Podaci o američkom BDP-u poduprli naftna tržišta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. listopad 2012. u 17:16
Ilustracija

Dodatnu potporu cijenama pružaju i teškoće u opskrbi, uključujući smanjenje proizvodnje u Nigeriji i na Sjevernom moru…

Međunarodna je tržišta nafte u petak u nervoznoj trgovini podupro podatak da je najveće svjetsko gospodarstvo u trećem tromjesečju poraslo nešto snažnije no što se očekivalo, potisnuvši nakratko u drugi plan zabrinutost za potražnju. Cijena barela sirove nafte ostala je tako na londonskom tržištu gotovo nepromijenjena, na 108,90 dolara. Prethodno je nakratko potonula i na 107,40 dolara. Na američkom tržištu barelom se također trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 85,90 dolara.

Američka je vlada u petak izvijestila da je gospodarstvo u trećem tromjesečju poraslo dva posto, nešto više no što su analitičari očekivali. U prethodna tri mjeseca poraslo je 1,3 posto. Posebno je ohrabrio rast osobne potrošnje, na koju otpada gotovo dvije trećine američkog BDP-a. Analitičari ipak upozoravaju da to nije dovoljno da se osjetnije smanji nezaposlenost u najvećem svjetskom gospodarstvu. "Iako su podaci o američkom BDP-u danas ugodno iznenadili, uglavnom se temelje na pojačanoj javnoj potrošnji", ističe Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

Dodatnu potporu cijenama pružaju i teškoće u opskrbi, uključujući smanjenje proizvodnje u Nigeriji i na Sjevernom moru, te uragan Sandy, koji je u četvrtak zaprijetio istočnoj obali SAD-a i mogao bi iznuditi zatvaranje ili usporavanje proizvodnje u rafinerijama u New Jerseyju i Pennsylvaniji. Naftna su tržišta pak na oprezu držala razočaravajuća poslovna izvješća kompanija i dužnička kriza u eurozoni, koja zabrinjava zbog mogućeg nepovoljnog utjecaja slabog gospodarstva na potražnju za energentima.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) nije danas na svojim internetskim stranicama objavila podatak o cijeni barela referentne košarice svoje nafte zbog vjerskog blagdana u muslimanskom svijetu.

Komentirajte prvi

New Report

Close