Dobit Erste banke pala gotovo 60 posto

Autor: Tin Bašić , 12. studeni 2013. u 22:00
Petar Radaković, čelnik Erstea/Anto Magzan/PIXSELL

Pad je posljedica većih rezervacija, novih mjera HNB-a i predstečajnih nagodbi.

Erste banka u prvih je devet mjeseci ostvarila 157,4 milijuna kuna neto dobiti, što je pad od čak 59,8 posto u odnosu na isto razloblje prošle godine kada je iznosila 391,3 milijuna.

"Smanjenje neto dobiti u najvećoj je mjeri rezultat povećanja troškova rezerviranja, što je posljedica gospodarske situacije i tržišnih uvjeta koji se općenito negativno reflektiraju na poslovanje tvrtki, prilagodbe novim regulatornim mjerama Hrvatske narodne banke, kao i provođenja postupaka predstečajnih nagodbi", stoji u priopćenju banke.

Međutim, iz banke kažu da je  postignuti financijski rezultat u skladu s postavljenim ciljevima."Nadamo se da će buduće razdoblje donijeti potrebne reforme koje će omogućiti jačanje realnog sektora i njegove konkurentnosti. Bankarski sektor dovoljno je kapacitiran za praćenje svih zdravih, održivih i isplativih projekata", kazao je čelnik banke Petar Radaković. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

„Bankarski sektor dovoljno je kapacitiran za praćenje svih zdravih, održivih i isplativih projekata“, kaže Radaković, a mi dodajemo: nakon što su uništena,oštećena,izbrisana,ect., mnoga poduzeća i/ili su ekonomski isključeni, osiromašeni, ect., mnogi građani.
Ali, Radaković govori o projektima i o bankarskom kapacitetu, a ne o tvrtkama i građanima. Da ne bude zabune i nedoumica, projekti za koje su banke kapacitirani nisu nekakvi projekti tvrtki niti su to projekti građana, nego su to projekti države i javnih poduzeća, na koje se objektivno reduciralo realno gospodarstvo!!!
Dok u teoriji i praksi svi modeli i tehnike planiranja kapaciteta, od CRP tehnike, preko stohastičkih i matematičkih modela do modela simulacija Monte Carlo postoje kako bi spriječili „nastanak problema u planiranju kapaciteta te omogućavanju zadovoljenja tržišnih potreba( svih zainteresiranih tržišnih sudionika-op) na troškovno efikasan način“ ( Dragana Grubišić:“Identificiranje problema u planiranju kapaciteta i njihove posljedice“), pred banaka je jednostavan zadatak.
Planiranje bankarskog kapaciteta je identificiranje „zdravih,održivih i isplativih projekata“ kao što su akvizicije( kupovina HPB-a ) i aranžiranje državnih obveznica, a ponekad i kupovina trezorskih zapisa!!!????

New Report

Close