Prejaka kuna i dalje ‘smeta’ jačem izvozu

Autor: Darko Bičak , 05. srpanj 2017. u 16:36
Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Mario Antonić/Danijel Berković/PIXSELL

Najbrže rastuća grana vanjske trgovine je softver, izvoz vrijedi 500 mil. eura.

Izvoz softvera je najbrže rastuća grana hrvatske vanjske trgovine s vrijednošću od oko 500 milijuna eura, a do 2020. bi njegova vrijednost mogla dosegnuti i milijardu eura, rečeno je na 4. konferenciji o izvozu koju je u utorak u Zagrebu organizirao tjednik Lider.

Mario Antonić, državni tajnik Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, podsjetio je da naša zemlja ima značajan izvozni potencijal. "Nama usporedive zemlje u strukturi svoje međunarodne trgovinske bilance u izvozu imaju 70-ak čak i više posto, a mi nismo ni na 40 posto, tako da bi to mogli udvostručiti"", komentirao je Antonić.

Dodao je da Vlada puno radi na pomoći izvoznicima, prije svega kroz poreznu reformu, nacionalni program reformi, ukidanje administrativnih ograničenja, kao i promjenu zakonodavnog okvira s ciljem pomaganja izvoznicima.

Istaknuta je važnost malog i srednjeg poduzetništva u jačanju izvoza jer ta poduzeća generiraju dvije trećine ukupnog BDP-a. Predsjednik udruge Hrvatski izvoznici Darinko Bago i ovaj put se osvrnuo na nepovoljni tečaj i precijenjenu kunu kao jedan od glavnih razloga za stagnaciju izvoza. Bago zaziva kompenzacijske mjere koje bi nadomjestile negativne efekte tečaja na izvoznike. 

Komentirajte prvi

New Report

Close