Dolar slabi jer je precijenjen, a ne zbog Trumpovih carina

Autor: Tomislav Pili , 06. ožujak 2018. u 13:41
Ni najava bržeg podizanja kamatnih stopa neće značajnije utjecati/FOTOLIA

Valutno tržište već je naviklo na šokantne izjave američkog predsjednika, a ako dođe do trgovinskog rata, dolar bi trebao jačati.

Špekulacije o globalnom trgovinskom ratu oslabile su dolar, no analitičari ističu kako tržišta očito zaboravaljaju da američka valuta jača u vrijeme ekonomskog usporavanja.

Dolarov indeks u četvrtak je nakratko dosegnuo najvišu razinu u šest tjedana, no najava američkih carina na čelik i aluminij izbrisala je sve dobitke. Josip Kokanović, analitičar Admiral Marketsa, ocjenjuje kako je kretanje tečaja dolara posljednjih dana vjerojatno samo dio postojećeg trenda slabljenja.

"Ne smatram da su Trumpovi komentari o uvođenju carina imali značajan utjecaj na kretanje tečaja dolara. Naime, tržišta su već navikla na senzacionalističke Trumpove izjave, stoga sve manje reagiraju na njih", smatra Kokanović.

 

2,8 posto

oslabio je dolar prema euru tijekom ove godine

Kako pojašnjava, eventualno uvođenje carina bi vjerojatno uzrokovalo protumjere od strane drugih država, a ukupni rezultat bi imao negativan utjecaj na međunarodnu trgovinu, a možda čak i na globalni gospodarski rast.

"U situacijama kad dolazi do usporavanja gospodarskog rasta, a pogotovo u recesijama američki dolar ima tendenciju jačati, a ne slabiti", upozorava Kokanović. Ni najava nešto bržeg dizanja kamatnih stopa u SAD-u vjerojatno neće značajnije utjecati na tečaj dolara. "Tržišta su još prije nekoliko godina u tečaj dolara ukalkulirala brži tempo rasta", kaže Kokanović.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Naslov sugerira jedno a članak drugo, joj joj …
lp

New Report

Close