Dolar oštro pritisnut previranjima na američkoj političkoj sceni

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. svibanj 2017. u 14:21
Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Fokus tržišta vjerojatno će ostati usmjeren na probleme Trumpove administracije, a to bi moglo i dalje pritiskati dolar, mišljenja su analitičari.

Dolar se u petak na međunarodnim tržištima zadržao na putu najvećeg tjednog gubitka prema košarici valuta od kolovoza prošle godine, nakon brojnih ovotjednih skandala u SAD-u povezanih s potezima američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros je skliznuo 0,3 posto i kreće se nedaleko najnižih razina od 9. studenoga, na koje se spustio u srijedu. Ostaje time na putu tjednog gubitka od 1,6 posto, a izgubio je gotovo sve dobitke ostvarene nakon izborne pobjede Donalda Trumpa u studenome prošle godine.

Pritom je cijena američke valute prema japanskoj ostala gotovo nepromijenjena u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, na 111,46 jena. Euro je pak prema dolaru ojačao 0,3 posto, na 1,1139 dolara, i drži se nedaleko novih najviših razina u šest mjeseci koje je u jednom trenutku dosegnuo u trgovanju u četvrtak.

U fokusu ulagača je daljnji razvoj događaja na američkoj političkoj sceni i niz skandala povezanih s potezima predsjednika Trumpa, zbog čega ne jenjaju pritisci na američku valutu. Najnoviji solidni gospodarski podaci, uključujući one o industrijskim aktivnostima, samo su donekle ublažili prodajne pritiske na dolar u trgovanju u četvrtak.

No, fokus tržišta vjerojatno će ostati usmjeren na probleme Trumpove administracije, a to bi moglo i dalje pritiskati dolar, mišljenja su analitičari.

"Mislim da nas očekuje podosta udarnih vijesti u tjednima i mjesecima koji slijede, posebno vezano uz pokrenute istrage. To će negativno utjecati na raspoloženje prema dolaru", smatra valutni analitičar u UBS Wealth Managementu, Tan Teck Leng. 

Što se tiče kretanja tečaja eura, osim slabljenja dolara 'vjetar u leđa' pružaju mu zasad suzbijeni rizici na europskom političkom planu nakon što je na francuskim predsjedničkim izborima Emmanuel Macron pobijedio kandidatkinju krajnje desnice Marine Le Pen. Uz to, podršku mu pružaju i glasine da bi Europska središnja banka (ECB) mogla početi razmišljati o postupnom smanjenju kupnji vrijednosnica. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

do kada će vući prema dole?

New Report

Close