Pad cijena dionica oslabit će i dolar

Autor: Poslovni dnevnik , 02. ožujak 2017. u 21:59
Guvernerka Feda Lael Brainard najavila je skorašnje novo povećanje kamatnih stopa/REUTERS

Ocjena analitičara.

Dolar je u četvrtak blago ojačao prema košarici valuta na međunarodnim tržištima jer su mu podršku pružili novi signali iz američke središnje banke o mogućem skorom povećanju kamatnih stopa.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema ostalih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ojačao je nešto manje od 0,1 posto, na 101,84 boda. U ranijem trgovanju za vrijeme rada azijskih tržišta u jednom je trenutku dosegnuo 102 boda. Euro je u takvom ozračju skliznuo prema dolaru za 0,16 posto, na 1,0529 dolara. Kao i posljednjih dana, u fokusu ulagača bile su izjave dužnosnika američke središnje banke Fed.

Posljednji u tome nizu bila je guvernerka Lael Brainard, koja je u srijedu kazala da bi zbog poboljšanja globalnog gospodarstva i solidnog oporavka američkog gospodarstva bilo primjereno da Fed uskoro podigne kamatne stope.  Jačanju dolara pomoglo je i povećanje razlike između prinosa na američke i japanske državne obveznice.

Međutim, neki su analitičari upozorili da bi dolar mogao oslabiti unatoč povećanju razlika među kamatnim stopama ako dionice oslabe. "Ako Fed počne bržim tempom podizati kamatne stope i smanji bilancu, to će pritisnuti cijene dionica. Niže cijene dionica i veće razlike u prinosima rezultirat će slabijim dolarom, kao i u svibnju 2013. kada je Ben Bernanke signalizirao blago smanjenje poticaja", kazao je Minori Uchida, valutni analitičar. 

Komentirajte prvi

New Report

Close