolar ojačao oko devet posto, nakon što je japanska središnja banka BOJ neočekivano prije tri tjedna najavila povećanje programa poticajnih mjera.

Tečaj eura nakratko je bio dosegnuo novu najvišu razinu prema jenu u posljednjih šest godina, poskočivši na 149,12 jena. Potom je skliznuo na 148,49 jena, pritisnut novim vijestima iz gospodarstva eurozone. Istodobno, euro se nakratko spustio na 1,2505 dolara, no potom se donekle stabilizirao, na 1,2521 dolar, što znači da je oslabio 0,25 posto u odnosu na zatvaranje trgovanja u srijedu.

Jedinstvenu valutu pritisnulo je najnovije izvješće londonske istraživačke tvrtke Markit o indeksima menadžera nabave (PMI), koji su pokazali slabiji od očekivanog rast poslovnih aktivnosti u eurozoni. To je poduprlo očekivanja daljnjeg ublažavanja monetarnih uvjeta u 18-članom gospodarstvu.

"Mislim da će od početka idućeg tjedna fokus biti na tečaj dolara od 120 jena", kazao je Neil Mellor, valutni strateg u Bank of New York Mellonu u Londonu, dodajući kako bi dolar lako mogao dosegnuti tu razinu već sredinom idućeg tjedna, obzirom da mu na tome putu ne stoje tehničke zapreke.

Jučer je dolar nakratko posustao jer su ulagači pomno iščitavali zapisnik s posljednjeg sastanka Feda, koji je imao oprezniji ton no što se to moglo iščitati iz priopćenja objavljenog nakon prošlomjesečnog sastanka. Zapisnik, međutim, pokazuje i da dužnosnike Feda pretjerano ne brine jačanje dolara.

"Fed je dao jasno zeleno svjetlo za daljnji uspon dolara", kazao je Alan Ruskin, valutni strateg u Deutsche Banku.

Fokus tržišta tijekom dana preusmjerit će se novim pokazateljima iz američkog gospodarstva, uključujući indeks potrošačkih cijena i tjedne zahtjeve za naknadu za nezaposlene, koji bi ulagačima mogli dati daljnje smjernice.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Korekcija…nije dolar skočio u odnosu na jen, već je jen pao u odnosu na dolar a to je bitna razlika !

New Report

Close